Интервю

Тази вълна ще прерасне в 4+ заради Омикрон

16-12-2021 06:00
Най-виновни за голямата смъртност сред народа са сивото малцинство от българи, които направиха политическа кариера от антиваксърството и говоренето срещу мерките, казва проф. Тодор КантарджиевТази вълна ще прерасне в 4+ заради Омикрон
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
България изпраща поредната КОВИД-вълна, а тази седмица бе изолиран и грипен вирус. Ще създаде ли това допълнитени проблеми, какво попречи на хората у нас да повярват на ваксините, какво да правим със зеления сертификат и какви са очакванията от новото правителство, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.
- Проф. Кантарджиев, заболеваемостта от КОВИД-19 намалява с всеки ден. Можем ли вече да се зарадваме, че успяваме да преборим пандемията?

- Пандемията въобще не си отива. Всички инфекциозни заболявания, предавани по въздушно-капков път имат пикове и спадове на разпространение. Така е и сега. Намаляване на случаите е закономерно, но това не бива да успокоява обществото по никакъв начин. В момента Европа е поставена пред едно голямо предизвикателство. Това е бъдещото разпространения на новия вариант на коронавируса – Омикрон. Интелигентните и образовани хора четат знаят, че в момента в Англия става един голям проблем. Много хора се редят на опашки, за да бъдат реваксинирани с друга ваксина, защото се оказа, че Омикрон е направил така нареченото имунологично бягство и ваксинираните с две дози имат доста нисък процент на протекция. Смятам, че българските граждани трябва да бъдат предупредени и да си направят бустерна доза, при това с РНК-ваксина. Това се отнася особено за тези, които са си сложили преди това "Астра Зенека". Вече е доказано, че ако човек има две РНК-ваксини, възможността да се предпази от новия вариант е само третата ваксина от същия вид, със същата субстанция. В последните седмици Министерството на здравеопазването не каза тези неща на българското общество.

- Според Вас, каква е причината да не го обясни?

- Някои могат да си помислят, че бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров не е имал време. Аз обаче го обяснявам с ниския потенциал на експертиза, свързана с идеологични проблеми. Това оказа своето влияние.

- Новият министър-председател Кирил Петков заяви, че ще въведе зеления сертификат, като условие, за влизане в сградата на Министерския съвет и призова и бизнеса да го направи. Едни одобряват, други съзират дискриминация. Как гледате на тази идея?

- Поддържам правилните решения на новия и млад министър-председател, който с първите си думи и действия доказва своето европейско мислене към проблемите в страната, особено за здравните. Вижда се, че това е човек, формиран в културна, европейска среда и опит. Затова приветствам решението му за зеления серификат. То е правилно, научно обосновано и съм убеден, че ще доведе до много добри резултати.

- Имате ли обяснение защо ние, българите, сме такива неверници и отрицателни - първо на съществуването на КОВИД-19, а сега и на ползата от ваксините?

- Някои биха допълнили дали сме по-прости или по-умни, че все отричаме. Нека първо да разгледаме появата и развитието на коронавирусната инфекция в нашата страна от пролетта на 2019–та до наши дни. Така сами ще си дадем отговор защо сме такива неверници. Преди две години всички партии бяха единни, единомислещи, когато България беше в извънредно положение и нещата бяха оставени за решаване в ръцете на специалистите от Националния оперативен щаб. Това продължи до месец май 2020 година. Дотогава страната ни беше давана за пример в целия Европейски съюз с най-правилни, некрайни и нерестритивни мерки, чрез които беше постигнала най-ниското развитие на коронавирусната инфекция. Така се даде възможност на здравната система у нас да се подготви и да може да посрещне удара на следващите вълни. За съжаление, започна разделение на обществото, разноговорене и критицизъм към мерките, които вече бяха доказали своята ефективност през пролетта на 2020 година. Още по-лошо стана в последните седем месеца, когато хора с реваншистки настроения тръгнаха да търсят вина на предишните, които работеха в тази сфера, и докараха една четвърта вълна, която надмина по своя мащаб броя на болните и тези в интензивните отделения, по натоварване на здравната система и по брой починали от КОВИД-19. Важното е да се отбележи, че всичко това се случи, след като вече имахме ваксини, но те не бяха промотирани пред обществото и хората умираха. Една четвърта вълна, която можеше да мине без толкова загубени човешки животи се оказа най-политически управляваната от едно единствено лице – министърът на здравеопазването. Резултатът е, че страната ни зае първо място по смъртност в света.

- Какви са очакванията Ви, кога ще премине четвъртата вълна?

- Четвъртата вълна няма да спре, а ще прерасне във вълна четири плюс. Това ще стане, когато Омикрон се появи в България. Министерството на здравеопазването не взе никакви мерки той да бъде ограничен.

- Защо се стигна до това положение?

- Поради липса на експертност, политически решения, популизъм и демагогия.

- Можем ли да върнем обратно духа в бутилката?

- Можем, ако всички се ваксинират. Задължително хората, които са си сложили "Астра Зенека", трябва да получат бустерна доза от РНК-ваксина. Както вече казах, но държа да повторя с надеждата някой да ме чуе, при две дози РНК, нека да си сложат и трета с такава ваксина. Това е, което можем да направим, за да посрещнем възможно най-незасегнати вариантът Омикрон. Българи, това са препоръките на световни учени. Моля ви, направете го. Казвам ви го като човек, лекар и брат! Направите ли го, ще сте спокойни за Омикрона. Хората, които не са ваксинирани, които не чуват и не спазват препоръките на научно обосновани послания ще са виновни пандемията да продължи. Но, може би, най-виновни за голямата смъртност сред българския народ ще са сивото малцинство от българи, които направиха политическа кариера от антиваксърството и говоренето срещу мерките по време на четвъртата вълна, както и за следващите проблеми, които ще имаме в резултат на тази инфекция.

- В Западен Лондон вече има смъртен случай от Омикрон на гражданин, който е бил ваксиниран. Как да разбираме това?

- Има, защото във Великобритания ваксинираха най-вече с Астра Зенека. Бустерната доза следва да е с РНК-ваксина, тъй като, както вече казах, тя предпазва от новия вариант на коронавируса.

- У нас още по-нисък е процента на ваксинираните деца срещу КОВИД-19. Какво ще кажете на родителите, които се колебаят?

- Хубаво е всички ученици над 12-годишна възраст да бъдат ваксинирани. Опитът на Израел и на европейските държави доказват безопасността на ваксините при хората на тази възраст. Тези, които не искат да защитят децата си, а и самите себе, да се замислят, защото тяхното здраве е поставено на огромен риск. Нека само да сравнят колко по-либерално е у нас и колко по-строго е в Гърция, където глобяват възрастните с по 100 евро на месец, ако нямат бустерна доза. Тези пари могат да уплашат българския пенсионер, но гръцкият, който взима няколко хиляди евро пенсия, няма да го уплашат. Нещата са несравними. Освен ваксинацията, препоръчвам на хората да слушат интелигентни лекари, които не са антиваксъри. Да не дават ухо на лица, които целят политическа кариера или икономическо благополучие.

- Според Вас не следва ли Етичната комисия и Българският лекарски съюз да вземат отношение към медицинска лица, изказващи се срещу ваксините?

- Изненадвам се, че съсловната организация и нейната Етична комисия все още не са го направили. Учудвам се, питам се и така и не мога да си отговоря.

- Европейската комисия подготвя информационна кампания в подкрепа на ваксинирането специално за Източна и Югоизточна Европа. Според Вас, ще има ли успех?

- При манталитета на някои в стремежа им да направят политическа кариера да говорят срещу ваксините не знам как ще стане. Европейците вероятно вече са разбрали това.

- Напоследък бяха разкрити доста „работилници" за фалшиви зелени сертификати срещу заплащане. Следва ли това да се инкриминира по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс в условията на бързо производство по подобие на футболното хулиганство?

- Това е ужасна практика, която ме кара да се срамувам като лекар и учен, защото в основата й стои някое лице, което има диплома от Медицински университет, каквато имам и аз. Следва такива деяния да влизат по най-бързия и най-категоричния начин в съда. Редно е средствата за масова информация да дават гласност на всяко едно такова дело, за да се знае, че такива престъпления не остават ненаказани.

- Вече имаме изолирани и грипни вируси. Как това ще повлия на епидемичната картина през зимата, как лекарите ще отдиференцират и лекуват при донякъд сходната симптоматика с КОВИД-19?

- Грипът е закономерен. Винаги го има още от месец декември. Вярно е, че попрескочи една година, но то е заради по-строгите мерки и носенето на маски – нещо, което сега не се спазва кой знае колко стриктно. В миналото през месец декември вече имахме дори епидемия, но сега нямаме епидемично разпространение. Изолирането на грипния вирус показва, че хората трябва да се ваксинират и срещу това заболяване, а тези над 65 години, за които държавата е осигурила безплатни ваксини, да се възползват.

- Какви са очакванията Ви от новото управление и от новия здравен министър?

- Моите очаквания са много големи. Най-напред се надявам да имаме научно обосновано управление на кризата, причинена от коронавируса. След това, да имаме научно обосновано управление на другата криза, тази с антибиотичната резистентност. Третото ми очакване е управление на болниците по отношение на лечението на хората и ролята на Националната здравноосигурителна каса за ролята и управлението на качеството в болничната и извънболничната помощ.


Заведенията няма да спазват вечерния час

Заведенията няма да спазват вечерния час

При проверки и глоби, са готови и на протест на жълтите павета, казват от бранша
Oнлайн обучение в още градове

Oнлайн обучение в още градове

До края на седмицата дистинационно ще учат големите ученици от Ямбол и Сливен и още осем общини, сред които и Пловдив
Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Те настовят да се регламентира и снабдяването с лекарства до дома на хронично болните, които са под карантина
В НС със зелен сертификат от днес

В НС със зелен сертификат от днес

Същото изискване влиза в сила и за сградите на образователното министерство
4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

Това показва картата на страната, която отчита заетостта на интензивните легла
2847 са новите случаи на КОВИД

2847 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 13 268, показват данните на Единния информационен портал
Ще актуализираме здравната карта

Ще актуализираме здравната карта

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в болничната сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. 

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Вторият критерий, при който документът ще спира да действа е, ако заетостта на интензивните легла с КОВИД падне под 5%, обясни Кирил Петков

Децата излизат във ваканция

Децата излизат във ваканция

Противоепидемичните мерки в столицата се затягат заради високата заболеваемост, реши междувременно Областният съвет по здравеопазване
Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

1 2 3 4 5 ... 416 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ