Иновации

Хапчето на Пфайзер действа

14-12-2021 15:35
Идеята е то да се прилага за домашно лечение, като намалява риска от хоспитализация и смърт при тежък КОВИД с 89%, показват актуализираните данни на компаниятаХапчето на Пфайзер действа
Clinica.bg

press@clinica.bg
Хапчето на Пфайзер намалява риска от хоспитализация или смърт с 89%. Това показват актуализираните резултати за ефективността на медикамента, които на практика потвърждават и първоначалните данни. Очакванията на производителите са препаратът да пази от тежко протичане и при варианта Омикрон. Според компанията новото лекарство може да окаже важна роля за потушаване на пандемията, съобщава CNN.
Актуализираните данни на Пфайзер за експерименталното лечение на КОВИД-19 показват, че то намалява риска от хоспитализация или смърт с 89%, ако се прилага при възрастни с риск от тежко протичане на заболяването в рамките на няколко дни от началото на симптомите. Компанията планира да предложи хапчето под името Paxlovid. Идеята е то да се прилага за домашно лечение, преди състоянието да се влоши до степен, че да се наложи хоспитализация.


След едномесечно проследяване

 

проучването установи пет хоспитализации и нито един смъртен случай сред 697 души, които са получили лекарството през първите три дни от симптомите. Изследването също така показа "приблизително 10-кратно намаляване на вирусния товар на 5-ия ден в сравнение с плацебо", се казва още в изявлението на компанията.

 

„Това подчертава потенциала на

 

медикамента да спаси живота на пациенти по целия свят, независимо дали са ваксинирани или не", казва главният изпълнителен директор на Pfizer д-р Алберт Бурла. По думите й, ако бъде одобрено това лечение може да бъде критичен инструмент за подпомагане на потушаването на пандемията. Очакванията на компанията са лекарството да запази ефективност и срещу варианта Омикрон. Лабораторните тестове са показали, че лекарството блокира ензим, участващ във вирусната репликация.

 

Тези най-нови данни са споделени и с FDA.

 

Преди месец администрацията на Байдън обяви, че ще закупи 10 милиона курса за лечение за 5.295 милиарда долара. Ако бъде разрешено от FDA, първите курсове могат да бъдат доставени до края на годината, каза още тогава той. Петдневният курс включва три хапчета, прилагани два пъти дневно.

 

Paxlovid не е единственото антивирусно

 

хапче в процес на одобрение от FDA. Лекарството на Мерк, molnupiravir, беше тясно препоръчано от съветниците на FDA при гласуване с 13 срещу 10 гласа за в края на ноември. Това се случи малко след като последните данни показаха, че медикамента намалява риска от хоспитализация или смърт с 30%, вместо първоначално обявените 50%. FDA обаче все още не е обявила, че одобрява медикамента. Той обаче бе одобрен най-напред от Англия, а ЕМА го препоръча за употреба на държавитe, но централизираната оценка все още не е обявена.

Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ