под лупа

Недостигът на лекарства – все по-голям проблем

14-12-2021 06:00
Най-често липси има за медикаменти за нервната и сърдечносъдовата система, както и при генериците вместо при оригиналите, показва анализът на ЕКНедостигът на лекарства – все по-голям проблем
Clinica.bg

press@clinica.bg

Недостигът на лекарства се оказва все по-голям проблем за европейските държави, който с годините се задълбочава, а КОВИД хвърли нова светлина върху него. Това показва специален доклад на Европейската комисия, който излезе миналата седмица.

За недостиг на лекарства през последните 12 месеца докладват всички 26 държави от ЕС, които са участвали в проучването. Според 17 от тях ситуацията се влошава в сравнение с предходната година. Осем от страните докладват за липсата нa над 400 медикамента, сред които има и редица животоспасяващи.

Проблемът обаче не е ограничен само до границите на Европа. Базата с данни на Агенцията по лекарствата в САЩ (FDA) през лятото на 2021 г. показва, че 109 за медикамента има липси. В Канада според проучване от 2017 и 2018 г. 461 лекарства с рецепта от 3 470 анализирани са били с дефицити. Агенцията за стоки в Австралия пък междувременно листва 300 лекарства, за които има недостиг в държавата.


Във времето


Известията за недостиг на лекарства в ЕС се увеличават след 2007 г., показва анализът на ЕК, като някои от тях са чисто технически и методологични. Първата от този тип е, че в този период се увеличават страните членки на съюза. Също така се променят и подобряват начините за наблюдение и отчитане на недостига и липсите на медикаменти.


Видове


Анализът на ЕК е направен на база ATC1 кода на медикаментите, който показва терапевтичните области, в които са те. Най-често недостиг има за лекарства за нервната система (ATC N, 22%). Следват медикаментите за сърдечно-съдови заболявания (ATC C, 14%), антиинфекциозни (ATC J, 11%), за метаболитни заболявания (ATC A, 10%), онкологични - (ATC L, 7%). В рамките на тези големи групи, подкласовете, в които най-често недостигат лекарства, са за облекчаване на болката, за кръвно, антбиотици, за химиотерапия и т.н.


Генерици или оригинали


По-голямата част от лекарствата, за които се наблюдава недостиг или липси, са генерични, показват още данните. Според анализа на 52% от докладваните случаи на липса за генерични лекарства, а 37% на оригинални, като някои от тях са под патентна защита, а други не.


Причините


В края на 2019 г FDA в свой анализ установи три основни причини – 1) липса на интерес сред компаниите да произвеждат лекарства с по-ниска печалба, 2) липса на поощрение за поддържане на зрели системи за качество и 3) логистични и регулаторни предизвикателства. По същото време френските власти също правят анализ, в който посочват като причина и проблеми с добиването на активни съставки, както и с крайния продукт. Анализът на ЕК откроява пет основни вида причини.

Първите засягат качеството и производствения процес. Те са основните причини за липсите и засягат около 50% от случаите. Втората група са търговските съображения, те са валидни в 30% от случаите. Тук влизат различните механизми за покупка на медикаментите от държавите като търгове, отстъпки и други способи за понижаване на цените. Повишеното търсене на определени лекарства е третата група причини, която засяга 19% от случаите на недостиг. Тук е отнесена и пандемията от КОВИД, която доведе до повишаване на търсенето на някои лекарства. Останалите две групи са веригата на разпространение и регулациите, показва още докладът.


Мерките


В доклада ЕК описва и няколко механизма, с които държавите могат да се преборят с липсите на лекарства. Първият е уеднаквяване на дефиницията за недостиг на медикаменти, втората е по-добра комуникация между заинтересованите страни, третата е налагане на санцкии при нужда, също така наличие на прозрачност на веригата за доставки, оценка на риска от недостиг, което у нас се изпълни с въвеждането на системата СЕСПА. В доклада се предлага и фирмите да формират складови резерви във всяка страна, както и държавите да стимулират местно производство на субстанциите за медикаментите, а да не разчитат само на вноса от трети държави като Индия и Китай, където основно се произвеждат те. Сред другите предложения е използване на възможностите на паралелния внос на лекарства, който у нас не е застъпен. Също така се предлага запазване на търговете, за да се сваля цената, но диверсифициране на процедурите, така че да има подсигуряване на доставките в случай на блокиране на някоя, както сега се случи с търга на МЗ.


ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

Употребата на лекарството за МС може да предизвика нежелани увреждания на черния дроб

НЗОК със стария бюджет до 31 март

НЗОК със стария бюджет до 31 март

Депутати и експерти обещаха да намерят бързо решение на проблема с „безплатните" протези

Новият Механизъм да се отложи за май

Новият Механизъм да се отложи за май

В противен случай има риск фармацевтичните компании да не могат да изпълняват ангажиментите си

FDA одобри хапчето за КОВИД

FDA одобри хапчето за КОВИД

То се дава в първите дни на инфекцията, назначава се само с рецепта и е предназначено за по-леките случаи
НЗОК с електронен контрол на рецептите

НЗОК с електронен контрол на рецептите

Той влиза в сила от 1 април, така фармацевтът ще има повече време, за да консултира пациента, казва Димитър Маринов
Дания одобри хапчето на Мерк

Дания одобри хапчето на Мерк

България също ще осигури медикамента, предприети са дейтвия за двустранен договор на местно ниво, припомниха от МЗ
Без вентолин до февруари

Без вентолин до февруари

Липсата му се дължи на производствени проблеми, но на пазара има два негови заместителя, обясни здравният министър

Наличностите на 316 лекарства са малки

Наличностите на 316 лекарства са малки

Най-голям е проблемът с липсата на пулмикорт и вентолин, казват от Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства

Частни болници пак ще точат с онколекарства

Частни болници пак ще точат с онколекарства

Причината е в блокирания търг на МЗ за медикаменти, заради това пък държавни и общински клиники може да имат затруднения с доставките

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
1 2 3 4 5 ... 103 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ