Българската Коледа

Да посрещаш трудното с „благодаря”

17-12-2021 06:00
Всеки ден ни дава нови възможности, ще дойде време, когато с Дени ще можем да разговаряме, казва майка му Светлана ВасилеваДа посрещаш трудното с „благодаря”
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
За доброто няма делник и празник, нито почивен ден. Дали то ще е под формата на приведени пари банкова сметка, физическа помощ или само насърчаваща усмивка, то е доброто, за което бленува всяко човешко същество. Затова в дните около Рождество Христово clinica.bg ви разказва за децата, подпомогнати от "Българската Коледа". Един от тях е 7-годишният Денислав от Русе.
Мнозина от нас мрънкат с повод, но по-често и по-гръмогласно без повод. Има обаче хора, школувани от бедите, които посрещат стоически несгодите. Но и дарувани от Бога с дара да благодарят дори за най-малкото добро, за най-малката промяна в своето дете. Такъв човек е Светлана Василева – майка на 7-годишния Денислав.

Момченцето е с детски аутизъм

Макар и неговите връстници вече да са в първи, а някои и във втори клас, момченцето от Русе все още ходи на детска градина. От тази есен е в предучилищната група, но това за него е истинско изпитание. Още по-голямо изпитание е състоянието му за неговите родители Светлана и Антон. Шокът дошъл малко, след като малкият навършил една годинка. Дотогава бил кротко бебе – мечта, без бурни реакции, тих и винаги готов да се храни и поспи. „Радостта ни обаче беше кратка. Дени закъсняваше с проговарянето. Наблюдавах в парка, че той не реагира на неща, на които другите деца реагираха, докато играят.

Дали сме вкъщи или навън,

в повечето случаи той се втренчваше в една точка и нищо наоколо не му правеше впечатление. Педиатърката първа се усъмни, че става дума за аутизъм, но в себе си се надявах, че тя греши", спомня се първите мигове на тревогата Светлана. Оказало се обаче, че лекарката не е сбъркала. Потвърдил го психологът и още куп лекари в Русе, а след това и във Варна. Обяснили на семейството какво е необходимо, за да навакса синът им, доколкото е възможно, нивото на другите деца – занимания със спорт, най-вече плуване за развиване на двигателната активност и координация, занимания с логопед и най-вече ерготерапия и постоянно наблюдение и подкрепа от психолог. Всичко това обаче съвсем не е безплатно. За тези потребности на сина си плащат всеки месец майката, която е счетоводител и бащата, който е възпитател в едно от училищата в Русе.

Не крият, трудно им е

Затова и решили да кандидатстват за финансова подкрепа по линия на „Българската Коледа", поне колкото да покрият разходите за ерготерапията. Детето трябва да има поне два пъти седмично такива занимания, часът струва 20 лева. Те се надяват да се съберат средства поне за този разход. Останалите ще покриват от собствените си заплати, както досега.

„Притесненията ми в началото, след като ни казаха за състоянието на детето бяха невероятни. Търсехме постоянно информация, четяхме, питахме. И сега четем, и сега питаме. И изпълняваме, каквото ни кажат специалистите", разказва Светлана. Така тя научила, че противно на масовите разбирания на хората, аутизмът не е психично заболяване, а състояние.

 

Характеризира се с особености

 

в комуникацията и трудности в адаптирането към социалния живот. Състоянието се появява, обикновено, в първите три години от живота с абнормално развитие. С упорита работа под наблюдението на специалисти много от особеностите могат да бъдат преодолени успешно. Повечето хора с аутизъм имат и специфични интелектуални сили в определени области. Колкото и науката да е изследвала и да изследва това състояние, към момента се знае, че в над 80% от случаите причината за него не може да бъде установена. Така е и при Денислав. За вече четвърта година, откакто с него работят ресурсен учител в детската градина, психолог и специалист по ерготерапия той е напреднал доста. Вече говори, макар и разговорите да са на битово ниво. Може да нарисува прави чертички и някои други по-лесни фигури. „Дени все още трудно изразява емоциите си.

 

Не мога да знам какво мисли

 

Дори до миналата година коледната елха не му правеше впечатление. Вече се заглежда в нея, но не знам дали вярва или не в Дядо Коледа", казва майката Светлана. Тъжно й е, че не знае какъв подарък да поръча на добрия старец за него, но отсега вече е купила цяла чанта с играчки. Надява се, че все някоя от тях ще му хареса. Играчките в случая за Денислав ще бъдат не само забавление, но и начин да усеща тялото си чрез пипане, докосване, мирис, за да започне да проявява на свой ред емоции. „Аутистите не усещат добре тялото си, а това е проблем, който трябва да се преодолее, да развият фината и груба моторика. Всичко това оказва влияние на мозъка и стимулира говора. Затова сме го записали и на плуване. Едва след това идва развитието на речта, което в техния случай е върхът", разказва вече съвсем като специалист Светлана Василева. Точно ерготерапията се отзовава тук на помощ, тъй като чрез нея се развиват необходимите на Денислав неща.

 

В същото време под формата на игри

 

и занимания от специалиста той придобива и знания за околната среда. Независимо, че той вече е научил доста неща, все още му е много трудно да се включва в игрите на другите деца не само на неговата възраст, но и на по-малките. Плашат го резките движения, бурните реакции, шумовете, крясъците и високото говорене. Затова на детската площадка в градинката той обикновено си играе сам под наблюдението на някои от родителите си. Така, в тесен семеен кръг преминават и рождените му дни, и Коледа, и всички празници. Денислав се страхува от новогодишните фойерверки, колкото и мама татко да му обясняват, че те са красиви, няма нищо страшно и хората изпращат залпове звезди и светещи фигури от радост и с надеждата, че ще имат един по-светла и озарена от щастие 2022-ра година.

 

„Въобще не си мечта, не си правя илюзии,

 

че тя ще бъде изключително лека за моето семейство, но надеждата ми е, че нашият син ще има напредък, защото виждам, колко добре се отразяват заниманията му със специалист", казва майката Светлана. Аутисти са били Алберт Айнщайн, детето-чудо Волфганг Амадеус Моцарт. „Неямам амбиция синът ми да е велик ум, достатъчно ми е да се научи да се справя в живота, да придобие знания и да можем да разговаряме", въздъхва жената. И благодари на всички дарители отсега, съпричастни към Българската Коледа със своята лепта независимо, колко голяма е тя.

 

Как да помогнем

 

Всеки желаещ да подкрепи каузата „Българската Коледа" може да го направи по няколко начина.

Чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за А1, Vivacom и Telenor.

С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда.

Чрез обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и А1.

С банков превод на:

Получател: БНТ, за „Българската Коледа"

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка.

С превод по интернет с банкова карта или чрез ePay.bg.

Необходимо е да имате регистрирана в ePay.bg банков


Българската Коледа помогна на 400 деца

Българската Коледа помогна на 400 деца

Дарените средства за лечението им са близо 640 000 лв., те са за медикаменти, рехабилитация и помощни средства
Апаратура за 2 млн. от Българската Коледа

Апаратура за 2 млн. от Българската Коледа

През май със средства от кампанията са подпомогнати още 83 деца, казват от Президентсвото
Българската Коледа помогна на още 256 деца

Българската Коледа помогна на още 256 деца

Подкрепата за лечение и медикаменти е в рамките на настоящото 19-то издание на инициативата, което продължава до края на ноември тази година
Българската Коледа с рекордна подкрепа

Българската Коледа с рекордна подкрепа

Даренията за деветнадесетото издание възлизат на 3 070 000 лева, това е най-високата сума през последните петнадесет години
Как празнува светът

Как празнува светът

Въпреки инвазията на Омикрон, все повече държави избраха да посрещнат 2022 по традиция

Без заря на Нова година у нас

Без заря на Нова година у нас

В София няма да има и традиционното празненство „Шоу под звездите" заради епидемичната обстановка
Важно е сърцето да си е на мястото

Важно е сърцето да си е на мястото

Да бъдеш апостол на доброто е възможно не само по Коледа. Да проявиш емпатия, но и активно да помогнеш можеш по всяко време. Това правят от близо две години „Доброволците на свети Георги". Трудно ли е да си доброволец, разказа Деян Петров.
2021 г. като функция на две неизвестни

2021 г. като функция на две неизвестни

Безкрайността на пандемията и изборите нажежиха страстите до краен предел, а крайният резултат е като баснята на Езоп за меда и мухите

Лекарите искат малко спокойствие

Лекарите искат малко спокойствие

„Българската Коледа" за поредна година помага на болни деца и лечебни заведения. Как тя ще го направи за МБАЛ-Добрич, как се справят там лекарите през пандемията, попитахме управителят на болницата д-р Георги Желязков.
Урок по силен дух

Урок по силен дух

За мечтите и за тази да се изправиш, разказва 27-годишният Сейхан Ибиш, дкато разнася храна в инвалидна количка
1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ