Власт

Шефът на СЛК номиниран за зам. министър

10-12-2021 21:48
Заедно с него във ведомството се очаква да влязат проф. Коста Костов и д-р Тома Томов, научи clinica.bg Шефът на СЛК номиниран за зам. министър
Clinica.bg

press@clinica.bg
Три имена се спрягат за заместници на новия здравен министър проф. Асена Сербезова, научи clinica.bg. За екипа й са избрани д-р Асен Меджидиев, проф. Коста Костов и д-р Тома Томов. На практика номинациите не са неин личен избор, а на бъдещата коалиция, което допълнително би могло да усложни нелеката й задача да управлява най-тежкия сектор в страната към този момент.
Един от тримата си заместници – д-р Томов, новият здравен министър ще наследи от сегашния служебен кабинет. Toй ще бъде и човекът с най-голям административен опит от останалия й екип.

Д-р Томов до момента отговаряше

най-вече за общественото здраве и справянето с пандемията, което ще бъде критично и занапред. Вероятно помощ в това отношение ще се очаква да получи от известния пулмолог проф. Коста Костов, който в момента работи в УМБАЛ „Света Анна". Не е ясно обаче дали двамата специалисти няма да се окажат с различни виждания по менижирането на пандемията, което да затрудни работата им.

Най-вероятно един от най-тежките ресори

в здравния сектор – болничната помощ, ще бъде предназначена за д-р Меджидиев. В момента той е началник на отделението УНГ в „Пирогов" и председател на Столичната лекарска колегия. Вероятно новата власт ще разчита в негово лице да се прокарват идеите на съсловната организация. Знак, че искат да се вслушват в нея те дадоха още в поканата й към нейния председателя д-р Иван Маджаров в преговорния процес за здравеопазването.

Не е ясно обаче, доколко удачен е

 един подобен ход, тъй като крие реална опасност от конфликт на интереси. Българският лекарски съюз винаги се е опитвал да защитава интереса най-вече на големите болници, сред които попадат редица частни инвеститори, изразяващ се в запазване на статуквото и увеличаване на средства в системата. Въпреки словесните заявки на съсловната организация през годините, че са нужни реформи в здравеопазването, такива не се извършиха и заради реалния й отпор. Макар че нееднократно бе обявявано, че трябва да се увеличи тежестта на извънболничната помощ за сметка на болничната, на практика се случваше точно обратното и то с благословията на съсловнта организация.

Доказателство за това са и многобройните

 разрешения за нови дейности и болници, които се издават на база становището и на Лекарския съюз. Според законите съсловната организация дава решаващо мнение дали има потребност от нова болнична структура или не в даден регион. Отрицателни становища на практика няма или са прецедент. Доказателство за това е и един от най-фрапантните примери в последните дни – мега болницата с 500 легла в Казичене, само на 17 км от центъра на София.

Както днес стана ясно в парламента

от думите на здравния министър Стойчо Кацаров, становището на Столичната колегия, чиито председател е д-р Меджидиев, е положително. Въпреки, че София има една от най-гъстите болнични мрежи в цялата страна с близо 70 лечебни заведения. Сред тях са и огромни клиники, като Александровска, „Пирогов" и „Света Анна", чиято дейност една нова мега болница би поставила под въпрос.

 

Не е ясно и доколко изборът на д-р Меджидиев,

 

като представител на съсловната организация, която години наред защитава статуквото в сектора, ще допринесе за реализирането на заявената реформаторска философия на коалиционните партньори и в частност на „Продължаваме промяната".


БЛС решава за новия НРД утре

БЛС решава за новия НРД утре

Сред темите на събора са одобрение на параметрите, при които съсловната организация ще подпише НРД със здравната каса

"Майчин дом" продължава да работи нормално

Призоваваме за прекратяване на злонамерената кампания срещу най-голямата АГ болница на България в името на живота и здравето на хилядите жени и момичета, наши пациенти, казват оттам
Да се предвиди ресурс за кислородни концентратори

Да се предвиди ресурс за кислородни концентратори

Настояваме с бюджета на НЗОК за 2023 г. да се заложат средства за реимбурсацията им при домашна употреба, казва Наталия Маева
Зелена светлина за удължения бюджет

Зелена светлина за удължения бюджет

Депутатите от финансовата комисия приеха проекта на Министерски съвет единодушно

Технологиите отместват фокуса от човека

Технологиите отместват фокуса от човека

Миналата седмица бяха отбелязани 125 години от рождението на проф. Константин Чилов. Остана ли човещина в обществото и в медицината ни, защо и как времената се промениха, какво ни чака в бъдещето, попитахме проф. Михаил Боянов.

Драмата с Майчин дом продължава

Драмата с Майчин дом продължава

Медиците от Клиниката по анестезиология поискаха оставката на ръководството, иначе напускат болницата в понеделник

Кабинетът готов с удължаването на бюджета

Кабинетът готов с удължаването на бюджета

С проектозакона се осигурява възможност за извършване на разходи, съобразени с влезли в сила промени за допълнителни или намалени средства

Правят фонд за медици в отдалечени места

Правят фонд за медици в отдалечени места

Предвижда се допълнителен месечен доход на сестри и лекари, работещи там, стана ясно от думите на вицепремиера Атанас Пеканов
Тристранката не одобри промените в ТЕЛК

Тристранката не одобри промените в ТЕЛК

От около 70 комисиите най-вероятно ще станат 100-110, при оставане на задължението за създаването им в университетските и бившите областни болници, казва Цветолюба Генкова
Липсват медицински стандарти в 7 специалности

Липсват медицински стандарти в 7 специалности

Причината е, че те са отменени от ВАС, а нови и досега не са приети, от МЗ готвят актуализация на четири други

1 2 3 4 5 ... 415 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ