Коментар

Има свободни парцели, не са нужни конфликти

09-12-2021 06:35
Имотът на УМБАЛ „Лозенец” е в съсобственост, трябва да се пита и другият преди да се строи, казва Тома БелевИма свободни парцели, не са нужни конфликти
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Здравният министър Стойчо Кацаров предлага "Лозенец" да стане детска и да се слее с Педиатрията в София - „Проф. Иван Митев". Медиците в бившата Правителствена обаче не са съгласни. Добра ли е идеята, може ли да се строи на този терен или той е защитен, има ли опасност на него да поникнат и други сгради, като ресторанти, хотели и магазини, попитахме Тома Белев. Той е еколог и общински съветник в Столичния общински съвет.
Има ли защитени дървета по Закона за биологичното разнообразие, те не могат да бъдат премахнати по никакъв начин. В случая, в парка на УМБАЛ „Лозенец" такива няма. Възможно е да има редки дървета, но те са под общия регистър за защита на дърветата в градовете, който обаче е много хлабав и позволява компенсации. Ако се отсекат сто дървета, се компенсират със засаждане на 300 нови, тъй като изискваното съотношение е 1:3.


Според кадастралния план имотът


на УМБАЛ „Лозенец" се води в съсобственост, което означава, че той не е разделен и има някаква частна собственост. Предназначен е за обществено обслужване, но не виждам къде може да се построи нова, голяма и модерна Национална детска болница. Теренът е доста урбанизиран. Хубавото в случая е, че едно частно лице в съсобственост не може да строи, ако поиска, без да получи съгласието на всички съсобственици.

Учуден съм, че сега Националната

детска болница трябва да се изгражда в двора на УМБАЛ „Лозенец", като временно преди това сегашната педиатрична болница да бъде преместена в сградата на лечебното заведение там. Разбирам, че тази идея не се посреща възторжено от всички страни. Не виждам защо трябва да се създава напрежение, след като в София има много свободни имоти и терени, при това изключително удобни, които могат да се използват за тази цел.

 

Наскоро пред общинския съвет

 

имаше предложение за изграждане на закрита спортна зала на терен от 14 дка в комплекс „Люлин". Това е една много стара идея. Теренът е съвсем близо до болница „Люлин". Спокойно, той може да бъде даден за изграждането на Национална детска болница. Имотът е много голям и подходящ за тази цел. Защо трябва да се влиза в двора на едно друго лечебно заведение, където има дървета, парк, а не да се използва по-нормална, пустееща част. Още повече, че споменатият от мен терен е точно до парка в „Люлин", наблизо има друго лечебно заведение, до голяма улица е, което няма да създава проблем за линейките и автомобилите, недалече е и метростанцията.

 

Имаме още много други общински парцели,

 

които също могат да бъдат изследвани за такива цели. При необходимост неща Министерството на здравеопазването да попита Столичния общински съвет кои са най-подходящите парцели, а ние, общинските съветници, ще намерих и предложим най-подходящите. Не е необходимо да се противопоставят две болници и да се създават конфликти. Подчертавам, че има достатъчно територии - и държавни, и общински за строителството на Националната педиатрична болница. Независимо, че аз съм общински съветник в Комисията по устройство на територията, а не в Комисията по здравеопазване, бих поставил този въпрос пред колегите, ако се обърнат към мен.

 

Никой от тях няма да откаже още повече,

 

че става дума за детското здраве. Изграждането на такава болница не е само от полза за столичани, тя е от полза на децата на България. Като имам предвид това, по този въпрос трябва да бъдем единни. Нещо повече, теренът в комплекс „Люлин" е близо до северната дъга, където има две магистрали, а това е по-удобно за влизането на автомобили и линейки с пациенти от страната. Според мен, чисто организационно, този вариант е по-смислен.


Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

Ново нападение над медик

Ново нападение над медик

БЛС сезира прокуратурата, вербална и физическа агресия е проявена към личен лекар от Русенско
Болниците и НЗОК си стиснаха ръцете

Болниците и НЗОК си стиснаха ръцете

И през тази година ще действа Методиката, а лимитите на клиниките ще запазят стойностите си от миналата година

Орязаните бюджети отвориха големи проблеми

Орязаните бюджети отвориха големи проблеми

Как се справят лечебните заведения с намалените пари в условията на покачване на цените, възможно ли е да се реши проблемът с дефицита на лекари и какво очакват мениджърите от новите управляващи. Това попитахме Красимир Грудев
НЗОК покани болниците на среща

НЗОК покани болниците на среща

Причината са притесненията на лечебните заведения, че бюджетите им за годината ще са орязани

Вдигат парите за преглед в спешните отделения

Вдигат парите за преглед в спешните отделения

Мярката е част от опитите на здравното министерство да компенсира болниците заради повишените сметки за ток

Ще ни трябват ли болници и след пандемията

Ще ни трябват ли болници и след пандемията

Лечебните заведения са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети

Болниците притеснени за парите си

Болниците притеснени за парите си

Бюджетите на някои лечебни заведения за декември са орязани наполовина, алармират от четири асоциации

1 2 3 4 5 ... 317 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ