Коментар

Няма място за две болници в Лозенец

08-12-2021 11:30
От месеци се оказва натиск върху нас, хората се безпокоят за работата си, много от тях напускат, казва доц. Йорданка Узунова Няма място за две болници в Лозенец
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Здравният министър Стойчо Кацаров предлага "Лозенец" да стане детска и да се слее с Педиатрията в София - „Проф. Иван Митев". Медиците в бившата Правителствена обаче не са съгласни. Добра ли е идеята, имат ли основание лекарите да протестират, попитахме доц. Йорданка Узунова. Тя е началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Лозенец".
Аз съм педиатър и професията ми е да се грижа за децата. Смятам, че България има нужда от една Национална педиатрична болница, която обединява всички структурни звена, необходими за един добър и качествен диагностичен и терапевтичен процес за малките пациенти.

Такова лечебно заведение би могло

да се построи в двора на УМБАЛ „Лозенец". Преди да се пристъпи към изграждането й обаче трябва да има предварително един много добре разчетен план – и като структура, и като изграждане, и като персонал, какви нужди има, на какво разстояние да е от нашата сграда, ще има ли обединение с нашите звена. Едно механично пренасяне на Специализираната болница по педиатрия „Проф. Иван Митев" тук, в УМБАЛ „Лозенец", няма да допринесе за правилния диагностично-лечебен процес.

 

Структурата на нашата болница не отговаря

 

на нуждите на такава за деца. Ще са необходими много скъпи ремонти, за да може тя да поеме още едно лечебно заведение. Нашата сграда не е съобразена за малки пациенти. Освен това, не могат да се съберат в нея всички звена, територията е малка. Тук няма свободни и неизползваеми етажи, които да бъдат предоставени на другата болница. Просто, място няма.

В последните месеци, дори и в някои години, се оказва огромен натиск върху УМБАЛ „Лозенец". Хората непрекъснато се притесняват за работата си, безпокоят се за бъдещето си. Затова някои колеги напускат. Не всеки може да устои на такъв постоянен натиск.

Имаме нужда от детски хирурзи.

 

Ние имаме хирурзи, но не и детски. Имаме и ортопеди, които не работят с деца. Каква е ползата на „Проф. Иван Митев" да дойде тогава тук, питам аз. Като университетска болница, ние трябва да имаме всички звена за подпомагане на обучението на студентите. Когато се съберат двете лечебни заведения – едното база на Медицинския университет, а другото на Софийския университет, какво ще стане с нашите студенти?! Да разделим стаите, в които ще влизат едните и в които ще влизат другите. Министър Кацаров вероятно не знае, че двата университета са самостоятелни, как тогава ще работят на една и съща база. Ако съкратят от нашите легла, за да се настани другата болница, не е ясно какво ще стане с нашите студенти.

 

Преди няколко месеца уведомихме премиера

 

Стефан Янев с писмо за всички тези наши безпокойства. То беше препратено на министър Стойчо Кацаров. Нашата болница не е Правителствена, каквито внушения продължават да се правят напоследък. Тя е за всички български граждани. Ние лекуваме пациенти от цялата страна с различни диагнози. Така работим от години и ще работим и занапред без разлика и подбор на нашите пациенти.


Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

Ново нападение над медик

Ново нападение над медик

БЛС сезира прокуратурата, вербална и физическа агресия е проявена към личен лекар от Русенско
Болниците и НЗОК си стиснаха ръцете

Болниците и НЗОК си стиснаха ръцете

И през тази година ще действа Методиката, а лимитите на клиниките ще запазят стойностите си от миналата година

Орязаните бюджети отвориха големи проблеми

Орязаните бюджети отвориха големи проблеми

Как се справят лечебните заведения с намалените пари в условията на покачване на цените, възможно ли е да се реши проблемът с дефицита на лекари и какво очакват мениджърите от новите управляващи. Това попитахме Красимир Грудев
НЗОК покани болниците на среща

НЗОК покани болниците на среща

Причината са притесненията на лечебните заведения, че бюджетите им за годината ще са орязани

Вдигат парите за преглед в спешните отделения

Вдигат парите за преглед в спешните отделения

Мярката е част от опитите на здравното министерство да компенсира болниците заради повишените сметки за ток

Ще ни трябват ли болници и след пандемията

Ще ни трябват ли болници и след пандемията

Лечебните заведения са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети

Болниците притеснени за парите си

Болниците притеснени за парите си

Бюджетите на някои лечебни заведения за декември са орязани наполовина, алармират от четири асоциации

1 2 3 4 5 ... 317 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ