Коментар

Лозенец е добра идея, но идва късно

07-12-2021 14:17
Не е ясно какви ще са намеренията на бъдещия здравен министър и дали той ще продължи идеята на д-р Кацаров, казва проф. Иван ЛитвиненкоЛозенец е добра идея, но идва късно
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Здравният министър Стойчо Кацаров предлага Лозенец да сране детска и да се слее с Педиатрията в София - „Проф. Иван Митев". Медиците в бившата Правителствена обаче не са съгласни. Добра ли е идеята, имат ли основание лекарите да протестират, попитахме проф. Иван Литвиненко. Той е новият председател на Нацоналната педиатрична асоциация.
Темата за Национална детска болница е №1 в годините, откакто се помня. Още след промените, в 90-те години, имаше сериозен натиск от обществеността бившата Правителствена болница (сега УМБАЛ „Лозенец") да бъде предоставена за нова детска болница.

Тогава това се размина,

тъй като ръководството на Катедрата по педиатрия по онова време заяви, че това не ни устройва. Изпълни някаква поръчка и въпросът приключи. Преди време и правителството на Бойко Борисов взе такова решение и искаше да промени статута на бившата Правителствена болница. И тогава бе срещнат сериозен отпор. Намерението умря във времето и се пристъпи към поредния вариант. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров съживи идеята, лансира я в парламента. Имаше известно затишие, а с днешна дата той взе това решение. Ние, от катедрата по педиатрия и Националната педиатрична асоциация не знаем подробности и детайли.

За нас също има неяснота

по отношение на вливанията на трите дружества. Едното е на нашата болница – Специализираната болница по педиатрия „Проф. Иван Митев", другото е на УМБАЛ „Лозенец" и третото е компанията, която трябваше да се заеме с изграждането на новото лечебно заведение. Много важно е да се знае как това ще бъде вписано – вливане, сливане, тъй като това са различни неща. Не е ясно и от съответната формулировка какво ще произтече. От подписаното дотук от министър Кацаров не става много ясно. Освен това, в една сграда ще бъдат и възрастни, и деца. Не е много ясно как точно ще функционираме, докато бъде изградена нова сграда в двора на УМБАЛ „Лозенец".

 

Как ще стане комплексността,

 

това е другият съвсем не маловажен въпрос. Безспорно е, че ще сменим едни по-скромни за много по-добри условия. Идеята е да бъдат на едно място максимален брой специалности, свързани с лечението на децата, за да няма прехвърляне и транспортиране на един пациент през цяла София. Ако не бъдат на едно място детската онкохематология, детската хирургия и останалите звена, свързани с детското здраве, не виждам как ще бъде ползата. Не е ясно какво ще стане със самата бивша Правителствена, която по думите на министър Кацаров, е изпразнена от съдържание, както и по отношение на използваемостта.

 

Нямаме претенции към колегите,

 

които работят там. Аз им симпатизирам и смятам, че с тях трябваше да се говори много по-рано и да им се обяснят тези неща. Не знам дали някой има пълната яснота по въпроса за преместването, както и за това, какво ще се получи. Питат ме, дали зад недоверието ми не се крие опасение, че като ни настанят в бившата Правителствена, проблемът за изграждането на нова сграда ще бъде забравен и постепенно ще отмре. Всякакви опасности има. Получавали сме какви ли не обещания, но до момента се стигаше само до проекти. Оттук нататък вече не знам какво ще последва, да се надяваме, че ще има развитие. Това се случва в края на мандата на един министър. Друго е, ако един новоназначен министър започне инициатива, обезпечи я и я довърши.

 

Той би имал ангажимент пред обществото.

 

Аз разбирам добрите намерения на министър Стойчо Кацаров, но не знаем утре кой ще дойде и какво ще бъде неговото отношение по проблема. При една направена вече юридически трансформация винаги има риск. Ние не знаем кое и кой докъде ще стигне и къде ще спре. Затова, честно казано, малко съм притеснен. Предполагам, че колегите от бившата Правителствена са в същата ситуация.


Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

За това са се разбрали министрите на туризма и здравеопазването Илиан Димитров и д-р Асен Меджидиев
Трябва да има наказания

Трябва да има наказания

Недопустимо е да бъдат нападани лекари, мерките да са по-строги, ако трябва да се промени и законодателството, казва Наталия Маева
Разпределиха ресорите в МЗ

Разпределиха ресорите в МЗ

Зам.-министър Александър Златанов ще отговаря за лекарствата, д-р Тома Томов ще контролира ИАМН, а Лидия Чобанова поема е-здравеопазването
Очакваме реорганизации в болниците

Очакваме реорганизации в болниците

Сливането или съкращаване на отделения ще разтовари професионалистите по здравни грижи, а те са дефицит, казва Милка Василева
 Новите заплати са непостижими

Новите заплати са непостижими

Могат ли новите възнаграждения в болниците да бъдат осигурени, как да бъде избегнат енергийната криза и има ли формула, по която недостигът на кадри да бъде прекратен. Това попитахме д-р Минко Михов, директор на МБАЛ-Габрово.
1 2 3 4 5 ... 400 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ