Коментар

Лозенец е добра идея, но идва късно

07-12-2021 14:17
Не е ясно какви ще са намеренията на бъдещия здравен министър и дали той ще продължи идеята на д-р Кацаров, казва проф. Иван ЛитвиненкоЛозенец е добра идея, но идва късно
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Здравният министър Стойчо Кацаров предлага Лозенец да сране детска и да се слее с Педиатрията в София - „Проф. Иван Митев". Медиците в бившата Правителствена обаче не са съгласни. Добра ли е идеята, имат ли основание лекарите да протестират, попитахме проф. Иван Литвиненко. Той е новият председател на Нацоналната педиатрична асоциация.
Темата за Национална детска болница е №1 в годините, откакто се помня. Още след промените, в 90-те години, имаше сериозен натиск от обществеността бившата Правителствена болница (сега УМБАЛ „Лозенец") да бъде предоставена за нова детска болница.

Тогава това се размина,

тъй като ръководството на Катедрата по педиатрия по онова време заяви, че това не ни устройва. Изпълни някаква поръчка и въпросът приключи. Преди време и правителството на Бойко Борисов взе такова решение и искаше да промени статута на бившата Правителствена болница. И тогава бе срещнат сериозен отпор. Намерението умря във времето и се пристъпи към поредния вариант. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров съживи идеята, лансира я в парламента. Имаше известно затишие, а с днешна дата той взе това решение. Ние, от катедрата по педиатрия и Националната педиатрична асоциация не знаем подробности и детайли.

За нас също има неяснота

по отношение на вливанията на трите дружества. Едното е на нашата болница – Специализираната болница по педиатрия „Проф. Иван Митев", другото е на УМБАЛ „Лозенец" и третото е компанията, която трябваше да се заеме с изграждането на новото лечебно заведение. Много важно е да се знае как това ще бъде вписано – вливане, сливане, тъй като това са различни неща. Не е ясно и от съответната формулировка какво ще произтече. От подписаното дотук от министър Кацаров не става много ясно. Освен това, в една сграда ще бъдат и възрастни, и деца. Не е много ясно как точно ще функционираме, докато бъде изградена нова сграда в двора на УМБАЛ „Лозенец".

 

Как ще стане комплексността,

 

това е другият съвсем не маловажен въпрос. Безспорно е, че ще сменим едни по-скромни за много по-добри условия. Идеята е да бъдат на едно място максимален брой специалности, свързани с лечението на децата, за да няма прехвърляне и транспортиране на един пациент през цяла София. Ако не бъдат на едно място детската онкохематология, детската хирургия и останалите звена, свързани с детското здраве, не виждам как ще бъде ползата. Не е ясно какво ще стане със самата бивша Правителствена, която по думите на министър Кацаров, е изпразнена от съдържание, както и по отношение на използваемостта.

 

Нямаме претенции към колегите,

 

които работят там. Аз им симпатизирам и смятам, че с тях трябваше да се говори много по-рано и да им се обяснят тези неща. Не знам дали някой има пълната яснота по въпроса за преместването, както и за това, какво ще се получи. Питат ме, дали зад недоверието ми не се крие опасение, че като ни настанят в бившата Правителствена, проблемът за изграждането на нова сграда ще бъде забравен и постепенно ще отмре. Всякакви опасности има. Получавали сме какви ли не обещания, но до момента се стигаше само до проекти. Оттук нататък вече не знам какво ще последва, да се надяваме, че ще има развитие. Това се случва в края на мандата на един министър. Друго е, ако един новоназначен министър започне инициатива, обезпечи я и я довърши.

 

Той би имал ангажимент пред обществото.

 

Аз разбирам добрите намерения на министър Стойчо Кацаров, но не знаем утре кой ще дойде и какво ще бъде неговото отношение по проблема. При една направена вече юридически трансформация винаги има риск. Ние не знаем кое и кой докъде ще стигне и къде ще спре. Затова, честно казано, малко съм притеснен. Предполагам, че колегите от бившата Правителствена са в същата ситуация.


Лозенец пак с нов директор

Лозенец пак с нов директор

Д-р Христо Стоянов ще е временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс, съобщиха от МЗ

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

Органите са се самосезирали за изказването му, че хора са починали, защото са се ваксинирали
Продължавайте да дарявате надежда и любов

Продължавайте да дарявате надежда и любов

Няма как да не споменем и този път, че българската здравеопазна система разполага с 4000 акушерки, които са два пъти по-малко от необходимото, казват от БАПЗГ
Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

МЗ иска ръст на парите за психиатриите

МЗ иска ръст на парите за психиатриите

В момента един леглоден е 75 лв., а специалистите казват, че са необходими 150 лв., казва зам. здравният министър д-р Петър Грибнев
Етичната комисия още без решение за Мангъров

Етичната комисия още без решение за Мангъров

С изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи той погазва етичните принципи на лекарската професия, казват от БЛС
Има нужда само от още болници за долекуване

Има нужда само от още болници за долекуване

Инвеститорските заявки за разкриване на нови болници в последните две години не спират, коректна ли е оценката на агенция „Медицински надзор", трябва ли да се направи преоценка на Националната здравна карта, след като стана ясно, че населението е намаляло с 800 хил., попитахме проф. Асен Балтов.
Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

1 2 3 4 5 ... 350 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ