позиция

АИКБ „за" закриване на ТЕЛК

07-12-2021 13:53
Трябва да се сложи край на тази масова корупция и източване на фондове, без да се решават проблемите на действително нуждаещите се хора, казват оттамАИКБ „за
Clinica.bg

press@clinica.bg

Преговори пред всички проведоха бъдещите коалиционни партньори от „Продължаваме промяната", „БСП за България", „Има такъв народ" и „Демократична България". Какви забележки имат към постигнатото споразумение от бизнеса в областта на социуалната политика може да видите в позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

АИКБ подкрепя предложението за изготвянето на прозрачен законовоопределен автоматичен механизъм за определяне на МРЗ след консултации със социалните партньори. Но възразява категорично с набиращите скорост спекулации с предложението за европейска директива, която няма за цел да определя нито равнището на работните заплати, нито да предлага количествени параметри за тяхното определяне, тъй като това би било нарушение на договорите за създаване и функциониране на ЕС.

Обвързването на МРЗ еднозначно

със СРЗ всъщност противоречи на принципа за прозрачно и честно договаряне със социалните партньори, тъй като предопределя крайния резултат от подобни преговори, без да се съобразява с пазарните принципи, производителността на труда и икономически реалности, вкл. икономическия цикъл. Когато се сравнява МРЗ и СРЗ, следва да се отчита фактът, че СРЗ е брутна и да се определя БРУТНА МРЗ. За нас правилният начин на определяне на МРЗ е договарянето й по икономически дейности между браншовите организации на работодатели и синдикати. Настоява за премахване на доплащанията за прослужено време, които нямат аналог никъде в Европа, както и премахване на задължението работодателите да плащат първите 3 дни болнични.


АИКБ счита, че дистанционната

работа е добре регламентирана в Кодекса на труда.

АИКБ подкрепя актуализирането и осъвременяването на стратегията за дългосрочна грижа на основа на европейските добри практики и уроците от пандемията, както и поради демографските тенденции.

АИКБ напомня, че и сега укриването на осигуровки е криминализирано по отношение на работодателя, като подкрепя разпростирането и върху доплащането на ръка над официално договорените плащания за труд. Подкрепя засилването на контрола върху изпълнението, както и въвеждането на санкции и към работниците. Не споделя включването на счетоводителите към извършителите, т.к. в повечето случаи те даже не са информирани за деянието, освен че не са страна и не взимат решението.


АИКБ настоява да няма минимално

обезщетение за безработица. Вместо това то да бъде определено на 60% от осигурителния принос на съответното лице за последните 6 или 12 месеца, за да не се стимулира сивият сектор.

Насърчаване на родителите да се връщат на работа възможно най-бързо след отпуск по майчинство посредством осигуряването на достъпни детски заведения и стимули за връщане на работа, а не стимули за стоене вкъщи с увеличаване на заплащането на втората година. България е сред страните с най-дълго майчинство, но това не помага за справянето с демографската криза, а води до обедняване и деквалификация.

АИКБ категорично подкрепя засилването на контрола и санкциите при отпускане на социални помощи и обезщетения за безработица на трудоспособни лица. Т. нар. „испанска безработица", с която се източват обществени фондове и се практикува недекларирана заетост, придобива извънредни размери и изисква решителни мерки.


АИКБ подкрепя решителна реформа

на медицинската и трудовата експертиза и закриване на ТЕЛК. Трябва да се сложи край на тази масова корупция и източване на фондове, без да се решават проблемите на действително нуждаещите се хора с увреждане за трудова реинтеграция чрез определяне на остатъчна трудоспособност, преквалификация при необходимост и подкрепа за среда.

АИКБ подкрепяме прелицензиране на ЦПО и извършване на дейностите по НПДЗ по квалификация на безработни от работодателските и браншови организации и предприятията, а не от общини и НПО.


770 лв. минимална заплата иска Лазаров

770 лв. минимална заплата иска Лазаров

Синдикатите искат да е 800 лева, с 20% повече ще бъдат целевите помощи за отопление от 15 август, обяви днес социалният министър
Очаквам още уволнения

Очаквам още уволнения

Основната задача на служебното правителство е отмъщение и реваншизъм, смята Георги Гьоков

Подкрепа за 600 000 души в нужда

Подкрепа за 600 000 души в нужда

Това ще стане възможно чрез Програмата за храни и основно материално подпомагане, чрез която България ще получи 411.7 млн. лв.
Oт днес плащат пенсиите

Oт днес плащат пенсиите

Хората ще могат да получават парите си в пощенските станции до 22 август
Спад на обявите за работа през юли

Спад на обявите за работа през юли

Най-голямо то продължава да бъде в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, следван от здравеопазването

КНСБ иска спешна среща с Гълъб Донев

КНСБ иска спешна среща с Гълъб Донев

Бих желал да Ви запозная с вижданията ни по проблемите, които са на дневен ред, казва Пламен Димитров
Енергийната криза е по-страшна от политическата

Енергийната криза е по-страшна от политическата

С  „летящ старт" служебното правителство ще трябва да решава неотложни проблеми, казват от АОБР
1268 лв. трябват месечно за един човек

1268 лв. трябват месечно за един човек

КНСБ настоява за втора актуализация на бюджета и увеличение на минималната работна заплата до 800 лв. най-късно до началото на 2023 г
Приемаме компенсациите за тока

Приемаме компенсациите за тока

Кабинетът завеща договор за 7 кораба с втечнен газ от САЩ, дали той обаче ще се финализиране или не ще реши служебното правителство
Бизнесът напомня за скъпия ток

Бизнесът напомня за скъпия ток

Без спешната намеса на МС, от 1 август дори училищата и болниците ще плащат непосилни сметки, предупреждават от АОБР

1 2 3 4 5 ... 98 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ