позиция

АИКБ „за" закриване на ТЕЛК

07-12-2021 13:53
Трябва да се сложи край на тази масова корупция и източване на фондове, без да се решават проблемите на действително нуждаещите се хора, казват оттамАИКБ „за
Clinica.bg

press@clinica.bg

Преговори пред всички проведоха бъдещите коалиционни партньори от „Продължаваме промяната", „БСП за България", „Има такъв народ" и „Демократична България". Какви забележки имат към постигнатото споразумение от бизнеса в областта на социуалната политика може да видите в позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

АИКБ подкрепя предложението за изготвянето на прозрачен законовоопределен автоматичен механизъм за определяне на МРЗ след консултации със социалните партньори. Но възразява категорично с набиращите скорост спекулации с предложението за европейска директива, която няма за цел да определя нито равнището на работните заплати, нито да предлага количествени параметри за тяхното определяне, тъй като това би било нарушение на договорите за създаване и функциониране на ЕС.

Обвързването на МРЗ еднозначно

със СРЗ всъщност противоречи на принципа за прозрачно и честно договаряне със социалните партньори, тъй като предопределя крайния резултат от подобни преговори, без да се съобразява с пазарните принципи, производителността на труда и икономически реалности, вкл. икономическия цикъл. Когато се сравнява МРЗ и СРЗ, следва да се отчита фактът, че СРЗ е брутна и да се определя БРУТНА МРЗ. За нас правилният начин на определяне на МРЗ е договарянето й по икономически дейности между браншовите организации на работодатели и синдикати. Настоява за премахване на доплащанията за прослужено време, които нямат аналог никъде в Европа, както и премахване на задължението работодателите да плащат първите 3 дни болнични.


АИКБ счита, че дистанционната

работа е добре регламентирана в Кодекса на труда.

АИКБ подкрепя актуализирането и осъвременяването на стратегията за дългосрочна грижа на основа на европейските добри практики и уроците от пандемията, както и поради демографските тенденции.

АИКБ напомня, че и сега укриването на осигуровки е криминализирано по отношение на работодателя, като подкрепя разпростирането и върху доплащането на ръка над официално договорените плащания за труд. Подкрепя засилването на контрола върху изпълнението, както и въвеждането на санкции и към работниците. Не споделя включването на счетоводителите към извършителите, т.к. в повечето случаи те даже не са информирани за деянието, освен че не са страна и не взимат решението.


АИКБ настоява да няма минимално

обезщетение за безработица. Вместо това то да бъде определено на 60% от осигурителния принос на съответното лице за последните 6 или 12 месеца, за да не се стимулира сивият сектор.

Насърчаване на родителите да се връщат на работа възможно най-бързо след отпуск по майчинство посредством осигуряването на достъпни детски заведения и стимули за връщане на работа, а не стимули за стоене вкъщи с увеличаване на заплащането на втората година. България е сред страните с най-дълго майчинство, но това не помага за справянето с демографската криза, а води до обедняване и деквалификация.

АИКБ категорично подкрепя засилването на контрола и санкциите при отпускане на социални помощи и обезщетения за безработица на трудоспособни лица. Т. нар. „испанска безработица", с която се източват обществени фондове и се практикува недекларирана заетост, придобива извънредни размери и изисква решителни мерки.


АИКБ подкрепя решителна реформа

на медицинската и трудовата експертиза и закриване на ТЕЛК. Трябва да се сложи край на тази масова корупция и източване на фондове, без да се решават проблемите на действително нуждаещите се хора с увреждане за трудова реинтеграция чрез определяне на остатъчна трудоспособност, преквалификация при необходимост и подкрепа за среда.

АИКБ подкрепяме прелицензиране на ЦПО и извършване на дейностите по НПДЗ по квалификация на безработни от работодателските и браншови организации и предприятията, а не от общини и НПО.


Без запори върху добавките към пенсиите

Без запори върху добавките към пенсиите

Депутатите да регламентират прекратяване на подобни практики, настоява омбудсманът доц. Диана Ковачева
Правят стратегия за доходите

Правят стратегия за доходите

Социалният министър Георги Гьоков обсъди със синдикатите от КНСБ обсъдиха пенсиите обезщетенията за безработица и отглеждане на деца
Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

Поне 6.1% ръст на пенсиите от юли

Поне 6.1% ръст на пенсиите от юли

Над 1 млн. възрастни са получили по-ниски доходи през януари, казва социалният министър Георги Гьоков
Депутатите да не забравят личните асистенти

Депутатите да не забравят личните асистенти

Омбудсманът Диана Ковачева настоява да се гарантира правото им на достойно заплащане от началото на годината

БСК оглави работодателите

БСК оглави работодателите

Стопанката камара поема АОБР през 2022 г. бизнесът иска да се изработи адекватен регламент за мярката 60/40
КНСБ иска 17.5% годишен ръст заплатите

КНСБ иска 17.5% годишен ръст заплатите

Сегашната МРЗ е заплата за бедност, покрива едва 50% от необходимия доход, казват синдикатите
Компенсации за по-ниска преизчислена пенсия

Компенсации за по-ниска преизчислена пенсия

Изплащането им ще започне през февруари, съобщиха от социалното министерство
Изплащат новите пенсии с добавките от 7 януари

Изплащат новите пенсии с добавките от 7 януари

Те са с преизчислен размер според промените от края на миналата година, начислена е и добавката от 60 лева
НОИ да уведомява служебно пенсионерите

НОИ да уведомява служебно пенсионерите

Това предлага в препоръки за улеснение на гражданите по време на пандемията омбудсманът Диана Ковачева
1 2 3 4 5 ... 84 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ