засега

Лозенец не иска да е детска болница

07-12-2021 11:55
Това е временно решение, докато се изгради новата сграда в двора на Правителствена, каза д-р Стойчо Кацаров, идеята подкрепят лекари и родителиЛозенец не иска да е детска болница
Clinica.bg

press@clinica.bg

Протест готвят медиците в Лозенец, защото не искат болницата да става детска. Напрежението се породи, след като вчера стана ясно, че здравно министерство планира да обедини лечебното заведение с Педиатрията в София - „Проф. Иван Митев". Не искаме да отнемаме университетския статут на болницата, нито да прекратим лечението на възрастни пациенти и трансплантации в нея, а да я развием, обясни здравният министър Стойчо Кацаров. Той допълни, че решението за преместването на детската болница в Лозенец ще е временно, докато в двора й се изгради нова сграда.

Както clinica.bg първа писа, екипът на д-р Стойчо Кацаров иска да слее двете лечебни заведения, за да осигури по-добра детска болница. Идеята е това да бъде временен вариант, докато се изгради нова сграда в двора на Правителствена. Медиците в Лозенец обаче се притесняват, че по този начин лечебното заведение ще загуби университетския си характер, както и възможността да прави трансплантации, а през пандемията болницата се наложи като основен център в това отношение.


Строежът на новата болница ще

отнеме поне 5 години, в момента децата се лекуват в лоши условия, защо да не променим това, каза здравният министър. Той обясни, че идеята му е Лозенец и Педиатрията да се влеят в едно заедно с дружеството за строеж на нова болница, което разполага с капитал от 100 млн. лв. за тази цел. Според здравния министър Лозенец има 160 декара терен, където може да се построи новата сграда. Докато това стане пък, децата ще се лекуват в сегашната сграда на Правителствена заедно с възрастните пациенти.

„Болницата има 283 легла, които са намалели на 183 миналата година, а използваемостта е под 50%, тоест имат капацитет да се поемат леглата за детска болница", обясни Кацаров. Той допълни, че опасенията на колегите му в Лозенец са неоснователни и вероятно почиват на непълна информация.


Те се притесняват, че болницата

ще загуби университетския си характер, ако стане изцяло детска, но ние искаме новата болница да запази многопрофилния си характер и да има възрастни пациенти в нея, никога не е бил поставян въпроса да се прекратява университетския статут на новата болница, нито извършването на трансплантации, обясни Кацаров. Според него за развитието на болницата ще се използват и средства от Националния план за развитие, като протонния ускорител, който се предвижда да се купи, ще се сложи в нея и ще се използва за лечение на онкологични заболявания при деца и възрастни. Самата болница има хеликоптерна площадка и възможност за развитие на спешна помощ.


Тя се в самия Южен парк, едва ли

човек може да си представи по-хубаво място за болница за децата ни, обобщи Кацаров. На същото мнение се оказаха и поканените представители на срещата.

„За" проекта се обявиха от Гражданска инициатива за национална детска болница и от Камарата на архитектите. Според тях е възможно и удачно изграждането на детска болница в двора на Лозенец.

Има нужда от нова детска болница, която да осигурява комплексна детска грижа, заяви д-р Благомир Здравков, който се спряга и за директор на новата болница.


„За" проекта се изказаха и от

Българската педиатрична асоциация. Проблем обаче е как всичко ще е ясно вързано административно и финансово, така че да няма връщане назад, предупреди проф. Владимир Пилософ. Той добави, че може да има напрежение и при сливането на колективите на двете болници – на Лозенец и на Педиатрията.

Дали напрежението на медиците от Лозенец ще се тушира ще стане ясно по-късно днес, след срещата, която им предстои със здравните власти.


КОВИД намалява още

КОВИД намалява още

МЗ връща плащането на медици за поставяне на ваксини, обмисля намаляване на карантината
Без маски на закрито от четвъртък

Без маски на закрито от четвъртък

Те ще се изискват само в определени обекти като лечебни заведения, социални домове, аптеки, оптики, градски транспорт, гласи заповед на здравния министър д-р Асен Меджидиев
Допълнителна линейка за всеки морски курорт

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

За това са се разбрали министрите на туризма и здравеопазването Илиан Димитров и д-р Асен Меджидиев
КОВИД пълзи още надолу

КОВИД пълзи още надолу

Средната заболеваемост на 14-дневна база отбелязва спад и днес до 314.73 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Има затруднения в достъпа до здравна информация

Има затруднения в достъпа до здравна информация

Това показват резултатите от анкета сред 20 журналисти от 16 национални, регионални и специализирани медии

Трябва да има наказания

Трябва да има наказания

Недопустимо е да бъдат нападани лекари, мерките да са по-строги, ако трябва да се промени и законодателството, казва Наталия Маева
Разпределиха ресорите в МЗ

Разпределиха ресорите в МЗ

Зам.-министър Александър Златанов ще отговаря за лекарствата, д-р Тома Томов ще контролира ИАМН, а Лидия Чобанова поема е-здравеопазването
И Варна намали срока на мерките

И Варна намали срока на мерките

Областта вече е в етап 1 на пандемията, по данните на НЦЗПБ средната заболеваемост в страната продължава да бележи лек спад до 325.65 на 100 000 души
Очакваме реорганизации в болниците

Очакваме реорганизации в болниците

Сливането или съкращаване на отделения ще разтовари професионалистите по здравни грижи, а те са дефицит, казва Милка Василева
 Новите заплати са непостижими

Новите заплати са непостижими

Могат ли новите възнаграждения в болниците да бъдат осигурени, как да бъде избегнат енергийната криза и има ли формула, по която недостигът на кадри да бъде прекратен. Това попитахме д-р Минко Михов, директор на МБАЛ-Габрово.
1 2 3 4 5 ... 764 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ