засега

Лозенец не иска да е детска болница

07-12-2021 11:55
Това е временно решение, докато се изгради новата сграда в двора на Правителствена, каза д-р Стойчо Кацаров, идеята подкрепят лекари и родителиЛозенец не иска да е детска болница
Clinica.bg

press@clinica.bg

Протест готвят медиците в Лозенец, защото не искат болницата да става детска. Напрежението се породи, след като вчера стана ясно, че здравно министерство планира да обедини лечебното заведение с Педиатрията в София - „Проф. Иван Митев". Не искаме да отнемаме университетския статут на болницата, нито да прекратим лечението на възрастни пациенти и трансплантации в нея, а да я развием, обясни здравният министър Стойчо Кацаров. Той допълни, че решението за преместването на детската болница в Лозенец ще е временно, докато в двора й се изгради нова сграда.

Както clinica.bg първа писа, екипът на д-р Стойчо Кацаров иска да слее двете лечебни заведения, за да осигури по-добра детска болница. Идеята е това да бъде временен вариант, докато се изгради нова сграда в двора на Правителствена. Медиците в Лозенец обаче се притесняват, че по този начин лечебното заведение ще загуби университетския си характер, както и възможността да прави трансплантации, а през пандемията болницата се наложи като основен център в това отношение.


Строежът на новата болница ще

отнеме поне 5 години, в момента децата се лекуват в лоши условия, защо да не променим това, каза здравният министър. Той обясни, че идеята му е Лозенец и Педиатрията да се влеят в едно заедно с дружеството за строеж на нова болница, което разполага с капитал от 100 млн. лв. за тази цел. Според здравния министър Лозенец има 160 декара терен, където може да се построи новата сграда. Докато това стане пък, децата ще се лекуват в сегашната сграда на Правителствена заедно с възрастните пациенти.

„Болницата има 283 легла, които са намалели на 183 миналата година, а използваемостта е под 50%, тоест имат капацитет да се поемат леглата за детска болница", обясни Кацаров. Той допълни, че опасенията на колегите му в Лозенец са неоснователни и вероятно почиват на непълна информация.


Те се притесняват, че болницата

ще загуби университетския си характер, ако стане изцяло детска, но ние искаме новата болница да запази многопрофилния си характер и да има възрастни пациенти в нея, никога не е бил поставян въпроса да се прекратява университетския статут на новата болница, нито извършването на трансплантации, обясни Кацаров. Според него за развитието на болницата ще се използват и средства от Националния план за развитие, като протонния ускорител, който се предвижда да се купи, ще се сложи в нея и ще се използва за лечение на онкологични заболявания при деца и възрастни. Самата болница има хеликоптерна площадка и възможност за развитие на спешна помощ.


Тя се в самия Южен парк, едва ли

човек може да си представи по-хубаво място за болница за децата ни, обобщи Кацаров. На същото мнение се оказаха и поканените представители на срещата.

„За" проекта се обявиха от Гражданска инициатива за национална детска болница и от Камарата на архитектите. Според тях е възможно и удачно изграждането на детска болница в двора на Лозенец.

Има нужда от нова детска болница, която да осигурява комплексна детска грижа, заяви д-р Благомир Здравков, който се спряга и за директор на новата болница.


„За" проекта се изказаха и от

Българската педиатрична асоциация. Проблем обаче е как всичко ще е ясно вързано административно и финансово, така че да няма връщане назад, предупреди проф. Владимир Пилософ. Той добави, че може да има напрежение и при сливането на колективите на двете болници – на Лозенец и на Педиатрията.

Дали напрежението на медиците от Лозенец ще се тушира ще стане ясно по-късно днес, след срещата, която им предстои със здравните власти.


Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100000 души

КОВИД мина 1200 на 100000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
Етичната комисия подхваща Мангъров

Етичната комисия подхваща Мангъров

Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението му
Само 4 области извън тъмночервеното

Само 4 области извън тъмночервеното

Средната заболеваемост достигна 1144.4 на 100 000 души, и Велико Търново спря плановия прием
Разследват поръчките на тестове

Разследват поръчките на тестове

Специализираната прокуратура образува досъдебно производтсво за длъжностно престъпление
Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

1 2 3 4 5 ... 690 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ