Властта

Консултациите за кабинет продължават

07-12-2021 11:02
Историята показва, че в трудни моменти демократичните формации са правили стъпка напред, а не встрани, заяви държавният главаКонсултациите за кабинет продължават
Clinica.bg

press@clinica.bg
Консултациите при президента Румен Радев за кабинет продължават втори ден. Днес той се среща представители на „Има такъв народ", „Демократична България" и "Възраждане". Вчера държавният глава разговаря с "Продължаваме промяната", ГЕРБ, БСП, и ДПС.
„Има такъв народ" вече доказа себе си като част от промяната в България, участието ви в тези консултации е важно. Добре дошли, надявам се, в края на един изборен маратон. Това заяви държавният глава по време на консултациите с ИТН.

Много български избиратели

продължават да виждат във вас надеждата за една нова и откровена политика, която назовава ясно проблемите и решенията, а не ги замита под килима. Убеден съм, че с опита особено от изминалата година Вие вече имате ясна представа за предизвикателствата и задачите пред едно ново управление и имате готовност да допринесете активно за тяхното решаване", заяви той.

 

„Ще направим всичко по силите ни,

 

за да има едно нормално правителство в страната, защото предизвикателствата в момента са доста големи, отколкото пред три месеца, увери от своя страна зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов. Ние знаем, че в момента е изключително важно да се надмогне личното его. Човек и една партия трябва да направят необходимите компромиси в името на по-голямата цел", каза още Йорданов. Той изтъкна, че моделът ГЕРБ и ДПС все още не е разграден и изрази надежда за достатъчно здрав разум в останалите политически партии.

 

Веднага след ПГ на „Има такъв народ"

 

президентът Радев започна консултациите с представители на ПГ на „Демократична България". Пред тях той посочи, че българските граждани са показали, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт. "Пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от вас цели и приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната и да покажете, че те могат и трябва да бъдат цели и приоритети на едно бъдещо управление независимо от неговата форма", каза държавният глава.

 

Пред политиците от ДБ той посочи,

 

че двете служебни правителства, назначени от него не само са стабилизирали страната, но са и създали добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло зависимостите и негативите на миналото. „Историята показва, че в трудни моменти демократическите формации са правили стъпка напред, а не в страни", каза още Радев. Съпредседателят на „Демократична България" Христо Иванов изрази надежда този път да се излъчи управление. „След третите избори то изглежда безалтернативно. Мисля, че колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, то е една идея по-лесен, защото на всички е ясно, че няма къде да се ходи", каза Иванов.

 

Консултациите продължават с 

представители на "Възраждане". След това държавният глава трябва да реши кога ще връщи мандата за съставяне на кабинет на първата политическа сила - "Продължаваме промяната". Очаква се това да стане още тази седмица. Междувременно коалиционните партньори изчистват политиките на бъдещия кабинет и уточняват състава му. Към момента за здравен министър се спряга проф. Асена Сербезова. 


Асен Василев е новият кандидат за премиер

Асен Василев е новият кандидат за премиер

Аз предложих той да е следващият министър-председател, каза Кирил Петков
Радев връчва първия мандат утре

Радев връчва първия мандат утре

Право да състави нов кабинет в рамките на този парламент отново ще има най-голямата партия "Продължаваме промяната"
Консултациите за кабинет започват

Консултациите за кабинет започват

Депутатите спешиха максимално с приемането на актуализацията на бюджетите, заседават извънредно днес и утре

Кабинетът подава оставка в понеделник

Кабинетът подава оставка в понеделник

Това обяви Кирил Петков по време на посещението си в Брюксел
Радев почва консултации за нов кабинет след оставка

Радев почва консултации за нов кабинет след оставка

Това предвижда конституционната процедура, казват от президентството
Втори ден без кворум в НС

Втори ден без кворум в НС

Депутатите пак не се събраха за редовното заседание на парламента, регистрираха се 112 при необходими 121
Кабинетът падна

Кабинетът падна

Вотът на недоверие срещу правителството бе одобрен със 123 гласа "за" и 116 "против"
Редовното заседание на НС се провали

Редовното заседание на НС се провали

Депутатите не събраха кворум, вотът на недоверие е насрочен за гласуване тази вечер
Гласуват вота на недоверие в сряда

Гласуват вота на недоверие в сряда

Той е насрочен за 19:10 часа в сряда, след разисквания, които продължиха около осем часа
Дебатират вота на недоверие

Дебатират вота на недоверие

Гласуването се очаква да е утре, но ако обсъждането продължи по-дълго, може да се отложи и за четвъртък
1 2 3 4 5 ... 22 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ