Българската Коледа

Доброто, което дава сили за борба

10-12-2021 06:22
Всяка малка стъпка е радост за нас, благодаря на всички, които правят така, че да има кампании като тази, казва майката на слънчевия АлександърДоброто, което дава сили за борба
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
В очакване на Рождество Христово - един от най-светлите християнски празници са изпълнени със заряда на радостта, с очакването на чудеса, с порива към доброто. Това добро, към което всъщност трябва да се стремим целогодишно и постоянно. Затова в дните около Рождество Христово clinica.bg ще ви разкаже за децата, подпомогнати от "Българската Коледа". Вижте сега срещата ни с 10 годишния Александър и майка му Весела, която именно от това добро черпи сили за нелеката борба, която води.
Александър е едно слънчево обичливо момче на 10 години. Ден след като се ражда майка му научава, че лекарите се съмняват, че е със Синдром на Даун, а последвалите генетични изследвания го потвърждават. „Много трудно приех диагнозата и мина доста време, докато разбера какво да трябва правя с детето от гледна точка на неговата терапия – за рехабилитация, за логопед, за физиотерапия ", разказа Весела Димитрова.

 

Още на 9 месечна възраст Александър тръгва

 

на логопед и така вече в продължение на повече от 9 години той посещава такъв специалист два пъти седмично. И напредъкът е налице, детето започва да изказва все повече думи и звуци, които преди не е могъл, но предстои още много работа. „Преди, когато беше по-малък, всичко беше със сочене на пръсти и бе трудно да разберем какво иска. Имали сме и случаи, в които не сме го разбирали. Сега вече има доста голям напредък, Александър може да каже, че е гладен, жаден, че ще ходи на училище, на плуване и т.н.", казва майка му Весела. Ежедневието му е изпълнено с думи и родителите му по-лесно го разбират, макар че все още има трудности.

 

„Има доста повече думи в речника,

 

повече звуци, работата с фината моторика е доста по-развита, преди изобщо не можеше да оцветява по контур, а сега вече оцветява с боички, с моливи, с флумастери", добавя още майка му. Всички тези малки стъпчици, всяко едно постижение, макар и минимално е голяма радост за нея. Вижда, че нещата се случват и това й дава сили.

Именно затова е и важно посещенията при логопеда да продължат. Вече две години „Българската Коледа" подпомага именно тази терапия за Александър, а сега майка му подготвя документите и за новата кампания. „Това е една сума, която трудно бихме отделили, той се обучава в масово училище, където посещава логопед само веднъж седмично, с изключение и на ваканциите.

 

Затова тази подкрепа за мен е много

 

важна и трудно бих се справила без нея", споделя още Весела. Българската Коледа е много важна за хора в подобна ситуация, защото единият родител, обикновено майката не работи, както е в случая на Весела. Това е така, защото тя трябва да придружава детето навсякъде – на училище, на логопед, на тренировка. „В повечето случаи работи само бащата, когато родителите са заедно, а когато са разделени е малко по-сложно. Но в крайна сметка финансовата помощ, която идва от Българската Коледа е едно голямо перо, което в повечето случаи хора в моята ситуация не могат да си позволят. При различните специалисти цената варира, но минимумът на година е 1500 лв., което е голяма помощ за мен", добави още майката.

 

Иначе Александър е много социализиран.

 

Той е четвърти клас, посещава масово училище и е на индивидуална подготовка. Има пропуски в материала, но е податлив на работа и предвид ситуацията сега, се справя доста добре, дори и когато майка му не влиза в училище, както се случва от известно време. Причина за това е изискването да се тества. „Предпочитам с тези пари да купя нещо на него, чакам го отвън и в крайна сметка излиза, че Александър се справя по-добре, когато аз не съм вътре", разказа още Весела. Детето има и много приятели и обича и игрите на топка и криеница, както и да реди пъзели и да оцветява. „Много е обичлив, наистина слънчево дете", казва майка му. За подарък за празниците иска таблет, който всъщност има, но майка му му забранява да играе през седмицата и вероятно това е причината за желания подарък. „Предвид ситуацията с електронното обучение се опитвам да прекарва по-малко време пред екрана. Иначе мисля да му купя пъзел или конструктор, нещо занимателно", добави още майка му.

 

Тя самата мечтае да ходи на работа и

 

да има подходяща грижа за детето й. „Моите социални контакти са спрели, а всеки човек има нужда и от лично време за себе си. Обичам много детето си и всички ще направя за него, но трябва да има грижа, която да не изисква родителя да е 24/7 с него. А в момента такава е реалността", казва още Весела. Тя разчита за помощ на близките си, а от скоро води Александър и в дневен център почасово, но все още е рано за отзиви. Сили черпи от напредъка на Александър, от доброто, от подкрепата. „Когато виждам, че с детето ми се случва нещо добро, това ми дава сили да продължавам да се боря. Колкото и да не е слушал и да съм му много сърдита за това поведение, когато дойде и ме гушне през врата и ми хваща с ръчички лицето, за да ми се извини и някак си много бързо ми минава", казва Весела.

 

Майката благодари на всички, които правят

 

възможното, за да съществуват такива кампании като Българската Коледа, на хората, които не забравят за децата, а и всички с някакъв вид увреждания, за това, че те също имат своята идентичност, желания и потребности. „Благодаря и на родителите, които възпитават децата си да не странят от връстниците си със специални потребности, защото това също има голямо значение – както за едните, така и за другите деца", казва Весела, която с усмивка се надява на доброто, които й дава сили за борбата, която продължава.

 

 

 

Как да помогнем

 

Всеки желаещ да подкрепи каузата „Българската Коледа" може да го направи по няколко начина.

Чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за А1, Vivacom и Telenor.

С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда.

Чрез обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и А1.

С банков превод на:

Получател: БНТ, за „Българската Коледа"

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка.

С превод по интернет с банкова карта или чрез ePay.bg.

Необходимо е да имате регистрирана в ePay.bg банков


Българската Коледа помогна на 400 деца

Българската Коледа помогна на 400 деца

Дарените средства за лечението им са близо 640 000 лв., те са за медикаменти, рехабилитация и помощни средства
Апаратура за 2 млн. от Българската Коледа

Апаратура за 2 млн. от Българската Коледа

През май със средства от кампанията са подпомогнати още 83 деца, казват от Президентсвото
Българската Коледа помогна на още 256 деца

Българската Коледа помогна на още 256 деца

Подкрепата за лечение и медикаменти е в рамките на настоящото 19-то издание на инициативата, което продължава до края на ноември тази година
Българската Коледа с рекордна подкрепа

Българската Коледа с рекордна подкрепа

Даренията за деветнадесетото издание възлизат на 3 070 000 лева, това е най-високата сума през последните петнадесет години
Как празнува светът

Как празнува светът

Въпреки инвазията на Омикрон, все повече държави избраха да посрещнат 2022 по традиция

Без заря на Нова година у нас

Без заря на Нова година у нас

В София няма да има и традиционното празненство „Шоу под звездите" заради епидемичната обстановка
Важно е сърцето да си е на мястото

Важно е сърцето да си е на мястото

Да бъдеш апостол на доброто е възможно не само по Коледа. Да проявиш емпатия, но и активно да помогнеш можеш по всяко време. Това правят от близо две години „Доброволците на свети Георги". Трудно ли е да си доброволец, разказа Деян Петров.
2021 г. като функция на две неизвестни

2021 г. като функция на две неизвестни

Безкрайността на пандемията и изборите нажежиха страстите до краен предел, а крайният резултат е като баснята на Езоп за меда и мухите

Лекарите искат малко спокойствие

Лекарите искат малко спокойствие

„Българската Коледа" за поредна година помага на болни деца и лечебни заведения. Как тя ще го направи за МБАЛ-Добрич, как се справят там лекарите през пандемията, попитахме управителят на болницата д-р Георги Желязков.
Урок по силен дух

Урок по силен дух

За мечтите и за тази да се изправиш, разказва 27-годишният Сейхан Ибиш, дкато разнася храна в инвалидна количка
1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ