абсурдно

Частни болници пак ще точат с онколекарства

06-12-2021 06:32
Причината е в блокирания търг на МЗ за медикаменти, заради това пък държавни и общински клиники може да имат затруднения с доставкитеЧастни болници пак ще точат с онколекарства
Clinica.bg

press@clinica.bg

Без спешни промени частните болници пак ще имат възможност да точат здравната каса с онколекарства от 1 януари. Причината е в блокираната процедура на здравното министерство за медикаменти. Това може да доведе и до затруднения при доставките на лекарства за общинските и държавните болници, които не са успели да проведат собствени търгове, сигнализираха лечебни заведения пред clinica.bg.

На 31 декември изтича първото рамково споразумение за доставка на лекарства в държавните и общинските болници в страната. Затова здравно министерство обяви нова процедура за следващите две години на 15 септември. Тя е на стойност от над 1.9 млрд. лв. без ДДС. В нея влизат лекарства за над 180 болници в цялата страна за всички области - сърдечно-съдова система, дерматология, неврология, дихателна система, инфекциозни болести, храносмилателна, мускулна система и т.н. Най-голяма част от средствата са предназначени за онкологията – близо 1.4 млрд. лв. Процедурата обаче няма как да бъде завършена до края на годината, защото е обжалвана от един от участниците в нея – „Топ Хоспитал".


Това пък води до две негативни


последствия за цялата система. Първото е, че поставя в риск снабдяването с лекарства за пациентите в някои от държавните и общинските болници. Причината е, че след въвеждането на централизираното договаряне от страна на МЗ на лекарствата, за да понижи цените на база обем, не всички лечебни заведения правят свои търгове, за да се застраховат в подобни ситуации. Проверка на clinica.bg показа, че в момента над 180 държавни и общински болници в страната са изправени пред два сценария за началото на следващата година. По-голямата част от тези лечебни заведения са провели свои тръжни процедури, за да си осигурят алтернатива в случай на проблем с централизирания търг на МЗ и за тях няма да има никакъв проблем.


Други обаче провеждат в момента


спешно търгове. Ако процедурите не се обжалват, те ще успеят да ги финализират до края на тази или в началото на другата година. Междувременно директорите им търсят алтернативи, за да не останат пациентите без медикаменти. Една такава е доставка на лекарства от аптеката на друга болница. Това обаче може да е само временно решение.


Второто негативно последствие е,


че отново се отвързват ръцете на частите болници да точат касата с онкомедикаменти. Причината е, че тези лечебни заведения не правят търгове по закон, което им даваше възможност да отчитат към здравната каса по-високи цени от държавните болници, на които уж са купили онколекарства, а тя им ги плащаше, защото по закон е длъжна да го прави. За злоупотребата се знаеше от години, но беше спряна едва по времето, когато директор на НЗОК стана д-р Дечо Дечев. Тогава, след като той повдигна въпроса, депутатите задължиха касата да плаща онкомедикаментите и на частните болници по по-ниската цена между тази, на която са купили лекарствата и която здравно министерство е постигнало с централизирания си търг. Заради обжалването на процедурата обаче, от 1 януари няма да има нови цени, по които да се реферират частните болници. В същото време в споразумението няма предвидена възможност за анекс и удължаване на действието му до сключване на ново. Така те отново частните болници ще могат да надуват стойностите, които отчитат към НЗОК, докато МЗ не успее да завърши централизирания търг, а това може да отнеме месеци заради обжалването.


За да се избегне подобен луфт,


както в момента, така и в бъдещи подобни ситуации, е нужно да се направят спешни законодателни поправки, които да дават възможност до сключване на новото рамково споразумение от МЗ, здравната каса да може да сравнява цените на онколекарствата за частните болници с тези от предишното. Това може да се направи веднага с гласуването на бюджета на НЗОК за следващата година. В проекта, който е изготвило финансово министерство и сега се правят технически промени, които конкретизират сегашното правило, по което касата плаща онколекарствата на частните болници.


ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

Употребата на лекарството за МС може да предизвика нежелани увреждания на черния дроб

НЗОК със стария бюджет до 31 март

НЗОК със стария бюджет до 31 март

Депутати и експерти обещаха да намерят бързо решение на проблема с „безплатните" протези

Новият Механизъм да се отложи за май

Новият Механизъм да се отложи за май

В противен случай има риск фармацевтичните компании да не могат да изпълняват ангажиментите си

FDA одобри хапчето за КОВИД

FDA одобри хапчето за КОВИД

То се дава в първите дни на инфекцията, назначава се само с рецепта и е предназначено за по-леките случаи
НЗОК с електронен контрол на рецептите

НЗОК с електронен контрол на рецептите

Той влиза в сила от 1 април, така фармацевтът ще има повече време, за да консултира пациента, казва Димитър Маринов
Дания одобри хапчето на Мерк

Дания одобри хапчето на Мерк

България също ще осигури медикамента, предприети са дейтвия за двустранен договор на местно ниво, припомниха от МЗ
Недостигът на лекарства – все по-голям проблем

Недостигът на лекарства – все по-голям проблем

Най-често липси има за медикаменти за нервната и сърдечносъдовата система, както и при генериците вместо при оригиналите, показва анализът на ЕК

Без вентолин до февруари

Без вентолин до февруари

Липсата му се дължи на производствени проблеми, но на пазара има два негови заместителя, обясни здравният министър

Наличностите на 316 лекарства са малки

Наличностите на 316 лекарства са малки

Най-голям е проблемът с липсата на пулмикорт и вентолин, казват от Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
1 2 3 4 5 ... 103 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ