Искам думата

Депутатите да се погрижат за хората с увреждания

03-12-2021 14:11
Приблизително 15% от населението на Земята страда от някаква форма, напомниха от НПОДепутатите да се погрижат за хората с увреждания
Clinica.bg

press@clinica.bg
Днес - в Международния ден на хората с увреждания, 47-то Народно събрание встъпи в длъжност. Това стана повод и от Националната пациентска организация да се обърнат към депутатите с молба да не забравят за тази група от населението на страната ни.
Днес, 3 декември, се отбелязва Международният ден на хората с увреждания. Приблизително 15%, или над 1 млрд. души, от населението на Земята страда от някаква форма на увреждане.

 

В деня, в който започва работа

 

и 47-то Народно събрание и стартира Десетия национален конгрес на пациентските организации, Национална пациентска организация използва възможността да се обърне към новоизбраните народни представители от 47-то Народно събрание на Република България, като им пожелае здраве, далновидност и готовност за работа в полза на българските граждани.

 

Обръщаме се към тях с призив

 

за предприемане на адекватни стъпки в посока намаляване на бариерите и ограниченията, които поставят хората с увреждания в една неравностойна среда. От началото на пандемията от КОВИД-19 през март 2020 година всички хора са изправени пред драстични социални и икономически предизвикателства в името на опазването на общественото здраве. На този ден, когато започва работа 47-то Народно събрание, поставяме на преден план факта, че хората с увреждания са едни от най-засегнатите групи от пандемията.

 

Освен с чисто физическите

 

и здравословни проблеми, с които трябва да се справят, обикновено тези хора се сблъскват и с маргинализация и дискриминация от страна на обществото. Често те нямат достъп до качествени здравни грижи, терапията и рехабилитацията им се нарушава, особено в условия на изолация и намален социален контакт.

Международният ден на хората с увреждания се отбелязва от 1992 г., когато Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за ден на хората с увреждания.

 

Неговата цел е постоянно да мотивира

 

политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване.


Закриват всеки втори дом за възрастни и болни

Закриват всеки втори дом за възрастни и болни

Потребителите на 60% от тях ще бъдат пренасочени към нови услуги от резидентна и дневна грижа до 2027 г., предвижда стратегия
Не всички лекарства са по джоба ни

Не всички лекарства са по джоба ни

Увеличените цените, поредицата от кризи и напрегнатата обстановка даде отражение на всички сектори и хора. Как обаче тя засегна една от най-уязвимите групи - хората с увреждания, какви са основните им проблеми, попитахме Величка Драганова.
Забавяне на пенсиите с изтекъл ТЕЛК

Забавяне на пенсиите с изтекъл ТЕЛК

Хората ще получат парите си след 20 юли, защото РЗИ първо трябва да подадат информация в НОИ за всички, които са в тази ситуация
Онлайн жестов преводач в Столична община

Онлайн жестов преводач в Столична община

Тя ще служи при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани, казват от кметството
Удължиха сроковете на ТЕЛК решенията

Удължиха сроковете на ТЕЛК решенията

Тези, които са изтекли след 1 април, ще важат автоматично до края на годината

НЗОК поема помощните средства от днес

НЗОК поема помощните средства от днес

Обработката на заявленията на хората с увреждания ще отнемат до 7 дни
Недопустимо е да се плаща за достъпна среда

Недопустимо е да се плаща за достъпна среда

Не е редно участието в програмата за хората с увреждания да е съпроводено с инвестиране на лични средства, казва проф. Диана Ковачева
Избират най-добрия проект за удължаване на ТЕЛК

Избират най-добрия проект за удължаване на ТЕЛК

В пленарна зала да се реши дали това са промените на ГЕРБ или на ПП, разбраха се депутатите от здравната комисия
Помогнали за работа на 8 800 хора с увреждания

Помогнали за работа на 8 800 хора с увреждания

Те са намерили заетост чрез посредничеството на бюрата по труда, 2931 са били наети на субсидирани места
Старт на договорите за помощни средства

Старт на договорите за помощни средства

Те могат да се сключват между РЗОК и търговците, напомнят от здравната каса
1 2 3 4 5 ... 51 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ