Моите права

Как да оцелеем в планината

03-12-2021 15:37
Вървете тихо, не крещете особено през зимата, това може да предизвика откъсване на лавина, съветват от БЧККак да оцелеем в планината
Clinica.bg

press@clinica.bg
Помощ на 1400 пострадали в планините са оказали доброволците от Планинската спасителна служба (ППС) при БЧК от началото на годината досега. Най-много са тези, с травми на ски пистите – 1234. И докато там спасяването е по-лесно, то акциите по издирването на изгубени във високите части на планините са изключително сложни, понякога безуспешни. Какво може да направи човек, за да избегне инциденти, съветват спасителите от БЧК дни преди откриването на зимния сезон на 18 декември.
Причините за нещастията отново са подценяването на условията в планината, недооценяването на собствените възможности, непознаването на терена и особеностите на метеорологичните процеси, слабата физическа подготовка, извънпистовото каране в ски-зоните, неподходящата екипировка.

Водеща обаче е недостатъчната подготовка.

Затова не бива да се излиза на преходи, ако човек или хората, с които тръгва не са си направили предварителна организация за маршрута, свързване и резервация на място в хижата, ако сте решили да пренощувате там. Непременно уведомете близките си с кого тръгвате и откъде смятате да минете.

 

Ако не сте тренирани на ходене

 

и дълги преходи, дори не си помисляйте да тръгвате за планината. Дори да имате добра физическа подготовка, не поемайте сами. Телефонът ви трябва да е добре зареден, не забравяйте зарядното устройство. Преди тръгване свалете мобилното приложение на Планинската спасителна служба от сайта на БЧК. Не подценявайте добрата екипировка. Информирайте се за синоптичната прогноза, както и за сложността на терена, ако не го познавате дори с вас да има човек, който да го знае. Това ще ви е необходимо, ако се изгубите. Изберете най-опитния за водач на групата. Борбата са лидерство в планината може да се окаже фатално.

 

Якето и шапката да са в ярък цвят,

 

а обувките топли и с грайфери. Съдържанието на раницата да е

само с необходимите неща. Вземете си резервни топли дрехи, шапка и ръкавици. Не забравяйте най-необходимите лекарства, както и превързочни материали от първа необходимост за оказване на долекарска медицинска помощ. Набавете си кремове с висок слънцезащитен фактор и очила, които да Ви защитят от ултравиолетовото лъчение. През зимата не забравяйте и лопатка за откопаване в случай на лавина.

 

Носете свирка, батерии, челник (фенерче)

 

и изолиращо фолио. През зимата е необходима подходяща екипировка за придвижване – снегоходки и котки. Ако правите ски преход, ползвайте правилно регулирани ски-автомати. Не сте по-висок от планината, всяка самонадеяност е излишна, дори е опасна. Ако прецените, че теренът е непреодолим или много труден, не предизвиквайте бедата, откажете се. Опитайте се да разубедите и другите от групата. Правете сверка често с туристическата карта, която е сред основните вещи в раницата ви. Дори придвижването ви да върви добре, не продължавайте в края на деня. Преценете времето и тръгнете обратно преди здрачаване.

 

По пътя ще се отбиете в хижа

 

или ще попаднете на постове на ППС, оставете си на лист имената, на ваши близки и уведомете в каква посока ще продължите. Не се смущавайте, хижарите са свикнали на тази практика и няма да ви се смеят. Ако усетите, че краката ви са мокри, сменете чорапите си със сухи още в хижата. Мит е, че алкохолът в планината помага. Горещият чай в хижата върши много по-добра работа. Следете периодично информацията в сайта на ПСС при БЧК (www.pss-bg.bg) за състоянието на терена в планините.

 

Не навсякъде има телефонен обхват,

 

когато се наложи и имате връзка, подайте сигнал на телефон 112. Не провеждайте излишни разговори – пестете батерията. Говорете кратко. Мобилният телефон може да помогне в критична ситуация. Допълнителна външна батерия ще е полезна. Ако се почувствате отпаднал, хапнете парче шоколад или нещо друго сладко. Обезводняването може да бъде сериозен проблем. Затова отпивайте периодично вода или чай.

Планината не обича шума. Вървете тихо, не крещете особено през зимата. Това може да предизвика откъсване на лавина.


Как се променят пенсиите oт Коледа

Как се променят пенсиите oт Коледа

Размерът им ще се изчислява с по-висока тежест на осигурителния стаж, обясняат от НОИ
Как да получим данъчни облекчения за деца

Как да получим данъчни облекчения за деца

Родителите могат да подават декларации за тях, до края на декември те се приемат чрез работодателя
Ще има ли грипна вълна?

Ще има ли грипна вълна?

Настоящият сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, предупреждават епидемиолозите
Как ще се изхвърлят тестовете на децата

Как ще се изхвърлят тестовете на децата

Само при положителните проби това ще се случва по определен ред, казаха от МОН
Как децата ще се върнат в клас

Как децата ще се върнат в клас

За малките ученици това може да се случи най-рано на 10 ноември, ще е необходимо поне 50% от родителите да са дали съгласие за тестване
Как ще се кандидатства за медицина в Плевен

Как ще се кандидатства за медицина в Плевен

Максималният бала став 42, няма да е задължителна бележка от матура по биология и химия
Как да се сдобием със зелен сертификат

Как да се сдобием със зелен сертификат

За някои нужди в страна, за издаването му вече се признава и положителният резултат от антигенен тест
Нов прием на документи по мярката 60/40

Нов прием на документи по мярката 60/40

Условията са аналогични на досегашните, казват от Агенцията по заетостта

Грип vs КОВИД

Грип vs КОВИД

При коронавирусната инфекция отнема повече време преди да сe проявят симптомите, разликата между тях може да се направи само с тест
Kaк се изписват лекарствата за КОВИД

Kaк се изписват лекарствата за КОВИД

Терапията се назначава в зоните, които имат с договор с НЗОК, необходима е пренастройка на софтуера, напомниха от здравната каса
1 2 3 4 5 ... 11 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ