Моите права

Как да оцелеем в планината

03-12-2021 15:37
Вървете тихо, не крещете особено през зимата, това може да предизвика откъсване на лавина, съветват от БЧККак да оцелеем в планината
Clinica.bg

press@clinica.bg
Помощ на 1400 пострадали в планините са оказали доброволците от Планинската спасителна служба (ППС) при БЧК от началото на годината досега. Най-много са тези, с травми на ски пистите – 1234. И докато там спасяването е по-лесно, то акциите по издирването на изгубени във високите части на планините са изключително сложни, понякога безуспешни. Какво може да направи човек, за да избегне инциденти, съветват спасителите от БЧК дни преди откриването на зимния сезон на 18 декември.
Причините за нещастията отново са подценяването на условията в планината, недооценяването на собствените възможности, непознаването на терена и особеностите на метеорологичните процеси, слабата физическа подготовка, извънпистовото каране в ски-зоните, неподходящата екипировка.

Водеща обаче е недостатъчната подготовка.

Затова не бива да се излиза на преходи, ако човек или хората, с които тръгва не са си направили предварителна организация за маршрута, свързване и резервация на място в хижата, ако сте решили да пренощувате там. Непременно уведомете близките си с кого тръгвате и откъде смятате да минете.

 

Ако не сте тренирани на ходене

 

и дълги преходи, дори не си помисляйте да тръгвате за планината. Дори да имате добра физическа подготовка, не поемайте сами. Телефонът ви трябва да е добре зареден, не забравяйте зарядното устройство. Преди тръгване свалете мобилното приложение на Планинската спасителна служба от сайта на БЧК. Не подценявайте добрата екипировка. Информирайте се за синоптичната прогноза, както и за сложността на терена, ако не го познавате дори с вас да има човек, който да го знае. Това ще ви е необходимо, ако се изгубите. Изберете най-опитния за водач на групата. Борбата са лидерство в планината може да се окаже фатално.

 

Якето и шапката да са в ярък цвят,

 

а обувките топли и с грайфери. Съдържанието на раницата да е

само с необходимите неща. Вземете си резервни топли дрехи, шапка и ръкавици. Не забравяйте най-необходимите лекарства, както и превързочни материали от първа необходимост за оказване на долекарска медицинска помощ. Набавете си кремове с висок слънцезащитен фактор и очила, които да Ви защитят от ултравиолетовото лъчение. През зимата не забравяйте и лопатка за откопаване в случай на лавина.

 

Носете свирка, батерии, челник (фенерче)

 

и изолиращо фолио. През зимата е необходима подходяща екипировка за придвижване – снегоходки и котки. Ако правите ски преход, ползвайте правилно регулирани ски-автомати. Не сте по-висок от планината, всяка самонадеяност е излишна, дори е опасна. Ако прецените, че теренът е непреодолим или много труден, не предизвиквайте бедата, откажете се. Опитайте се да разубедите и другите от групата. Правете сверка често с туристическата карта, която е сред основните вещи в раницата ви. Дори придвижването ви да върви добре, не продължавайте в края на деня. Преценете времето и тръгнете обратно преди здрачаване.

 

По пътя ще се отбиете в хижа

 

или ще попаднете на постове на ППС, оставете си на лист имената, на ваши близки и уведомете в каква посока ще продължите. Не се смущавайте, хижарите са свикнали на тази практика и няма да ви се смеят. Ако усетите, че краката ви са мокри, сменете чорапите си със сухи още в хижата. Мит е, че алкохолът в планината помага. Горещият чай в хижата върши много по-добра работа. Следете периодично информацията в сайта на ПСС при БЧК (www.pss-bg.bg) за състоянието на терена в планините.

 

Не навсякъде има телефонен обхват,

 

когато се наложи и имате връзка, подайте сигнал на телефон 112. Не провеждайте излишни разговори – пестете батерията. Говорете кратко. Мобилният телефон може да помогне в критична ситуация. Допълнителна външна батерия ще е полезна. Ако се почувствате отпаднал, хапнете парче шоколад или нещо друго сладко. Обезводняването може да бъде сериозен проблем. Затова отпивайте периодично вода или чай.

Планината не обича шума. Вървете тихо, не крещете особено през зимата. Това може да предизвика откъсване на лавина.


74 болници с рехабилитация след КОВИД

74 болници с рехабилитация след КОВИД

42 лечебни заведения обучават диабетици, а в 17 се извършва диагностика и лечение на тези, които имат сензори

Как се взима обезщетение по бащинство

Как се взима обезщетение по бащинство

То се въвежда от 1 август за татковците и осиновителите на деца до 8-годишна възраст
Aбитуриентите поемат здравните си вноски

Aбитуриентите поемат здравните си вноски

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат сумата от 28.4 лв. месечно, напомнят от НАП
Как джипитата да сметнат парите си за профилактика

Как джипитата да сметнат парите си за профилактика

БЛС публикува специални указания, средствата за година зависят от процента на преминалите пациенти от общия

Как ще се получават помощни средства при пожизнен ТЕЛК

Как ще се получават помощни средства при пожизнен ТЕЛК

Документите ще могат да се подават в РЗОК на хартия по изключение, при невъзможност за подаване чрез информационната база данни, казват от НЗОК
Kaкъв е новия ред за помощни средства

Kaкъв е новия ред за помощни средства

От 1 юли те вече ще се отпускат на хората с увреждания от НЗОК, предвидени са улеснения
Безплатни обучения за безработни и заети

Безплатни обучения за безработни и заети

Близо 11 хиляди души могат да се възползват от тях, казват от Агенцията по заетостта
Как ваксиниранитe в чужбина да получат добавка

Как ваксиниранитe в чужбина да получат добавка

Пенсионерите трябва да предоставят документи в съответната регионална здравна инспекция най-късно до 15 юли 2022 г., казват от МЗ
Пътят на е-рецептата

Пътят на е-рецептата

Шест са основните сценарии за дозировки на лекарствата, показват указанията на "Информационно обслужване"
Старт на програмата за достъпна среда

Старт на програмата за достъпна среда

Тя е насочена към хората с увреждания, проектни предложения могат да се подават до 27 юли, казват от социалното министерство
1 2 3 4 5 ... 13 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ