Ниските доходи основен проблем в жалбите до Омбудсмана

03-12-2021 10:27
Липсата на достъп до безплатни лекарства за КОВИД са сред другите опалквания, Диана Ковачева прати писмата на хората до депутатитеНиските доходи основен проблем в жалбите до Омбудсмана
Clinica.bg

press@clinica.bg
Достъп до безпалтни лекарства, намалени пенсии и високи сметки за ток и газ са сред най-важните проблеми, от които се жалват хората на Омбудсмана. Всички те са изпратени от Диана Ковачева до депутатите от новия парламент.
През настоящата година близо 60 000 души са потърсили подкрепа във връзка със свой проблем, а над 13 000 са изпратили сигнали до институцията на обществения посредник. „Това са въпроси, които не търпят отлагане и са във Вашата компетентност като народни представители", посочва доц. Ковачева. Голям брой от жалбите в сферата на здравеопазването са свързани с реда за изписване и получаване на лекарства в условията на КОВИД. В писмото си тя иска облекчен ред за получаване на лекарствени продукти. Тя настоява за служебно удължаване от НЗОК на срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, което обаче е в сила и в момента.

 

„В условията на пандемия, бих искала

 

да отбележа и необходимостта от осигуряване на реален достъп на хората и достатъчно средства за безплатни лекарства за домашно лечение на КОВИД-19, за времето на цялото лечение, както и за изследвания за доказване на заразяване или прекарана инфекция от КОВИД-19, в това число PCR тестове, бързи антигенни тестове, количествени тестове за Ig G антитела", пише тя до депутатите. Освен това е необходимо да бъде осигурен достъпа на гражданите, след приключване на активното им лечение, до достатъчни по обем и продължителност продължително лечение, рехабилитация, палиативни и здравни грижи. Жалбите и сигналите показват, че заплащането им е непосилно за голяма част от пациентите и техните близки, става ясно още от писмото.

 

Омбудсманът посочва, че с повишена

 

острота продължават да се поставят и проблемите за правата на пенсионерите. Тя акцентира на липсата от ефективни мерки за запазване размера на доходите на пенсионерите и възрастните хора от 1 януари 2022 г. Според нея са необходими действия, които да гарантират, че средната и минималната пенсии няма да са по-ниски.

„Възрастните хора ще понесат изключително тежко намалението на дохода им с между 30 и 50 лева. През последната година са постъпили жалби и подписки от повече от 5 000 пенсионери и с искане за преизчисляване на пенсиите на база средноосигурителния доход за предходната година. Приемането на подобна законова норма би помогнало и за преодоляването на неочаквано голямата инфлация в последните месеци, която „стопи" доходите на работещите българи и пенсионерите", допълва общественият защитник.

 

Друг съществен проблем на хората с ниски

 

пенсии, за който сигнализира Диана Ковачева, е необходимостта да се предвиди възможност всички добавки към пенсиите като антикризисна мярка изрично да бъдат законово регламентирани като несеквестируеми.

„В същата насока продължават да стоят на вниманието ми като омбудсман и проблемите с размера на предоставяните социални помощи, които се определят на базата на гарантиран минимален доход и диференциран минимален доход. Гарантираният минимален доход последно е определен през 2018 г. на 75 лв. и не е актуализиран в условията на пандемия от COVID-19. Целта на минималния доход е да създаде увереност, че осигуряването му е достатъчно за задоволяване на основни жизнени потребности. Въпреки това обаче реалността е друга и все още една четвърт от хората в страната живеят с доходи под линията на бедност", пише доц. Ковачева.

 

В писмото си омбудсманът подчертава,

 

че остават нерешени проблемите в трудовото законодателство, което не регламентира детайлно трудовите правоотношения във времето на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка, а това налага да се търсят решения за допълване на разпоредбите на Кодекса на труда за създаване на текстове, чието действие да бъде приложимо по време на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка, които да създадат яснота за правата и задълженията на страните по трудовите правоотношения в този период.

Доц. Ковачева настоява за увеличаване размера на неплатения отпуск, който да се зачита за трудов и осигурителен стаж по време на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка, включително за създаване на ред за заплащане от държавата на здравните осигуровки на лицата, ползващи неплатен отпуск поради обявеното извънредно положение.


Правата на хората с увреждания също са

предмет на множество жалби до институцията, като с особена острота се поставят за решаване въпросът за реформа в медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, както и проблемите при предоставяне на асистентска подкрепата и финансовата подкрепа на военноинвалидите. "Следва също така да бъде законодателно регламентиран и въпросът за признаване на стажа, придобит след датата на инвалидизиране при придобиване на правото на пенсия за инвалидност поради общо заболяване", пише още омбудсманът. Голяма част от жалбите засягат високите цени на природния газ, електрическата и топлинна енергия в условията на пандемична криза, на значителен ръст на общата инфлация и др., Тревожни са и данните на Евростат - още преди възникването на пандемията, че 51% от населението на България е в невъзможност да осигури адекватно отопление на дома, пише омбудсманът. Към нея са се обърнали граждани и с още редица други проблеми свързани с фирмите за събиране на вземания или т.н. колектори, домашното насилие и др.

Правят стратегия за доходите

Правят стратегия за доходите

Социалният министър Георги Гьоков обсъди със синдикатите от КНСБ обсъдиха пенсиите обезщетенията за безработица и отглеждане на деца
Поне 6.1% ръст на пенсиите от юли

Поне 6.1% ръст на пенсиите от юли

Над 1 млн. възрастни са получили по-ниски доходи през януари, казва социалният министър Георги Гьоков
БСК оглави работодателите

БСК оглави работодателите

Стопанката камара поема АОБР през 2022 г. бизнесът иска да се изработи адекватен регламент за мярката 60/40
КНСБ иска 17.5% годишен ръст заплатите

КНСБ иска 17.5% годишен ръст заплатите

Сегашната МРЗ е заплата за бедност, покрива едва 50% от необходимия доход, казват синдикатите
Компенсации за по-ниска преизчислена пенсия

Компенсации за по-ниска преизчислена пенсия

Изплащането им ще започне през февруари, съобщиха от социалното министерство
Изплащат новите пенсии с добавките от 7 януари

Изплащат новите пенсии с добавките от 7 януари

Те са с преизчислен размер според промените от края на миналата година, начислена е и добавката от 60 лева
НОИ да уведомява служебно пенсионерите

НОИ да уведомява служебно пенсионерите

Това предлага в препоръки за улеснение на гражданите по време на пандемията омбудсманът Диана Ковачева
До 3 млрд. за КОВИД мерки в бюджета

До 3 млрд. за КОВИД мерки в бюджета

Проектът на финансовата рамка за тази година се очаква да е готов до средата на януари, казва Асен Василев
Как се промениха пенсиите през годината

Как се промениха пенсиите през годината

След увеличенията от януари се очаква броят на хората с минимални пари за старост - 370 лв., да е 1 030 000 и да достигне половината от пенсионерите

75-те лева за пенсионерите от февруари

75-те лева за пенсионерите от февруари

Не е необходимо подаване на заявление, тя ще се полага на възрастни със завършена ваксинация, напомнят от НОИ
1 2 3 4 5 ... 38 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ