коментари

КОВИД оформи политически ров

02-12-2021 17:05
Той е тук, за да остане, тоест трябва да измислим как да живеем редом с него, казва Първан СимеоновКОВИД оформи политически ров
Clinica.bg

press@clinica.bg

КОВИД не само превзе живота ни, но успя и да поляризира обществото ни. Защо и как ни раздели пандемията, разказва Първан Симеонов, в качеството си на участник в проекта „Кризата с КОВИД-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели".

Оформиха се два разказа, които са еднакво верни и само привидно се бият. Единият разказ казва в такива случаи се вземат такива и такива мерки, при такива нива на заболеваемост се очакват такива резултати. И това е вярно. От тази гледна точка е много нелепо някой да излезе и да каже „това е лъжа", защото имаме почти военновременна ситуация, в която има военновременна цензура.


Но има и един друг разказ,


който разсъждава накъде вървят обществата ни, правилни ли са решенията на елитите ни. Обществата плашени ли са, не са ли, елитите реагират ли конструктивно. Това е разказ, който се съмнява и той също е легитимен и верен.


Имаше две мнения


Едното е „спокойно, прави се каквото трябва". А другото е „спокойно, нищо не може да се направи и без друго". Вероятно и двете са верни в някаква степен. И тук е първото противоречие – между експертният, тясно профилираният поглед и от друга страна изследователския, който се опитва да погледне отстрани.


Тук идва другият голям въпрос –


че с прекаленото навлизане в експертното, обществено политическото беше поставено на заден план и дори на моменти беше санкционирано – нямаме право да говорим за това. Напротив, това е политически въпрос - коя група от обществото какво получава, какво й се отнема и какво й се дава. Още нещо – през цялото врем знаем къде са потенциалните дефекти – знаем, че в нашия случай става дума за едно застаряващо общество, с лоша здравна култура, с много компромисна здравна система. Знаем всичко това, както и че това заболяване води до тежки резултати, които комбинирани с либералния подход, ще дадат едни определени, неприятни резултати.


Знаем къде са проблемите –


едно бедно, разслоено, гетоизирано общество е податливо към безпросветност, фалшиви новини, пропаганда, дезинформация. Ясно е, че има зловреден разказ на тема ваксини. Ясно е, че от ден първи се вижда, че балканските общества наддават едно ухо и към алтернативния разказ. Но има и няколко неща, които дойдоха по пътя на добрите, а не на лошите намерения.


Боя се, че, както доста често става,


пътят на добрите намерения води към не толкова добри места. В едни от интервютата, които проведохме, един от респондентите каза – цялата информация за КОВИД стана като бял шум. Аз съм учил във факултета по журналистика и там „бял шум" се казваше на онези снежинки на екрана. Пресищането с информация, дори тя да е правилна, доведе до резистентност, нещо повече – тази правилна гледна точка е свързана с много догадки, ние започваме с догадка след догадка. Официалните говорители не знаят много повече от нас, но говорят навсякъде, само експертно, почти липсва големият управленския поглед.


Това води до пресищане,


хората спират да слушат и в хода на изследването това ясно се видя. Оказа се, че по-добрият начин на комуникация би бил по-умереният, по-пестеливият, по-лаконичният, но за това пък по-верният. Обратното е тресавище.


Още нещо – липсата на хоризонт.


Разбирам, че сме в състояние, в което се сблъскваме с нещо непознато и ново, няма как да има ясен хоризонт, но все пак е нужно поощрение, някакви очаквани времеви рамки. Това се чуваше даже в началото – ето сега, макар и плахо, трендът потегли надолу, да се мобилизираме още малко и ще преминем през тази вълна. След това обаче замря. Вярно е, че на Балканите, може би от време на време трябва да бъдем плашени, за да спазваме правилата, но всичко е въпрос на дозировка.


Прекомерното води до обратния ефект.


Виждате докъде стигнахме по отношение на нивата на ваксинация, ние, които говорим и мислим нещо по темата реагирахме с много сериозни дози назидание към нашето общество, което се колебае, но това предизвиква по-строго негативен ефект. Давам пример – 45% от пълнолетните българи казват – „не съм се ваксинирал и няма да се ваксинирам". Моето лично очакване беше този дял да спане след въвеждането на зеления сертификат - нищо подобно засега. Към ноември 46% ни казват „не съм се ваксинирал и няма да се ваксинирам". Тоест, сумарният резултат от начина, по който говорим за кризата е, че почти половината пълнолетни българи са отделени с ров от другата половина, които казват ваксиниран съм с една доза или с две, или още не съм, но ще се ваксинирам.


И този ров е вече политически,


това е замразен обществен конфликт. Един от основите фактори на доверието на елитите беше страхът. И когато страхът намаля елитите казаха „къде е доверието" и започнаха да размахват пръст, а това не е добре, защото говорим за интелектуални и експертни елити, които трябва да водят обществото, а не да се дистанцират от него. И тук има още един проблем, експертите не ги избират на избори, само политиците, затова трябва да сме много внимателни, когато овластяваме експертите, защото те няма пред кого да отговарят.


Време е да се вгледаме в темата „КОВИД",


минаха две години и за това време нашият западен свят не успя да даде нито сигурност, нито свобода. А КОВИД е тук, за да остане, тоест трябва да измислим как да живеем редом с него. Време е да погледнем как живеем и в какви общества се превръщаме.


Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100000 души

КОВИД мина 1200 на 100000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
Етичната комисия подхваща Мангъров

Етичната комисия подхваща Мангъров

Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението му
Само 4 области извън тъмночервеното

Само 4 области извън тъмночервеното

Средната заболеваемост достигна 1144.4 на 100 000 души, и Велико Търново спря плановия прием
Разследват поръчките на тестове

Разследват поръчките на тестове

Специализираната прокуратура образува досъдебно производтсво за длъжностно престъпление
Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

9996 са новите случаи на КОВИД

9996 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 44 772 показват данните на Единния информационен портал
Смъртността е висока при застаряващо население

Смъртността е висока при застаряващо население

Към причините тя да се покачва нагоре влияе пандемията и ниското ваксинационно покритие в България, казва доц. Любомира Гломб
1 2 3 4 5 ... 414 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ