Коментар

Опасна е смяната на шеф по време на пандемия

03-12-2021 10:11
Искаме постоянен управител, а не нов временно изпълняващ длъжността през няколко месеца, казва д-р Чавдар КалъчевОпасна е смяната на шеф по време на пандемия
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Лекарите, медицинските сестри и немедицинският персонал на МБАЛ-Велинград се обявиха срещу решението на Общинския съвет, който гласува освобождаването на досегашния временно изпълняващ длъжността управител д-р Иван Динев с д-р Атанас Ташев. Защо работещите в болницата не искат промяната, от какво се безпокоят и може ли тя да донесе негативи на лечебното заведение. Това попитахме хирургът д-р Чавдар Калъчев.
От близо година все има напрежение, тъй като Общинският съвет сменя много често временно изпълняващия длъжността управител на МБАЛ – Велинград. При последният титуляр на длъжността д-р Жеко Чешмеджиев нещата вървяха добре.

Задълженията на болницата

бяха намалени. Появиха се обаче сигнали срещу него, стартира проверка от сектор „Противодействие на икономическата престъпност" към ОДМВР-Пазарджик, последва и решение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. В крайна сметка, той беше отстранен. Общинският съвет назначи временно изпълняващ длъжността управител, но го смени само след седмица с хирурга д-р Иван Динев.

Той успя да докаже,

че негов основен приоритет е стабилизирането на икономическото положение на болницата, както и подобряване на качеството на крайната услуга – живота и качеството на пациентите. Д-р Динев ни го доказа във времето, но сега без никакъв повод Общинският съвет иска да го замени с друг изпълняващ длъжността управител – д-р Атанас Ташев. Измина една година от освобождаването на титуляра, време е МБАЛ да има постоянен управител избран след обявен конкурс. Такъв обаче все още няма. Ние, работещите в МБАЛ-Велинград, нямаме нищо против това, дори го искаме да се случи по-скоро. Истината е, че всяка промяна в ръководството на едно лечебно заведение в условията на пандемия е много опасна.

Нашите екипи са малки,

но много отговорни. Имаме лекари и медицински сестри, които от денонощия не са си виждали семействата, защото са нонстоп заради КОВИД болните. Хората тук са прекрасни, всеотдайно и жертвоготовни. Извънредната работа на персонала е впечатлява, колкото и всички да са преуморени. Всички обичаме нашата болница, помагали сме и помагали на жителите на Велинград, но с тези чести промени на ръководството ни се пречи.
Гласувалите съветници

за поредната смяна да кажат защо го правят и какви са мотивите им, какви принципи защитават – обществените или лични интереси, или правят поръчкови изпълнения.

Откакто дойде пандемията другата патология намаля. Всъщност, тя не е по-малко, но хората се безпокоят и не търсят лекаря навреме. Намаля и травматизмът, защото гражданите излизат по-малко навън. Въпреки всичко, болни има – инсулти, перитонити, все остри тежки състояния, които не са само, че не са по-маловажни, но са и по-опасни от коронавируса.

 

Ето защо ние трябва

 

да имаме час по-скоро постоянно ръководство в резултат на обявен и спечелен конкурс – нещо, което общинските съветници не правят. В това е и голямото ни безпокойство. Предстоят и промени в здравеопазването, като цяло. Бъдещите коалиционни партньори вече говорят болниците да не са търговски дружества. Това определено ще е добре за общинското здравеопазване. Вярно, няма да можем да трупаме печалба, но не би трябвало заради това работещите в тях да бъдат ощетени.

 

Очаквам да има фиксиране

 

на първоначалното заплащане на новодипломиран лекар, което с продължение на времето, стажа и квалификацията да расте, като се начисляват и допълнителни плащания за извънреден труд и дежурства, както е в нормалния европейски свят. В Германия един специализант започва с 2000 евро заплата, като на всеки шест месеца тази сума се качва.

 

 

Колегите при нас нямат

 

такива възнаграждения, но работят всеотдайно. Към момента от общо 30 имаме 25 заети легла с КОВИД пациенти, имаме и две реанимационни за хора с тази диагноза. Имаме лекарства, ислород и консумативи. Безпокоя се обаче, че със смяната на поредния временно изпълняващ длъжността управител може да се получи луфт, тъй като ще има време, в което досегашният ще с е оттеглил подписа, а новия още няма да има спесимен. Питам се и дали ще може да бъде подписан договора с НЗОК навреме.

 

Отделно от това имахме

 

проект за КОВИД отделение, но общината отказа да ни стане гарант за банков заем, който ние щяхме да си плащаме. Имахме обещание и за изграждането на кислородна инсталация, искахме отделен асансьор, за да не се смесват пациентските потоци в пандемията – и тези неща не станаха до този момент.

 

Всичко това ме кара да мисля,

 

че зад цялата тази схема стоят нечисти интереси още повече, че нашата болница няма просрочени задължения. С каква цел се прави това, не ни казват, но ние искаме да знаем.


Увеличават с 10% интезивните легла в София

Увеличават с 10% интезивните легла в София

И Варна спира плановия прием и операции от утре, реши Областният кризисен щаб
КОВИД огнище в психиатрията в Русе

КОВИД огнище в психиатрията в Русе

Лекуват болните в отделенията, болници отказват да ги приемат заради агресивното им поведение
5 области в третия етап на пандемията

5 области в третия етап на пандемията

Според плана в Силистра, Русе, Разград, В. Търново и Габрово заведенията трябва да работят на 50%, а половината ученици да са на ротация

Още общини затягат мерките заради Омикрон

Още общини затягат мерките заради Омикрон

В София решават дали ще има нови ограничения в понеделник, засега училищата и детските градини остават отворени
Спират плановия прием в София

Спират плановия прием в София

Новото органичение важи и за операциите, то влиза в сила от 12 януари, гласи заповед на д-р Данчо Пенчев
Арестуваха мъж за фалшив сертификат

Арестуваха мъж за фалшив сертификат

Униформените щракнаха белезници на 48-годишен от Хасково, продавал документа в Пампорово
Без нито едно джипи в община Трекляно

Без нито едно джипи в община Трекляно

Единственият личен лекар там е починал миналата година и никой не иска да заеме мястото му
Наказват РЗОК-Добрич

Наказват РЗОК-Добрич

Причината е, че не са изплатили навреме парите за СИМП и ПИМП, обясниха от здравната каса
1600 в спешното на УМБАЛ

1600 в спешното на УМБАЛ "Св. Марина" - Варна

Нарастване на заболеваемостта от КОВИД-19 след Нова година отбелязват от лечебното заведение
Изправят лекарка от Варна пред Темида

Изправят лекарка от Варна пред Темида

Окръжната прокуратура предаде на съд 63-годишна кардиложка след смъртта на пациент
1 2 3 4 5 ... 137 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ