финанси

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

02-12-2021 12:22
В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИДЗалагат 723 млн. лв. повече за НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg

723 млн. лв. повече са заложените средства в проекта за бюджет на здравната каса от министерство на финансите към момента. В тях влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД. Дали параметрите ще останат такива обаче, тази година е под много голям въпрос, тъй като проектът за бюджет е изготвен от служебния кабинет, а до броени дни се очаква да имаме редовен, който може да има различни виждания за финансирането на сектора.

На 6.169 млрд. лв. възлиза заложеният бюджет на касата за следващата година, от тези средства 5.539 млрд. са за здравноосигурителни плащания. През тази година цифрите бяха съответно 5.4 млрд. лв., от които 5.1 млрд. бяха за здравноосигурителни плащания.


Увеличението на приходната част


на бюджета на НЗОК е пресметнато на база по-високите нива на доходите, които залага служебният кабинет за следващата година. Дали те ще се приемат от редовния кабинет и парламент обаче е под въпрос. Здравноосигурителните приходи за 2022 г. засега са разчетени с ръст от 698 млн. спрямо бюджета на НЗОК за 2021 г. При приходите от здравноосигурителни вноски е заложен ръст от 394.6 млн. лв. заради намеренията на служебния кабинет да се увеличи размера на минималната работна заплата от 650 лв. на 710 лв. и на максималния осигурителен доход от 3 000 лв. на 3 400 лв., както и на минималния осигурителен доход за земеделци и тютюнопроизводители от 420 лв. на 710 лв. Също така се очакват ръст от 303.6 млн. лв. спрямо 2021 г. от увеличаване на частта от дохода, върху който държавата внася здравни вноски за всички, които осигурява, с 5 на сто.


Разходната част на бюджета на НЗОК


за дейности и лекарства възлиза на 5.539 млрд. лв. Очаквано ръст има във всички пера, като са удовлетворени и желанията за компенсации заради КОВИД на фармацевтите, а касата ще плаща и за помощни средства на хората с увреждания.


Джипитата се предвижда да получат


за дейност 305 млн. лв. срещу 268 млн. лв. през тази година. Тези средства са извън възможностите за увеличение от резерва на касата, през тази година например те имаха „скрити" 15 млн. При специализираната извънболнична помощ заложения ресурс извън резерва е 319 млн. лв. срещу 285 млн. през тази. В тези средства влизат и плащанията за КОВИД-зоните, се уточнява в мотивите към проекта на бюджет. Зъболекарите ще получат 234 млн. лв. срещу 215 млн. през тази. При медикодиагностичните изследвания са заложени 143 млн. срещу 117 млн. през тази година без възможното увеличение от резерва на касата. За лечение в чужбина на български граждани, които не могат да получат помощ у нас, са предвиедени 110 млн.


За лекарства, отново извън парите


в резерва, са предвидени 1.515 млрд. лв. срещу 1.357 млрд. лв. Тук са включени 31 млн. лв. за таксата от 4 лв. на фармацевтите за 100% реимбурсираните медикаменти, 26 млн. лв. за сензори, помпи и диетични храни, за лекарства с протоколи са заделени 394 млн. срещу 478 млн. през тази, за медикаменти без протоколи – 309 млн. срещу 323 млн. през тази. Намалението е заради предложението на здравната каса да се отдели четвърти ред със скъпоструващи медикаменти, където влизат всички терапии на стойност над 3 пъти БВП на човек. На практика в този ред ще попаднат терапиите за редки болести, както и повечето иновативни онкомедикаменти. Така за конвенционална химиотерапия за догодина се предлагат само 156 млн. лв., а за иновативна и лекарства сираци - 598 млн. лв. През тази година за онкомедикаменти без средствата от резерва имаше отделени 556 млн. лв. Не е ясно обаче дали индустрията ще се съгласи с подобно разделение на парите. За медицински изделия в болниците са отделени120 млн. лв. срещу 115 млн. през тази.


За болничната помощ са предвидени


2.79 млрд. лв. извън резерва срещу 2.65 млрд. през тази. С тези средства се очаква да се платят около 2.2 млн. хоспитализации по клинични пътеки и 1.6 млн. клинични и амбулаторни процедури. В тези средства влизат и парите за болниците в условията на обявено извънредно положение, в тази връзка цената на КП 48 за КОВИД ще е 1400 лв., припомнят от касата. В средствата са калкулирани и последните промени в пакета на касата, които МЗ публикува. Сред тях са двете нови амбулаторни процедури за диагностика и лечение на пациенти с инсулинозависим диабет с помпа и сензор, както и обучение на диабетиците, също така процедура за диагностика и лечение на ретинопатия на недоносените деца в неонатологичните отделения и клинична процедура за диагностика и проследяване на тумора под обща анестезия.


В бюджета на НЗОК са предвидени


и трансфери от здравното министерство. В рамките на 106 млн. лв. ще се плаща за поставянето на незадължителни ваксини за ротавируси и РМШ, за лечение на здравнонеосигурени родилки и т.н., заложени са и 38 млн. лв. за помощни средства за хора с увреждания, които минават към НЗОК.


На 75 млн. лв. възлиза трансфера за


първа линия, а за бонусите към заплатите заради КОВИД на медиците, сестрите, фармацевтите и санитарите са заложени 162 млн.. Сред тези пари 15 млн. лв. са за поставяне на ваксини за КОВИД, а 2 млн. са за 10-те лв. за рецепта с лекарства срещу инфекцията на аптекарите.


Резервът на касата е в размер на 174 млн.


срещу 153 млн. през тази година. Тези средства обаче засега не са поделени по пера, както през тази година. Традиционно те отиват за лекарства, болници, джипита, специалисти и изследвания. В проекта се предвижда парите да се разпределят на база досегашния национален рамков договор и анексите към него.


Традиционно с бюджета на касата


се правят и някои промени на други здравни закони. Този път те са козметични. Предвижда се касата да плаща за по-ниската стойност за онколекарствата между договорената на търга на МЗ и тази, на която болницата го купува, без значение дали е участвала в него. Идеята беше такава и към момента, но текстът не беше достатъчно ясно записан, затова от НЗОК поискаха уточняваща редакция. Другата промяна е да се даде право на касата да подава информация към частните здравни фондове за дейностите, които е плащала на пациенти, осигурени и в дружествата. Така ще се избегне дублажа на плащанията, тъй като някои болници злоупотребяват и искат пари за една дейност и от НЗОК, и от частните фондове. Дали проекта за бюджет ще се остане такъв предстои да видим в следващите дни, практиката показва, че макрорамката се запазва, а корекциите обикновено са в разпределението й. През тази година обаче и това не е сигурно заради смяната на две правителства.


Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100000 души

КОВИД мина 1200 на 100000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
Етичната комисия подхваща Мангъров

Етичната комисия подхваща Мангъров

Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението му
Само 4 области извън тъмночервеното

Само 4 области извън тъмночервеното

Средната заболеваемост достигна 1144.4 на 100 000 души, и Велико Търново спря плановия прием
Разследват поръчките на тестове

Разследват поръчките на тестове

Специализираната прокуратура образува досъдебно производтсво за длъжностно престъпление
Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

1 2 3 4 5 ... 697 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ