Рейтинг

Доходите на младите медици с 35% ръст

02-12-2021 11:11
Все повече студенти искат да учат за лекари, а МУ-София и МУ-Пловдив делят първото място в класацията на МОНДоходите на младите медици с 35% ръст
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
С 35% се е увеличил средният осигурителен доход през тази година на младите доктори в сравнение с предходната. Това показват данните от новото издание на Рейтинговата система на университетите в България на образователното министерство. В статистиката на ведомството влизат всички лекари, които са завършили медицина през изминалите пет години.
Според данните на институциите осигурителният доход на младите медици през тази година е 2101 лв., а облагаемият е 2240 лв. Увеличение има и при доходите на младите специалисти по здравни грижи, където влизат медиицнските сестри, лаборантите, акушерките и други. Заплатите им са се увеличили с 30% и са станали 1430 лв.

Реализация

 

Традиционно медицината, както и стоматологията и фармацията държи първенство по ниска безработица под 1%, а всички завършили се реализират по специалността. Продължава да се увеличава и напливът да се учи медицина. И тази година има увеличение на курсистите в тази специалност и те са общо 13 186 при 12 500 миналата година или на трето място по многочисленост след икономика и педагогика. Иначе в национален план с над 4000 са се увеличили студентите в българските университети през академичната 2020/2021 г. Общият им брой е достигнал 202 605, сочат още данните от Рейтинговата система на висшите училища в България.

 

Класации

 

В стандартизираните класации за 2021 г. Софийският университет е първи в 23 от общо 30 професионални направления, по които предлага обучение. Лидер и Медицинският университет - София, който първи в четири направления – медицина, фармация, дентална медицина и обществено здраве. По медицина обаче, МУ-София дели първото място с МУ-Пловдив, а според експертите дори няма особена разлика в качеството на обучение в отделните висши училища. "Няма такова значение дали ще учиш медицина в София, Пловдив или Плевен", каза Георги Стойчев, който представит резултатите от Рейтинговата система. Първенец в направление обществено здраве пък е Софийският университет. 

 

Наука

 

Данните от Рейтинговата система показват повишаване на броя на научните публикации на висшите училища в международните библиографски бази данни. Броят им в Web of Science за периода 2016-2020 г. е приблизително 19 000 и надхвърля с 1400 публикациите през предходния изследван петгодишен период. Броят на публикациите в Scopus е 18 400 - с над 2400 повече от периода 2015-2019 г.


Следят изкъсо плагиатството

Следят изкъсо плагиатството

Университетите ще са задължени да имат комисия по академична етика, министър Николай Денков предлага 9 дни ваканция
Сърдечно-съдов риск при 67% от диабетиците с тип 1

Сърдечно-съдов риск при 67% от диабетиците с тип 1

Това установи проучване на екип от МУ-Варна, резултатите попаданаха в научни списания с висока цитируемост
7 млн. за образование на уязвими групи

7 млн. за образование на уязвими групи

С тях ще се насърчи достъпът им до обучение в университет, средствата са от еврофондовете
МУ подобряват научната си дейност

МУ подобряват научната си дейност

Въпреки това България изостава в пъти спрямо съседните страни по реферираните документи в международните бази данни
15 млн. за млади учени

15 млн. за млади учени

Те се отпускат по национална програма на МОН, очаква се да бъдат подпомогнати над 1000 изследователи и 200 постокторанти
Еразъм+ подкрепи над 20 000 проекта

Еразъм+ подкрепи над 20 000 проекта

Въпреки пандемията миналата година програмата за студентска мобилност отчита добри резултати
МУ-София раздаде награди за наука

МУ-София раздаде награди за наука

Това се случи по време на празника на университета по повод 104-тата годишнина от създаването си
4.2 млн. за научни програми

4.2 млн. за научни програми

Едната от тях е за „Иновативни нискотоксични биологично-активни средства за прецизна медицина"
МУ-Плевен с нови виртуални срещи

МУ-Плевен с нови виртуални срещи

Те са предназначени за кандидат-студенти и ще се проведат на 25 ноември и 9 декември
Увеличават с 10% парите за стипендии

Увеличават с 10% парите за стипендии

Университетите ще получат общо 15 млн. лв. допълнително до края на годината, ще се увеличат и възнагражденията на служителите, реши МС
1 2 3 4 5 ... 60 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ