Зеленото меню подмладява с 10 години

Спанак, маруля, магданоз, киселец, коприва, лапад, зеле, магданоз, копър. Тази зелена палитра на трапезата е безценен извор на витамини, минерали и антиоксиданти, обяснява проф. Донка Байкова. Както и съюзник в битката със стреса, старостта и радиацията, раковите заболявания и болестите на обмяната, инфаркта и инсулта, уточнява професорът по диететика.
ВИЗИТКА Проф. Донка Байкова е водещ експерт по хранене и диететика в България. Специализирала е в Германия, Украйна, Унгария и Словакия. Преподава във Факултета по обществено здраве при Медицинския университет в София. Има над 400 научни публикации в български и чужди издания. |
„Последните проучвания сочат, че зелените листни зеленчуци имат мощен антиейдж ефект”, разкрива проф. Байкова. „Доказано е, че ако възрастните хора консулмират два пъти повече от обичайното, те подобряват когнитивните си функции – не забравят, и се подмладяват с 10 години”, допълва специалистът. Неподозираните сили на „зеленото меню” се разкриват, благодарение на все по-съвършената апаратура, с която се изследват качествата на храната, уточнява професорът. „Ензимите в тях, които съдържат сяра, например подобряват баланса между полезните и гнилостните организми в червата. Те са нещо като естествен пробиотик”, обяснява проф. Байкова. Значимата роля на микробиома за здравето на съвременния човек тепърва се изяснява. „Новите проучвания показват, че когато полезните бактерии доминират над гнилостните,
с 30% намаляват алергиите и образуването на ракови клетки
Стимулира се и имунната защита – първата бариера на организма по отношение на токсичните агенти. Освен това, в своята жизнедеятелност, те продуцират все по-полезни субстанции, които намаляват нивата на холестерола и контролират тези на кръвната захар и артериалното налягане”, обяснява проф. Байкова.
Типичните български пролетни зеленчуци са и извор на антиоксиданти, които са активатори на обменните процеси и участват в разграждането на всички основни вещества – белтъци, въглехидрати и мазнини, разкрива професорът по диететика. Освен това улавят свободните радикали, които ежесекундно се образуват в организма ни и имат мощно предпазно действие срещу стреса, стареенето, рака и радиационните фактори на околната среда, изяснява проф. Байкова. Пролетното зеле например, освен източник на витамин D, е богато на сяра, а тя е предшественик на
най-мощния антиоксидант - глутатион
допълва специалистът. Магданозът и копърът пък са силно „заредени” с Витамин C – друго „оръжие” срещу коварното действие на свободните радикали, които ни състаряват и разболяват.
Зелените листни зеленчуци са „банка” и за още безценни витамини и минерали, които имат очистващ и протективен ефект за целия организъм след изтощителната и дълга зима. Това ги превръща в "лекарство" срещу пролетната умора и в съюзник при възстановяванете след простуда и грип. Кои са най-важните витамини и минерали в „зеленото меню”? Ето и отговорът на проф. Донка Байкова:
1. Киселец за здрави кости
В спанака, магданоза, киселеца и копривата има високо количество калций, с добра биоусвояемост, обяснява проф. Байкова. Този минерал участва в изграждането на зъбите и костите. „Освен това е важен за предаването на нервните импулси, защото участва в движението на йони в тялото”, разкрива механизмът му на действие специалистът. Ето защо, калцият е верен помощник на централната нервна система. Освен това, има важна роля в кръвосъсирването. Затова и, ако е дефицитен, при травми може да се стигне до кръвоизливи. „Калцият е и превантивен фактор за остеомалация – омекване на костите, която в по-крайната си фаза стига до остеопороза. А това хронично заболяване е социално значимо, защото при травми възрастните хора били могли дори да загубят живота си”, напомня проф. Байкова.
2. Салата с калий за детокс
Листните зеленчуци са богати и на калий – той действа диуретично и стимулира сърдечния ритъм, обяснява специалистът. Ето защо пролетните салати имат мощен детокс ефект и трябва са задължителен „гост” на трапезата при смяната на сезоните.
3. Двойна доза коприва за младите дами
Спанакът, лападът и копривата са извор и на желязо и мед, напомня проф. Байкова. Затова трябва да присъстват в менюто на хората, предразположени към анемии. Особено важни те са за младите дами, които се подлагат на рестриктивни диети, подражавайки на моделките, обяснява специалистът. Те дори трябва да удвоят присъствието на листните зеленчуци в своето меню, е съветът на професора.
4. Грижа за очите и кожата
Багрилата, които дават прекрасния цвят на пролетните зеленчуци, са балсам за очите и кожата, разкрива проф. Байкова. „Каротеноидите са предшественик за образуване на Витамин А, а самият той е растежен фактор, при това епителотропен. Предпазва лигавицата и кожната обвивка от всякакви болестотворни въздействия. Поддържа я в тонус и кондиция. Витамин А е особено ценен и при дефицит в остротата на зрението”, обяснява проф. Байкова.
5. Витамин Р за вените
Марулите и спанакът помагат и на съдовете. Причината е в благотворното действие на Витамин Р. „Рутинът е водноразтворим витамин, който предпазва съдовата стена. И позволява да няма микрокръвоизливи и изпъкване на малки венички”, уточнява специалистът.
6. Важно за кръвта
Витамин К пък е мастноразтворим витамин, на който са богати листите зеленчуци. Той има важна роля в кръвосъсирването. Всъщност те са едни малкото храни, естествени източници на Витамин К. „По принцип би трябвало микроорганизмите на чревния тракт да го синтезират”, уточнява проф. Байкова.
7. Заместител на млякото
Зелените листни зеленчуци влизат и в ролята на аналог на млечните продукти, разкрива специалистът. Това се случва, благодарение както на калция, така и на водноразтворимия Витамин В2. Затова проф. Байкова препоръчва на постещите, както и на вегетарианците и веганите, да сложат акцент върху сезонните зелени храни в менюто си.
СЪВЕТ
При камъни в бъбреците внимавайте със спанака Могат ли зелените листни зеленчуци да се окажат „нож с две остриета" за хора с хронични заболявания? В редки случаи – да, признава проф. Донка Байкова. „В спанака и киселеца например калцият се свързва с оксалова киселина под форма на оксалати, което го прави неразтворим, съответно – неусвоим през чревната лигавица към кръвта. Това го прави рисков за хора, предразположени към жлъчно-каменна и бъбречно-каменна болест", предупреждава специалистът. И съветва тези болни да заложат на марулята, магданоза и копривата, при които калцият се усвоява много добре. Със зелените подправки пък трябва да внимат хората, които имат проблеми със стомаха и черния дроб. „Етеричните масла, на които дължат аромата си магданозът и копърът, могат да предизвикат неразположения при тях", напомня проф. Байкова. |

Позитивната психология в полза на човека
Всяка година традиционно отбелязваме професионалния празник на тези специалисти на 4 април

Не е време нито за диети, нито за преяждане

Мръсният въздух вреди и на кожата

Ръст на усложненията в естетичната дерматология
При ботулиновия токсин е ключово да се знае с какъв продукт работи лекарят, казва д-р Снежана Атанасова

Как да отслабнем здравословно и трайно

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Грижа за суха коса

Как да изберем крем против бръчки през бременността

На море с рецепта от доктор
