пандемия

Засега Омикрон протича по-леко

01-12-2021 13:31
Ваксините действат и при новия вариант на коронавируса, задействат и Т-имунитета, казва акад. Богдан ПетруновЗасега Омикрон протича по-леко
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Ще действат ли ваксините и новите лекарства срещу Омикрон, по-опасно ли протича заболяването в резултат на него и възможно ли е човечеството да елиминира SARS-CoV-2. Това попитахме водещия вирусолог и имунолог акад. Богдан Петрунов от БАН.
Още е много рано да говорим професионално, с научни данни, за това какво и как ще се развие новият вариант Омикрон. Необходими са поне още две – три седмици, за да стане ясно, доколко висока е неговата инфекциозност, дали той причинява по-лека или по-тежка форма на протичане на заболяването. Тези неща все още не ги знаем.

 

Говори се прекалено много,

 

но без основата на стабилни научни познания. Това, което имаме като информация от Южна Африка към момента е, че Омикрон протича по-леко, не причинява тежки състояния на организма. Проявява обичайната симптоматика – висока температура, отпадналост, болки в гърлото, кашлица, но няма нарушаване на вкуса и обонянието. Много трудно е да кажем, каквото и да било към момента. Затова нека изчакаме, за да не се създава излишно напрежение у хората.

 

Новият вариант е сериозен проблем

 

и в това няма никакво съмнение, тъй като се оказа, че той има доста мутации. Те са 32 на брой, в най-важната част на неговия спайк протеин, който е отговорен за контакта му с човешкия организъм. Още е рано да кажем, доколко те ще бъдат важни с оглед на това вирусът на избегне отговорът на имунната система, действието на ваксините.

 

Категорично и сигурно за момента

 

е, че наличните четири одобрени ваксини дават много висока защита спрямо действащия в момента и много разпространен Делта вариант. Очакванията са, че те ще дадат много висока защита и по отношение на Омикрон. В това няма никакво съмнение. Може да не е на 100 или 90 процента, а малко по-ниска, но въпреки това тя ще е много добра. Причината е, че ще се включи и т.нар. „трениран" имунитет (Т-имунитет) на имунната система, който я предизвиква да реагира много добре към всички причинители на коронавирусната инфекция. Затова и ще имаме една добра защита.

 

Не трябва да се създава паника и тревога

 

в хората преди да са наясно сериозните научни данни. Тях ще имаме не по-рано от две-три седмици. От тях ще разберем какво точно представлява Омикрон и доколко ще бъде опасен за нас. На него ще действат моноклоналните терапии и хапчето на МЕРК, тъй като те имат друг механизъм на действие. Те оказват влияние на всички вируси от коронавирусната група. Въпреки това, рано е да говорим и по това повече.

Нека бъдем разумни и да изчакаме обективните резултати.

 

Трябва да има достатъчно аргументирани

 

научни данни които да ни позволят да дадем едно по-сериозно заключение. Важното е, че ваксините осигуряват висока степен на защита независимо от това, какъв ще вариантът. Тя е в резултат, от една страна, на кръстосания имунитет, а от друга – на споменатия вече трениран имунитет. Затова хората да не се бавят, да се ваксинират не само с първа и втора доза, но и с бустерната инжекция, за да се засили имунитетът им.

 

Третата доза се слага след шестия-седмия

 

месец, тъй като силата на първите две тогава намалява и е необходима подсилваща. Появиха се твърдения, че заради наблюдаваното към момента по-леко протичане на заболяването от вариант Омикрон, това може да бъде началото на края на пандемията. Много е рано обаче да се заявяват такива неща. Вирусът е изменчив и той ще продължава да се променя. В това няма никакво съмнение.

 

Тук отново искам да обърна внимание,

 

че единственият начин да намалим неговите мутации е имунизацията. Колкото по-малко хора са ваксинирани, толкова по-лесно той попада в хората, продължва да мутира и да се развива. Колкото по-слаба е имунната система, толкова по-бързо се получават мутации в него. Освен, че ни спасява от това да не боледуваме, да не загинем от инфекцията, тя води до това, че намалява възможността на вируса да създава нови вариантни.

 

Аз не съм нито умерен песимист,

 

нито умерен оптимист. Определям себе си като много добре информиран реалист. Трябва много да се чете, да се знае и да се следи сериозната научна литература. Хората не бива да се самозаблуждават от социалните мрежи, а да вярват на авторитетите.


Грипът дойде у нас

Грипът дойде у нас

Той е доказан при дете на три години и жена на 27 г. , хоспитализирани са в МБАЛ-Сливен, обясни проф. Нели Корсун
Инфекциите растат, но грип още няма

Инфекциите растат, но грип още няма

Медицинските специалисти да не лекуват вирусни заболявания с антибиотици, предупреди отново проф. Ива Христова
Отпадна изолацията за пациентите с КОВИД

Отпадна изолацията за пациентите с КОВИД

Кандидатите за подуправител на здравната каса ще разполагат с 15 минути да се представят и с 30 за отговор на въпросите към тях

ЕМА препоръча ваксина срещу КОВИД

ЕМА препоръча ваксина срещу КОВИД

Тя е адаптирана, казва се Nuvaxovid е насочена срещу субварианта Омикрон XBB.1.5 на коронавируса
СЗО с нова е-платформа за КОВИД

СЗО с нова е-платформа за КОВИД

Тя е специално за Европа и е направена съвместно с Центъра за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)

Първи случай на Пирола у нас

Първи случай на Пирола у нас

Новият подвариант на Омикрон е установен при анализиране на 88 клинични проби взети от 14 области в страната, съобщиха от НЦЗПБ
Не знам дали е-рецептите са приложими

Не знам дали е-рецептите са приложими

Каква е готовността на лекарите за изписват антибактериални препарати само електронно, къде сме в класацията по резистентност към тях, има ли интерес към ваксините срещу коронавируса, имаме ли вече изграден масов имунитет, възможен ли е пробив от други инфекциозни заболявания, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.
Лек ръст на болните от КОВИД и грип

Лек ръст на болните от КОВИД и грип

Средната заболеваемост от коронавирус в страната е ниска - 55.32 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Работодателите да вземат мерки срещу КОВИД

Работодателите да вземат мерки срещу КОВИД

Не трябва да забравяме, че имаме възможност да се предпазим, да защитим своето здраве и това на близките си и колегите, казват от КНСБ
СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

Той е отворен от днес 27 септември, столичната здравна инспекция е получила 5760 от новите дози
1 2 3 4 5 ... 451 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ