пандемия

Засега Омикрон протича по-леко

01-12-2021 13:31
Ваксините действат и при новия вариант на коронавируса, задействат и Т-имунитета, казва акад. Богдан ПетруновЗасега Омикрон протича по-леко
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Ще действат ли ваксините и новите лекарства срещу Омикрон, по-опасно ли протича заболяването в резултат на него и възможно ли е човечеството да елиминира SARS-CoV-2. Това попитахме водещия вирусолог и имунолог акад. Богдан Петрунов от БАН.
Още е много рано да говорим професионално, с научни данни, за това какво и как ще се развие новият вариант Омикрон. Необходими са поне още две – три седмици, за да стане ясно, доколко висока е неговата инфекциозност, дали той причинява по-лека или по-тежка форма на протичане на заболяването. Тези неща все още не ги знаем.

 

Говори се прекалено много,

 

но без основата на стабилни научни познания. Това, което имаме като информация от Южна Африка към момента е, че Омикрон протича по-леко, не причинява тежки състояния на организма. Проявява обичайната симптоматика – висока температура, отпадналост, болки в гърлото, кашлица, но няма нарушаване на вкуса и обонянието. Много трудно е да кажем, каквото и да било към момента. Затова нека изчакаме, за да не се създава излишно напрежение у хората.

 

Новият вариант е сериозен проблем

 

и в това няма никакво съмнение, тъй като се оказа, че той има доста мутации. Те са 32 на брой, в най-важната част на неговия спайк протеин, който е отговорен за контакта му с човешкия организъм. Още е рано да кажем, доколко те ще бъдат важни с оглед на това вирусът на избегне отговорът на имунната система, действието на ваксините.

 

Категорично и сигурно за момента

 

е, че наличните четири одобрени ваксини дават много висока защита спрямо действащия в момента и много разпространен Делта вариант. Очакванията са, че те ще дадат много висока защита и по отношение на Омикрон. В това няма никакво съмнение. Може да не е на 100 или 90 процента, а малко по-ниска, но въпреки това тя ще е много добра. Причината е, че ще се включи и т.нар. „трениран" имунитет (Т-имунитет) на имунната система, който я предизвиква да реагира много добре към всички причинители на коронавирусната инфекция. Затова и ще имаме една добра защита.

 

Не трябва да се създава паника и тревога

 

в хората преди да са наясно сериозните научни данни. Тях ще имаме не по-рано от две-три седмици. От тях ще разберем какво точно представлява Омикрон и доколко ще бъде опасен за нас. На него ще действат моноклоналните терапии и хапчето на МЕРК, тъй като те имат друг механизъм на действие. Те оказват влияние на всички вируси от коронавирусната група. Въпреки това, рано е да говорим и по това повече.

Нека бъдем разумни и да изчакаме обективните резултати.

 

Трябва да има достатъчно аргументирани

 

научни данни които да ни позволят да дадем едно по-сериозно заключение. Важното е, че ваксините осигуряват висока степен на защита независимо от това, какъв ще вариантът. Тя е в резултат, от една страна, на кръстосания имунитет, а от друга – на споменатия вече трениран имунитет. Затова хората да не се бавят, да се ваксинират не само с първа и втора доза, но и с бустерната инжекция, за да се засили имунитетът им.

 

Третата доза се слага след шестия-седмия

 

месец, тъй като силата на първите две тогава намалява и е необходима подсилваща. Появиха се твърдения, че заради наблюдаваното към момента по-леко протичане на заболяването от вариант Омикрон, това може да бъде началото на края на пандемията. Много е рано обаче да се заявяват такива неща. Вирусът е изменчив и той ще продължава да се променя. В това няма никакво съмнение.

 

Тук отново искам да обърна внимание,

 

че единственият начин да намалим неговите мутации е имунизацията. Колкото по-малко хора са ваксинирани, толкова по-лесно той попада в хората, продължва да мутира и да се развива. Колкото по-слаба е имунната система, толкова по-бързо се получават мутации в него. Освен, че ни спасява от това да не боледуваме, да не загинем от инфекцията, тя води до това, че намалява възможността на вируса да създава нови вариантни.

 

Аз не съм нито умерен песимист,

 

нито умерен оптимист. Определям себе си като много добре информиран реалист. Трябва много да се чете, да се знае и да се следи сериозната научна литература. Хората не бива да се самозаблуждават от социалните мрежи, а да вярват на авторитетите.


МЗ слива две болници в София

МЗ слива две болници в София

Белодробната „Св. София" става част от УМБАЛ „Св. Ив. Рилски", гласи решение на здравния министър проф. Асена Сербезова

Още две области в жълта зона

Още две области в жълта зона

След София, Бургас и Варна също влязоха в групата на регионите със заболеваемост от КОВИД над 100 на 100 000 души
Ситуацията с КОВИД ще е спокойна поне до 15 юли

Ситуацията с КОВИД ще е спокойна поне до 15 юли

BA.5 на Омикрон е по-заразен от Уханския вариант, но причинява по-леко заболяване, проветрявайте и носете маски в болниците, казва проф. Тодор Кантарджиев
Временно спира онлайн регистрацията за ваксина

Временно спира онлайн регистрацията за ваксина

Причината е в липсата на болници, където да се предлага услугата, записаните трябва да си сменят часа при джипито

Омикрон ВА.5 вече и у нас

Омикрон ВА.5 вече и у нас

Заболеваемостта от КОВИД се е увеличила с 50% за последната седмица, казват от МЗ
НЗОК спря КОВИД-парите за болниците

НЗОК спря КОВИД-парите за болниците

Лечебните заведения, които не са заработили бюджета си през май и юни няма да получат разликата до 85% от него

КОВИД сертификати още година

КОВИД сертификати още година

Регламентът за тяхното действие се удължи до 30 юни 2023 г., реши ЕК, при промяна на здравната ситуация срокът обаче може да бъде съкратен
София влезе в жълтата зона

София влезе в жълтата зона

Средната заболеваемост в страната се покачи до 51.7 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
МЗ разреши втори бустер срещу К-19

МЗ разреши втори бустер срещу К-19

Тя ще се прилага от 27 юни и ще бъде вписвана в Националния имунизационен регистър, позволява се за хора над 18 години
Лек ръст на КОВИД

Лек ръст на КОВИД

Средната заболеваемост днес е 34.12 на 100 000 души, спрямо 31. 26 седмица по-рано, показват данните на НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 438 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ