Инициатива

Да премахнем неравенството, да спрем СПИН

01-12-2021 10:27
Днес отбелязваме Световния ден на борба със заболяването, младежите от БЧК ще раздават брошури в градовете Да премахнем неравенството, да спрем СПИН
Clinica.bg

press@clinica.bg
219 нови случая са установени с ХИВ от началото на тази година досега. Така общият брой на инфектираните по лекарско наблюдение са 1936, като от тях 1910 са на антиретровирусна терапия. Това съобщиха от МЗ днес, когато отбелязваме Световния ден за борба със заболяването. Тази година той е под надслов „Да премахнем неравенството. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите", а традиционно и младежите на БЧК ще отбележат деня с редица прояви в страната.
Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените. Съотношението мъже/жени и през настоящата година продължава да нараства - 6.1:1 (86% мъже и 14% жени).

 

182 811 души са се изследвани

 

за ХИВ през първите десет месеца на годината. От 219-те нови случаи близо 93% са се инфектирали по сексуален път (45% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже и 48% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани 5.5% са се заразили при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група 30-39 години (36%), следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24% и 40-49 г. – 22%. От новите случаи 58 на сто във възрастовата група 30-50 години.

 

Географското разпространение

 

показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове. В София град те са 34% (75  души), в област Варна – 11% (24 души), Пловдив – 9% (20 души) и др. От 1986 г. до 19 ноември тази година у нас са регистрирани общо 3702 хора с инфекцията. България обаче остава страна с ниско разпространение на ХИВ - честотата на новорегистрираните случаи на 100 хил. души население за България е 2.9 през 2020 г., а зa сравнение - средният показател за страните от ЕС е 3.3.

 

Антиретровирусната терапия

 

се осигурява безплатно от Министерство на здравеопазването дори на хората, които са без здравни осигуровки. Прилагането й удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот. През 2021 г. Министерският съвет прие Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ за периода 2021-2025 г., която продължава дейностите по превенция, диагностика и лечение на ХИВ и сексуално предавани инфекции. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с инфекцията или са развили болестта. През 2020 г. броят им е 1.5 млн., а смъртните случаи са 680 000. В световен мащаб през 2020 г. близо 73% от инфектираните получават антиретровирусна терапия.

 

Младежи – червенокръстци

 

ще отбележат 1 декември с онлайн дискусии заради пандемията. На оживени места в градовете те ще раздават брошури, разясняващи проблема, местата за изследване и лечението за ХИВ/СПИН.  Доброволците на БМЧК са изготвили плакати и кратки форми на е-образователни материали за превенция на ХИВ/СПИН и против дискриминацията срещу хората, живеещи с ХИВ, планирани са още игри, анкети, колажи, споделяне на клипове, онлайн обучения, открити уроци, лекции и дискусии – и всичко това направено от младите за връстниците им. Заради пандемията от КОВИД-19, ежегодната АНТИСПИН кампания в БМЧК се провежда предимно в онлайн среда, но не липсват и дейности на открито в няколко области с пряк контакт с гражданите при спазване на наложените от здравните власти противоепидемични мерки. Повече за инициативите на доброволците вижте ТУК. 


Уебинар за обмяна на информация за К-19

Уебинар за обмяна на информация за К-19

Лекция ще изнесе директорът на ECDC д-р Андреа Амон, представят мониторинг за безопасността на ваксините
Лекция за грижи за новородени в Пловдив

Лекция за грижи за новородени в Пловдив

Тя ще се проведе онлайн на 10 февруари, а на нея майки и татковци ще получат важна и интересна информация
Празнуват Игнажден в УМБАЛ

Празнуват Игнажден в УМБАЛ "Св. Анна"

Ваксинирани духовници ще гостуват на лечебното заведение, за да благословят всички желаещи, казаха от болницата
Депутатите се събират

Депутатите се събират

Първото заседание на 47-мото Народно събрание ще бъде открито от медика доц. Силви Кирилов
Здравеопазването след пандемията

Здравеопазването след пандемията

Днес ще се проведе Националния конгрес на пациентските организации на тази тема
Безплатен курс за докторанти в МУ-София

Безплатен курс за докторанти в МУ-София

По време на него те ще получат практически насоки за изготвяне на проекти, казват от университета
Започват Дни на кариерата

Започват Дни на кариерата

Те са за търсещите работа в областта на икономиката, събитието ще се проведе онлайн
Започва курс за колективно трудово договаряне

Започва курс за колективно трудово договаряне

Той е организиран от КНСБ и е безплатен за синдикалните представители
Започват Есенните алергологични дни

Започват Есенните алергологични дни

По време на тях ще се проведе обучение и за млади специалисти и специализанти

Сгради светват в лилаво за недоносените бебета

Сгради светват в лилаво за недоносените бебета

42% от анкетираните родители от България са били напълно лишени от достъп до тези новородени по време на пандемията
1 2 3 4 5 ... 150 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ