Моите права

Как да получим данъчни облекчения за деца

01-12-2021 13:22
Родителите могат да подават декларации за тях, до края на декември те се приемат чрез работодателя Как да получим данъчни облекчения за деца
Clinica.bg

press@clinica.bg
През тази година родителите, които са плащали данъците си, ще могат да получат по-високи данъчни облекчения за своите деца, вместо досегашните 20 лева. Как става това, обясняват от НАП.
За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна основа при ползване данъчно облекчение за деца, са, съответно 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца. Така те вече ще получат съответно до 450 лева за едно дете, 900 лева - за две и до 1 350 за три и повече деца. За отглеждане на дете с увреждания намаляването на годишната данъчна основа е в размер на 9000 лева, което означава, че сумата за получаване е 900 лева.

 

Първата стъпка на родителите

 

преди да представят необходимите документи за ползване на данъчно облекчение е да проверят данъчно-осигурителната си сметка. Лицето, което ще подаде декларацията трябва да има облагаеми доходи, защото това е данъчно облекчение, а не е помощ или някакъв вид обезщетение. Важно условие е родителите да нямат старо неплатено задължение към бюджета. Това може да е данък, осигурителна вноска или неплатена пътна глоба. Ако има просрочено задължение, след заплащането му може да се подаде данъчна декларация. Ако имат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, също следва да ги погасят, за да се възползват от облекчението.

 

Данъчните облекчения могат

 

да се ползват по два начина, както досега. Единият е чрез подаване на декларация пред работодателя с основен трудов договор до 31 декември. В този случай той може да възстанови данъка в срок до края на януари догодина. За целта работникът/служителят в срок от 30 ноември до 31 декември 2021 г. трябва да предостави декларация за ползване на данъчното облекчение за деца по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ (образец 2005) и/или декларация за ползване на данъчното облекчение за деца с увреждания по чл. 22г, ал. 7 от ЗДДФЛ (образец 2006), както и копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК на детето. Трябва да се подаде и писмена декларация, че към момента на подаването ѝ пред работодателя няма подлежащи за принудително изпълнение публични задължения.

 

Сумите изчислява работодателят

 

по основно трудово възнаграждение в срок до 31 януари 2022 година.

Предвид че новите размери са много по-високи, а тези данъчни облекчения се ползват само в годишен размер, в голяма част от случаите ще е налице надвнесен данък. В тази връзка, когато определеният годишен размер на данъка е по-нисък от размера на авансово удържания данък през годината и съответно е налице надвнесен данък, работодателят в срок до 31 януари 2022 г. възстановява разликата на работника/служителя. В този случай възстановената сума се прихваща от работодателя последователно от следващи вноски към държавния бюджет за данъци върху доходите от трудови правоотношения на това физическо лице или на други лица по трудови правоотношения. Ако то е било по майчинство през годината или е получило други необлагаеми доходи, не е възможно да ползват данъчни облекчения.

 

Родителят да подаде самостоятелно

 

годишна данъчна декларация от 10 януари до 3 май 2022 г. Това е втората възможност. В този случаи паричните суми ще бъдат възстановени след проверка на Приходната агенция в срок от един месец след подаването на декларацията. В зависимост от времето, в което е изпратена тя, при една част от хората данъчното облекчение ще може да се получи с една по-голяма декемврийска заплата. При други това ще стане с януарските заплати. Няма значение кой от родителите подава декларацията, но не е възможно и двамата да подадат и да получат данъчно облекчение. Ако единият от тях не работи на трудов договор и няма как да получи облекчение, тя може да бъде подадена от този, който е на трудов договор. Това се отнася особено за хората с творчески професии, които в немалката си част работят на хонорар или на авторски договори.

 

Допуска се и изключение

 

Ако единият родител няма достатъчно голяма данъчна основа, за да получи цялото облекчение, тогава се може да се ползва такова до размера на дохода. Остатъкът може да се ползва от другия родител, но за целта задължително се подава данъчна декларация. Недопустимо е двамата служители да ползват данъчното облекчение през работодателя. Колкото до детето или децата, те могат да са граждани не само на България, но и на друга държава от Европейския съюз. Освен това, то трябва да не е навършило пълнолетие към 31 декември 2021 година и да не е настанено в дом на държавна издръжка.


Как се променят пенсиите oт Коледа

Как се променят пенсиите oт Коледа

Размерът им ще се изчислява с по-висока тежест на осигурителния стаж, обясняат от НОИ
Как да оцелеем в планината

Как да оцелеем в планината

Вървете тихо, не крещете особено през зимата, това може да предизвика откъсване на лавина, съветват от БЧК
Ще има ли грипна вълна?

Ще има ли грипна вълна?

Настоящият сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, предупреждават епидемиолозите
Как ще се изхвърлят тестовете на децата

Как ще се изхвърлят тестовете на децата

Само при положителните проби това ще се случва по определен ред, казаха от МОН
Как децата ще се върнат в клас

Как децата ще се върнат в клас

За малките ученици това може да се случи най-рано на 10 ноември, ще е необходимо поне 50% от родителите да са дали съгласие за тестване
Как ще се кандидатства за медицина в Плевен

Как ще се кандидатства за медицина в Плевен

Максималният бала став 42, няма да е задължителна бележка от матура по биология и химия
Как да се сдобием със зелен сертификат

Как да се сдобием със зелен сертификат

За някои нужди в страна, за издаването му вече се признава и положителният резултат от антигенен тест
Нов прием на документи по мярката 60/40

Нов прием на документи по мярката 60/40

Условията са аналогични на досегашните, казват от Агенцията по заетостта

Грип vs КОВИД

Грип vs КОВИД

При коронавирусната инфекция отнема повече време преди да сe проявят симптомите, разликата между тях може да се направи само с тест
Kaк се изписват лекарствата за КОВИД

Kaк се изписват лекарствата за КОВИД

Терапията се назначава в зоните, които имат с договор с НЗОК, необходима е пренастройка на софтуера, напомниха от здравната каса
1 2 3 4 5 ... 11 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ