Моите права

Как да получим данъчни облекчения за деца

01-12-2021 13:22
Родителите могат да подават декларации за тях, до края на декември те се приемат чрез работодателя Как да получим данъчни облекчения за деца
Clinica.bg

press@clinica.bg
През тази година родителите, които са плащали данъците си, ще могат да получат по-високи данъчни облекчения за своите деца, вместо досегашните 20 лева. Как става това, обясняват от НАП.
За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна основа при ползване данъчно облекчение за деца, са, съответно 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца. Така те вече ще получат съответно до 450 лева за едно дете, 900 лева - за две и до 1 350 за три и повече деца. За отглеждане на дете с увреждания намаляването на годишната данъчна основа е в размер на 9000 лева, което означава, че сумата за получаване е 900 лева.

 

Първата стъпка на родителите

 

преди да представят необходимите документи за ползване на данъчно облекчение е да проверят данъчно-осигурителната си сметка. Лицето, което ще подаде декларацията трябва да има облагаеми доходи, защото това е данъчно облекчение, а не е помощ или някакъв вид обезщетение. Важно условие е родителите да нямат старо неплатено задължение към бюджета. Това може да е данък, осигурителна вноска или неплатена пътна глоба. Ако има просрочено задължение, след заплащането му може да се подаде данъчна декларация. Ако имат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, също следва да ги погасят, за да се възползват от облекчението.

 

Данъчните облекчения могат

 

да се ползват по два начина, както досега. Единият е чрез подаване на декларация пред работодателя с основен трудов договор до 31 декември. В този случай той може да възстанови данъка в срок до края на януари догодина. За целта работникът/служителят в срок от 30 ноември до 31 декември 2021 г. трябва да предостави декларация за ползване на данъчното облекчение за деца по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ (образец 2005) и/или декларация за ползване на данъчното облекчение за деца с увреждания по чл. 22г, ал. 7 от ЗДДФЛ (образец 2006), както и копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК на детето. Трябва да се подаде и писмена декларация, че към момента на подаването ѝ пред работодателя няма подлежащи за принудително изпълнение публични задължения.

 

Сумите изчислява работодателят

 

по основно трудово възнаграждение в срок до 31 януари 2022 година.

Предвид че новите размери са много по-високи, а тези данъчни облекчения се ползват само в годишен размер, в голяма част от случаите ще е налице надвнесен данък. В тази връзка, когато определеният годишен размер на данъка е по-нисък от размера на авансово удържания данък през годината и съответно е налице надвнесен данък, работодателят в срок до 31 януари 2022 г. възстановява разликата на работника/служителя. В този случай възстановената сума се прихваща от работодателя последователно от следващи вноски към държавния бюджет за данъци върху доходите от трудови правоотношения на това физическо лице или на други лица по трудови правоотношения. Ако то е било по майчинство през годината или е получило други необлагаеми доходи, не е възможно да ползват данъчни облекчения.

 

Родителят да подаде самостоятелно

 

годишна данъчна декларация от 10 януари до 3 май 2022 г. Това е втората възможност. В този случаи паричните суми ще бъдат възстановени след проверка на Приходната агенция в срок от един месец след подаването на декларацията. В зависимост от времето, в което е изпратена тя, при една част от хората данъчното облекчение ще може да се получи с една по-голяма декемврийска заплата. При други това ще стане с януарските заплати. Няма значение кой от родителите подава декларацията, но не е възможно и двамата да подадат и да получат данъчно облекчение. Ако единият от тях не работи на трудов договор и няма как да получи облекчение, тя може да бъде подадена от този, който е на трудов договор. Това се отнася особено за хората с творчески професии, които в немалката си част работят на хонорар или на авторски договори.

 

Допуска се и изключение

 

Ако единият родител няма достатъчно голяма данъчна основа, за да получи цялото облекчение, тогава се може да се ползва такова до размера на дохода. Остатъкът може да се ползва от другия родител, но за целта задължително се подава данъчна декларация. Недопустимо е двамата служители да ползват данъчното облекчение през работодателя. Колкото до детето или децата, те могат да са граждани не само на България, но и на друга държава от Европейския съюз. Освен това, то трябва да не е навършило пълнолетие към 31 декември 2021 година и да не е настанено в дом на държавна издръжка.


Как ваксиниранитe в чужбина да получат добавка

Как ваксиниранитe в чужбина да получат добавка

Пенсионерите трябва да предоставят документи в съответната регионална здравна инспекция най-късно до 15 юли 2022 г., казват от МЗ
Пътят на е-рецептата

Пътят на е-рецептата

Шест са основните сценарии за дозировки на лекарствата, показват указанията на "Информационно обслужване"
Старт на програмата за достъпна среда

Старт на програмата за достъпна среда

Тя е насочена към хората с увреждания, проектни предложения могат да се подават до 27 юли, казват от социалното министерство
Нов прием на документи по мярката 60/40

Нов прием на документи по мярката 60/40

Той започва от днес, а подкрепата ще продължи до края на юни, казват от Агенцията по заетостта
Добавките за пенсионерите до 30 юни

Добавките за пенсионерите до 30 юни

ТЕЛК-решенията, чийто срок е изтекъл по време на извънредната епидемична обстановка, ще важат до 30 юни

Kaк се кандидатства за Питагор

Kaк се кандидатства за Питагор

И тази година една от категориите на наградите е медицината, крайният срок за подаване на предложенията е 1 април
Здравната вноска за безработни става 28.4 лв.

Здравната вноска за безработни става 28.4 лв.

Увеличението влиза в сила от 1 април, откогато и минималната работна заплата се увеличава до 710 лева
Как се променя матурата по български?

Как се променя матурата по български?

Тя е задължителна в бала за медицина, а от тази година зрелостният изпит ще съдържа повече отворени въпроси
Подкрепа за собствен бизнес на безработни

Подкрепа за собствен бизнес на безработни

Тя се предоставя от Агенцията по заетостта по две мерки, заявленията вече се приемат в бюрата по труда
Пътят на е-прегледа

Пътят на е-прегледа

Кои са най-важните стъпки при създаване на документа от общопрактикуващите лекари, обясниха от Информационно обслужване
1 2 3 4 5 ... 12 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ