Коментар

Направихме всичко, за да помогнем на пациента

30-11-2021 12:39
Сблъскахме се със заплахи, с крясъци и обиди, за нас това е шок и пречи на работата ни, казва медикът Диди Кацарова Направихме всичко, за да помогнем на пациента
Clinica.bg

press@clinica.bg
62-годишният Йордан Иванов от Елин Пелин почина, след като не бе намерена болница, в която да бъде хоспитализиран, а по случая е образувано досъдебно производство. С какво обаче се е сблъскал медицинският екип по време на транспортирането му и защо се е наложило да дойде полиция, днес разказа медикът Диди Кацарова, която е била на смяна в линейката с болния мъж.

На 19 срещу 20 ноември, връщайки се от София след хоспитализация на пациент, прибирайки се в посока филиала от Координационен център ни беше подаден сигнал, че трябва да се извърши прехвърляне на болен, зависим от кислород за траснпортиране до дома. Това се случва около Горубляне, прехвърлянето на пациента става без проблем, след указания на другия екип, който бе по-запознат със здравословното състояние.


В нашата линейка бе включена

максимална доза кислород, също на монитор, който следеше сатурацията и кръвното налягане. Когато установих, че пациентът за момента е стабилен, потеглихме към Елин Пелин. Отне ни около 10-инаминути да стигнем до адреса на пациента, като лично той ни каза телефона на съпругата си, за да й бъде съобщено, че съпругът й за съжаление е пред дома им. Излезе госпожата с въпроса „Защо ми го карате?" и видимо с агресивно настроение към нас. Докато отключвам пациента от монитора, от апарата за кръвно, от кислорода, се опитах да й обясня, че няма места в софийска болница, но не бях чута. За секунди дворът се изпълни с може би 10-15 човека, как попаднаха за толкова кратък период там, също не мога да отговоря.

Те бяха с видимо агресивно поведение,

започнаха крясъци, обиди, снимане с телефон. В момента, в който колегата асистира и свалихме пациента, им бе обяснено да ни помогнат за пренасяне на човека по възможно най-безболезнения начин, без рисков фактор до леглото му. Но те не ни послушаха, не дадоха възможност въобще да обясним, защо в случая се иска одеало, те го тълкуваха по друг начин. И се грабна носилката, тази тълпа не можеше да се укроти. Нито съм била заключена в линейката, през целия път бях до пациента с вербален контакт. Пак повтарям – лично той ми съобщи телефона на съпругата. Когато видях, че тълпата става агресивна към нас, и за мен, и за колегата това беше шок и се обадих на МВР-Елин Пелин.

Достъпът ми до пациента беше ограничен,

тълпата просто го вдигна и може би за около 5 минути нямах достъп до него. Полицията като видя какво се случва реши, че трябва да извика втори патрул на място. Не можеше да се овладее агресивното поведение на хората. Стигайки до пациента, най-накрая проправяйки си път, лично близките на пациента го бяха включили на кислороден концентратор, с който всъщност той живее вкъщи. Пациентът изведнъж започва да казва, че не му стига въздух, че се задушава, веднага пак бе приложен апарат за измерване на кръвно налягане, апарат за сатурация. Видимо човекът вече се влошаваше и сатурацията и кръвното започнаха да падат. В този момент беше извикан втори екип, защото аз имам две ръце. В стаята присъстваха от 7 до 10 човека, които бяха много агресивни.

За нас това е един шок, с красяци,

с викове, с обиди, включиха да ме снимат на живо във Фейсбук. Това положение бе трудно и за работа, и за концентрация. Но въпреки това с колегата направихме всичко възможно да помогнем на пациента с необходимия ресурс, с който разполагаме. С пристигането на втория екип вече започнахме по-обстойно да помагаме на пациента със сърдечен масаж, защото дихателната дейност спря за съжаление. Отне ни доста време - около 1 час и въпреки нашите усилия изходът се оказа летален. От наша страна бе направено всичко по нашите възможности. Въпреки шока, въпреки агресията, въпреки заканите.

Положихме максимално възможното

за спасяване на този човек. Грубо изказване като „Ми той умря" или нещо такова не е имало от наша страна. Колежката само каза – съжалявам, той почина. МВР се наложи да влезе, за да ни изкара от стаята, защото беше рисков момент за нас. Съответно излизането ни с придружаващи полицаи завърши с клетви, с обиди и цялото това излъчване и снимки във Фейсбук продължи до качването в линейката. Пак повтарям – аз не съм стояла заключена в линейката. Вследствие на всичко това в момента съм в болничен, защото всеки един жив човек не е робот, а човешко същество. И тази агресия по един или друг начин се отразява на психиката и здравето на самите нас.


Увеличават с 10% интезивните легла в София

Увеличават с 10% интезивните легла в София

И Варна спира плановия прием и операции от утре, реши Областният кризисен щаб
КОВИД огнище в психиатрията в Русе

КОВИД огнище в психиатрията в Русе

Лекуват болните в отделенията, болници отказват да ги приемат заради агресивното им поведение
5 области в третия етап на пандемията

5 области в третия етап на пандемията

Според плана в Силистра, Русе, Разград, В. Търново и Габрово заведенията трябва да работят на 50%, а половината ученици да са на ротация

Още общини затягат мерките заради Омикрон

Още общини затягат мерките заради Омикрон

В София решават дали ще има нови ограничения в понеделник, засега училищата и детските градини остават отворени
Спират плановия прием в София

Спират плановия прием в София

Новото органичение важи и за операциите, то влиза в сила от 12 януари, гласи заповед на д-р Данчо Пенчев
Арестуваха мъж за фалшив сертификат

Арестуваха мъж за фалшив сертификат

Униформените щракнаха белезници на 48-годишен от Хасково, продавал документа в Пампорово
Без нито едно джипи в община Трекляно

Без нито едно джипи в община Трекляно

Единственият личен лекар там е починал миналата година и никой не иска да заеме мястото му
Наказват РЗОК-Добрич

Наказват РЗОК-Добрич

Причината е, че не са изплатили навреме парите за СИМП и ПИМП, обясниха от здравната каса
1600 в спешното на УМБАЛ

1600 в спешното на УМБАЛ "Св. Марина" - Варна

Нарастване на заболеваемостта от КОВИД-19 след Нова година отбелязват от лечебното заведение
Изправят лекарка от Варна пред Темида

Изправят лекарка от Варна пред Темида

Окръжната прокуратура предаде на съд 63-годишна кардиложка след смъртта на пациент
1 2 3 4 5 ... 137 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ