Реакция

Спешна помощ не е виновна за Йордан

30-11-2021 11:53
Медиците едва са убедили мъжа да бъде хоспитализиран, но в болниците не е имало места, обясниха от ЦСМП в СофияСпешна помощ не е виновна за Йордан
Clinica.bg

press@clinica.bg
Поредната драма, в която болен пациент бе разкарван по клиниките в София, през ноември завърши фатално. След като линейката с 62-годишен Йордан Иванов обиколила няколко болници и не намерила места, откарала мъжа в дома му, където той починал. Днес от ЦСМП-София дадоха тяхната гледна точка по случая.

Спешните медици са направили всичко, което зависи от тях, за да помогнат на Йордан Иванов. Те са предлагали на болния мъж два пъти да го хоспитализират, но той е отказал. Най-накрая едва го убеждават, но точно тогава в болниците, където са били насочени да отидат, не е имало места заради пандемията. Спешните медици предварително са предупредили съпругата му, че ако не намерят къде да го хоспитализират, ще трябва да го върнат у дома. Това стана ясно от изнесената информация от Центъра за спешна помощ в София днес.


Както clinica. bg вече писа Йордан Иванов


почина, след като не могло да се намери място за хоспитализация, а по случая е образувано досъдебно производство. Мъжът се разболял на 10 септември с грипоподобни симптоми, но поради отрицателен тест за КОВИД не е бил приет тогава в лечебно заведение. Така започва да се лекува у дома, след което се влошава, а на 19 ноември умира.


Междувременно линейка е идвала


на адреса в Елин Пелин на починалия Йордан Иванов в последните 20 дни 6 пъти. Първоначално медиците са били извикани два пъти за гастритен проблем, като при втория път на пациента е била предложена хоспитализация, но той отказал. И в следващите дни линейката отишла на място за същия проблем и прием в болница отново е отказан, като говорителят на центъра Катя Сунгарска, като показа и документ за това с подпис на съпругата на Йордан Иванов. През цялото време човекът е бил с пневмония, но медиците не са били викани за този проблем. На 18-ти срещу 19-ти ноември обаче Спешна помощ вече е извикана за пневмонията.


Тогава медиците отново предлагат


хоспитализация, мъжът отказва, но заради ниската сатурация лекарят успява да го убеди. Мъжът е приет в Александровска, където медиците преценяват, че е необходимо да се лекува в клиника по гръдна хирургия, но те нямат такова отделение. Затова и пациентът е насочен към Софиямед, където обаче същевременно се установява случай на КОВИД в точно това звено и то трябва да затвори.


Съпругата на Йордан е била предварително


уведомена, че ако не се намери място в болница, мъжът й ще бъде върнат у дома. Съответно линейката на ЦСМП тръгва към Елин Пелин и заради натовареността на екипите, около Горубляне пациентът е прехвърлен към екип на Елин Пелин, като лекарите са преценнили, че състоянието му позволява това. Йордан е бил с включен кислороден апарат и е бил спокоен.


При връщането на пациента у дома му обаче


медиците преживяват голям шок от агресията, с която се сблъскват и викат полиция. По думите на специалиста, която е била на място - Диди Кацарова, на мъжа, който се влошил, е била оказа първа помощ - сърдечен масаж, но въпреки това той умира. „От наша страна всичко беше направено", каза тя и сподели, че е изживяла огромен стрес от отношението, с което се е сблъскала. Това става причина филиалът в Елин Пелин да работи с два екипа по-малко, защото специалистите са излезнали в болничен. Катя Сунгарска напомни, че лекарите работят под голям стрес и вече изнемогват. Затова призова и хората да спазват мерките. И допълни, че Спешна помощ не може да лекува, а само да стабилизира и транспортира пациентите до болница.


Каква е истината по случая тепърва


ще стане ясно от проверката на институциите, която продължава. Безспорни обаче са няколко неща. Първото е, че случаят, в който линейки обикалят в столицата без да знаят къде има свободно място за пациента в тях, не е прецедент, а нещо обичайно. Тоест, в случая говорим за системна грешка, която и до ден днешен не е остранена от нито едно ръководство на МЗ. Вторият безспорен факт е, че болниците в София наистина са пълни с хора с КОВИД, а това е проблем на обществото ни, което не желае да се ваксинира, да спазва дистанция и да носи маски. Третият проблeм е, че за пореден път човек, чийто ПСР се оказва отрицателен, не получава право на хоспитализация. Нима в България КОВИД остана единствената диагноза.


Увеличават с 10% интезивните легла в София

Увеличават с 10% интезивните легла в София

И Варна спира плановия прием и операции от утре, реши Областният кризисен щаб
КОВИД огнище в психиатрията в Русе

КОВИД огнище в психиатрията в Русе

Лекуват болните в отделенията, болници отказват да ги приемат заради агресивното им поведение
5 области в третия етап на пандемията

5 области в третия етап на пандемията

Според плана в Силистра, Русе, Разград, В. Търново и Габрово заведенията трябва да работят на 50%, а половината ученици да са на ротация

Още общини затягат мерките заради Омикрон

Още общини затягат мерките заради Омикрон

В София решават дали ще има нови ограничения в понеделник, засега училищата и детските градини остават отворени
Спират плановия прием в София

Спират плановия прием в София

Новото органичение важи и за операциите, то влиза в сила от 12 януари, гласи заповед на д-р Данчо Пенчев
Арестуваха мъж за фалшив сертификат

Арестуваха мъж за фалшив сертификат

Униформените щракнаха белезници на 48-годишен от Хасково, продавал документа в Пампорово
Без нито едно джипи в община Трекляно

Без нито едно джипи в община Трекляно

Единственият личен лекар там е починал миналата година и никой не иска да заеме мястото му
Наказват РЗОК-Добрич

Наказват РЗОК-Добрич

Причината е, че не са изплатили навреме парите за СИМП и ПИМП, обясниха от здравната каса
1600 в спешното на УМБАЛ

1600 в спешното на УМБАЛ "Св. Марина" - Варна

Нарастване на заболеваемостта от КОВИД-19 след Нова година отбелязват от лечебното заведение
Изправят лекарка от Варна пред Темида

Изправят лекарка от Варна пред Темида

Окръжната прокуратура предаде на съд 63-годишна кардиложка след смъртта на пациент
1 2 3 4 5 ... 137 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ