пандемия

Омикрон не е толкова опасен, но е по-заразен

30-11-2021 11:00
Държавата да затегне мерките, така че пета вълна да не се надипли върху чевъртата с Делта, казва проф. Радка АргироваОмикрон не е толкова опасен, но е по-заразен
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
След като южноафрикански учени секвенираха новия вариант на коронавируса Омикрон, редица държави взеха мерки, като бяха ограничени и полетите. Ще действат ли ваксините и новите лекарства срещу Омикрон, по-опасно ли протича заболяването в резултат на него и възможно ли е човечеството да елиминира SARS-CoV-2, попитахме водещия вирусолог проф. Радка Аргирова.
Не е възможно към този момент Омикрон да е в България. Няма обаче начин в останалата част на Европа да го има, а у нас да не дойде. Това е изключено. Все още не можем да кажем, че новият вариант е много опасен. Това, което може да кажем е, че мутациите са много на брой, малко повече от 50. Досега бяхме свикнали на 30-ина.

Някои от тях вече са ни известни,

тъй като ги имаше при Алфа и Делта вариантите, но има и нови. Най-важното е, че естествено се улеснява влизането на вируса в клетката, т.е. заразяването на човека. Второто е, че поради големия брой мутации е възможно да се заразяват с вируса и хора, които са ваксинирани. За тях обаче той не е опасен. Данните към момента сочат, че разболелите се от тях преминават болестта много леко. Това означава, че ваксините имат значение.

Тежко боледуват само тези, които

не са ваксинирани и особено възрастните хора, които са с коморбидности, тоест с придружаващи заболявания. Иначе, той преминава леко, но е по-вирулентен, разпространява се много по-бързо и е около пет пъти по-заразен от Делта варианта, който досега се смяташе за най-опасен. Изглежда, че Омикрон не е толкова опасен. Сега предстои да разберем доколко му действат антителата, получени от ваксините. Аз лично смятам, че те му действат и то успешно, защото както казах, повечето от мутациите ги има в предишни варианти, срещу които ваксините действаха.

 

Хората да вървят да се ваксинират,

 

а не да се паникьосват. Светът се подплаши доста, защото толкова голям брой мутации не бяхме виждали досега. Трябва да се провери дали моноклоналните антитела ще действат при Омикрон. Възможно е те да не са неутрализиращи по отношение на тези места, които са мутирали. При хапчето на Мерк (MSD) е друго, то ще действа, защото влияе на размножаването на вируса, какъвто и да е той. Светът се надява да превърне КОВИД-19 в сезонно заболяване, подобно на грипа, но у нас, в България той буквално тича пред нас. Причината е ниското ваксинационно покритие. В Испания вече никой не говори за това заболяване, но там са със завършен ваксинационен цикъл 97% от населението. Там никой не ходи с маски, не е в състояние на някакви рестрикции. Ние обаче, щом сме такива антиваксъри, така ще си я караме, с коронавируса. Държавата следва да засили контрола върху спазването на мерките.

 

Друго не може да се направи.

 

Личното ми впечатление е, че хората въобще не ги интересуват такива неща, като маски и дистанция. Друг е въпросът, че и голяма чат от тези с маски ги носят смъкнати и откриващи носа. Малко са тези, които се съобразяват и спазват мерките. Ако продължава по този начин, наистина ще се стигне до локдаун, макар и да е по-добре да бъде по области, а не в цялата страна. Четвъртата вълна започва полека – лека да намалява. Въпросът е да не стигнем дотам, че върху нея да се надипли и една изпреварила нова, пета вълна. Такава опасност има, новият вариант Омикрон е вече в Европа. Това е вирус. Той си гледа неговото, иска да живее.


Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

Това може да е последната вълна

Това може да е последната вълна

Очаквам в края на февруари тя да приключи в страната, прогнозира доц. Ангел Кунчев

Без запор на КОВИД-добавките

Без запор на КОВИД-добавките

Депутатите от финансовата комисия добавиха специален текст в закона за бюджета по предложение на Омбудсмана

Частичен локдаун в София

Частичен локдаун в София

Заведенията ще работят на 50% и до 22 часа, а част от големите ученици ще учат на ротация, окончателно решение се очаква днес или утре
И Кърджали в червена зона

И Кърджали в червена зона

Средната заболеваемост от КОВИД расте още и вече е 1264.56 на 100 00 души, показват данните на НЦЗПБ
10 106 са новите случаи на КОВИД

10 106 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 41 433, показват данните на Единния информационен портал

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Той е много добър, редно е обаче да имаме единен терапевтичен протокол за лечение на КОВИД-19, както е по света, казва проф. Тодор Кантарджиев
Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100 000 души

КОВИД мина 1200 на 100 000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
1 2 3 4 5 ... 415 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ