пандемия

Да не плашим хората с Омикрон

30-11-2021 06:19
Вариантът се доказва със съществуващите антигенни тестове, което говори, че имунитетът след ваксинация и преболедуване също биха ни защитавали, казва проф. Тодор КантарджиевДа не плашим хората с Омикрон
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
След като южноафрикански учени секвенираха новия вариант на коронавируса Омикрон, редица държави взеха мерки, като бяха ограничени и полетите. Ще действат ли ваксините и новите лекарства срещу Омикрон, по-опасно ли протича заболяването в резултат на него и възможно ли е човечеството да елиминира SARS-CoV-2, попитахме проф. Тодор Кантарджиев. Той е микробиолог, вирусолог и бивш заместник-председател на Националния оперативен щаб.
Малко вероятно е Омикрон да е в България поради ограничените връзки с Централна и Южна Африка, и в частност държавите, откъдето идва новият вариант. Зорко трябва да се следи за пътникопотока от тези региони.

 

Мерки трябва да се вземат на границата,

 

особено за пристигащите от Великобритания и от други страни, които имат тесни връзки с африканския континент. Трябва да се има предвид, че последните случаи в Европа са на хора, пътували от Южна Африка през Египет. Преди около двадесет месеца бяхме създали система, която следеше пътникопотока и предаваше на здравните власти информация за хора, които правят прекачвания от дестинации, застрашаващи със силно епидемично разпространение на коронавируса. Това трябва да се възобнови. Системата не беше широко афиширано пред медиите, но тогава работихме доста и направихме така, че да не допуснем пристигането на вирусоносители.

 

Да не плашим хората колко опасен е Омикрон

 

Знаем го от съвсем скоро, учените не го познават добре. Засега е известно, че той успява много бързо да измести циркулирация Делта вариант в Южна Африка, което говори, че е много по-заразен. Причината е, че от описваните 50 мутации в неговия спайк протеин, над 30 са в антигените на белтъка на шипчето, с което вирусът се залавя за човешките клетки. Именно това буди безпокойство у учените. Най-важното сега е да разберем до каква степен досегашните ваксини и прекарване на заболяването при досегашните генетични варианти, водят до предпазване на хората.

 

В обозримо бъдеще вече ще имаме лекарства

 

и за този вирус. Вариантът се доказва със съществуващите антигенни тестове, с които работим в момент. Този факт, сам по себе си говори, че имунитетът след ваксинация и преболедуване също биха защитавали от Омикрон. Трябва обаче да се разбере до каква степен, особено след прекарано заболяване. Хапчето на Мерк (MSD), което е химиотерапевтично с антивирусно действие ще действа. Вече имаме сведение, че и в Русия е напреднало създаването на лекарство под формата на таблетка. Много вероятно е моноклоналните антитела да действат по-слабо на новия вариант, но все още не е направено изследване. Фирмите, които ги произвеждат, както и производителите на ваксини вече правят своите изследвания за установяване на протективния имунитет. „Пфайзер" също прави проучване на своите ваксини.

 

Чакаме здравният министър Стойчо Кацаров

 

да издаде заповед с която да нареди всички проби от всички съмнителни случаи и положителни резултати, установени с PCR тестове на ваксинирани и болни, и пристигащи от чужбина, да бъдат предавани много бързо за секвениране. Трябва да бъдат описани и при какви показатели при генетични изследвания, т.е. PCR акция, при която S антигена дава слаб сигнал, а другите R, A и Е антигени са силни, те трябва да бъдат предоставяни за споменатото вече секвениране. Това са неща за специалисти.

 

Министърът има спецалисти-медалисти,

 

които следва да го посъветват да издаде такава заповед – нещо, което е въпрос на време, на броени часове. Аз не мога да разбера защо в Министерството на здравеопазването се бавят. Питат ме, как трябва да живеем оттук нататък? Трябва да живеем с достойнство, да спазваме мерките и обществото да разбере и да стимулира спазването на разумните мерки, но без създаване на паника.

Това е важно и достойно нещо.

И да не се тормозят специалистите, които са доказали, че са в състояние да предлагат мерки и решения за намаляване на броя на умрелите и заболелите, да не бъдат унижавани от обществото, да не бъде създавано недоверие към тяхната експертиза. Българският народ видя много ясно, че при четвъртата вълна, от лятото на 2021 година, имаме безпрецедентен брой болни.

 

В момента те са над 100 000 души

 

Това не е било никога. Виждаме болници, които не приемат, умиращи в лечебните заведения и в линейките. Това не говори, че вълната е овладяна нито, че системата работи добре. Като общество, трябва да ни притеснява, че целенасочено, последователно и систематически се руши авторитета на капацитетите и експертите в областта на контрола на инфекциите. Очаквахме и се надявахме, че с една засилена имунизация - от поставени ваксини и преболедували, ще успеем да ограничим вируса, да го приведем до сезонна инфекция, подобно на грипа. Заради поведението на Министерството на здравеопазването в последните седем месеца обаче, може би ще отложим момента, когато КОВИД-19 ще придобие ендемичен характер в нашата страна и здравните власти ще трябва да контролират само отделни неголеми взривове.

 

С всяка изпусната вълна, както е с чевъртата,

 

с ненавременни и противоречиви, частични мерки и най-вече с преголямо самохвалство и нищо неправене се вижда до какви високи стойности на починали и болни, и до какво претоварване на болниците достигнахме. Въпреки, че хоспитализираните са процентно по-малко от предишните вълни, умиращите в домовете си са много повече. Положението не е безнадеждно. Нашият народ е доказал своята твърдост. Когато се вярва на специалистите, на науката, нещата могат да се подобрят.


Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

Това може да е последната вълна

Това може да е последната вълна

Очаквам в края на февруари тя да приключи в страната, прогнозира доц. Ангел Кунчев

Без запор на КОВИД-добавките

Без запор на КОВИД-добавките

Депутатите от финансовата комисия добавиха специален текст в закона за бюджета по предложение на Омбудсмана

Частичен локдаун в София

Частичен локдаун в София

Заведенията ще работят на 50% и до 22 часа, а част от големите ученици ще учат на ротация, окончателно решение се очаква днес или утре
И Кърджали в червена зона

И Кърджали в червена зона

Средната заболеваемост от КОВИД расте още и вече е 1264.56 на 100 00 души, показват данните на НЦЗПБ
10 106 са новите случаи на КОВИД

10 106 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 41 433, показват данните на Единния информационен портал

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Той е много добър, редно е обаче да имаме единен терапевтичен протокол за лечение на КОВИД-19, както е по света, казва проф. Тодор Кантарджиев
Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100 000 души

КОВИД мина 1200 на 100 000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
1 2 3 4 5 ... 415 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ