коментар

НЗОК ще сключва договори според потребностите

29-11-2021 16:01
БСП и ИТН са за ограничаване на пазарния механизъм в здравеопазването, докато ДБ са по-скоро за запазването му, а от ПП сякаш нямаха ясна позиция в това отношение, казва доц. Георги ЙордановНЗОК ще сключва договори според потребностите
Clinica.bg

press@clinica.bg

Преговорите за ново правителство свършиха през изминалата седмица. Бъдещите коалиционни партньори очертаха рамката за здравните реформи, доколко консенсусна е тя наистина, ще има ли реални промени, попитахме доц. Георги Йорданов от БСП, който бе и част от преговорния екип.

- Доц. Йорданов, доволни ли сте от начина, по който премина преговорния процес?

- Дискусиите и обсъжданията на предложенията на бъдещите политически партньори в 47-то НС протекоха в условията на свободна дискусия, по начин, който доскоро не бе практикуван, без мачкане на партньорите, с оглед на тяхната политическа тежест.

На първо място постигнахме съгласие, че най-важният приоритет е справянето с пандемията, категорично се обединихме около това, че е нужна ваксинация, но доброволна, като трябва да бъде направено всичко възможно гражданите на България да разберат, че това е начинът за справяне с пандемията до момента. Ние обаче не приехме идеята за създаване на КВОИД-болници, защото считаме, че тези структури в светлите отрязъци между вълните няма какво да правят. Считаме, че на съществуващите болници трябва да се увеличи капацитета за разграничаване на два потока.

Бяха обхванато и доста щекотливи проблеми на здравеопазването, обединихме се около необходимостта от започването на здравна реформа с три водещи неща – изграждане на електронна информационна система, оценка на медицинските дейности и услуги, и справедливо заплащане за медицинския персонал – не само за лекарите, а и за медицинските сестри, акушерки, санитари. Имаше и някои въпроси, които бяха повдигнати, но не намериха своето решение сега, а бяха отложени - това са главно въпросите за финансирането на системата, за данъчната и осигурителната тежест. Тези въпроси решихме да оставим за разглеждане допълнително, след консултации с колегите от финансовата комисия, защото те касаят бюджета на република България, който предстои скоро да бъде приет. Но въпреки това бяха приети няколко мерки за следващия бюджет - имам предвид преостойностяването на КП и на заплатите. Беше добре посрещната идеята за приемането на базова заплата и допълнителни коефициенти в зависимост от квалификацията на специалиста, обема на дейност, условията на труд и т.н. Но един дългосрочен мандат от 4 години предполага и мерки, които да се развият във времето, като финансирането на здравната система. Този въпрос трябва да бъде обсъден допълнително, като се вземат предвид идеите за разграничаване на основен пакет и допълнителни пакети, в тази дискусия, пак повтарям, трябва да има финансисти, които да обвържат решенията с останалата система в страната.

- Може ли да кажем има ли виждане около какъв модел ще се развива здравеопазването – пазарен или социален?

- Този въпрос беше дискутиран в два основни момента. Единият, когато се прие лекарствата за децата д 14 години да бъдат изцяло безплатни. Колегите от ДБ обаче счетоха, че трябва да има минимално доплащане от 5%, за да няма злоупотреби при предписването на тези медикаменти. Тоест, прие се лекарствата за деца до 14 години да бъдат само с 5% доплащане. Вторият момент, при който проличаха позициите за пазарния модел, беше при дискусията за отпадане на търговския статут на държавните болници. По време на нея стана ясно, че колегите от ИТН дори са по-крайно настроени и от нас, те искат да няма доплащане, когато един пациент се лекува по КП от здравната каса. Това не се прие, но не се и отхвърли. Ние искаме един обстоен анализ, защото има медикаменти и консумативи, които са доста скъпи и не само нашата здравна каса, но и в останалите държави фоновете не могат да ги поемат. Така че този въпрос не се отхвърли, но предстои да бъде разглеждан. БСП и ИТН са за ограничаване на пазарния механизъм в здравеопазването, докато ДБ са по-скоро са за запазването му, а колегите от ПП сякаш нямаха ясна позиция в това отношение. Интересното беше, че те използваха като експерт председателя на БЛС, който представи техните идеи. Приехме да се обърне и пирамидата в здравеопазването, като се инвестира повече в извънболничната помощ и профилактиката, вместо в болничната. И другото, което колегите приеха, е ешалонизацията на пациента, така че във всеки регион да се създадат условия за неговото качествено обслужване.

- Не успяхме да разберем обаче ще има ли ограничаване на роенето на болници и на договорните партньори на касата?

- Този въпрос беше поставен от ИТН, като те заявиха, че трябва да слезем на средния европейски стандарт за осигуреност с болнични легла, който е 5.3 на 1000 души. В крайна сметка ние се обединихме около идеята, че институцията, която прави корекция на леглата, които са необходими за осигуряване на доброто здравно състояние на българските граждани се казва Национална здравна карта (НЗК). Затова искаме отново да бъдат прегледани параметрите в нея и те да не са снимка на сега съществуващото положение - нужно е да се актуализира НЗК и да се види какъв е необходимият брой легла по специалности и региони.

- Ще се откриват ли нови болници и занапред като гъби?

- Общо взето мненията бяха към стагнация на процеса на разрастване на лечебните заведения и прехвърляне на тежестта за развитие на лечебни заведения в демографски слаби райони, включително с възможност за обединение на структурите за болнична и извънболнична помощ, така че да се гарантира обслужването на хората там.

- Ще има ли селективно договаряне от страна на НЗОК?

- Беше поставен въпроса от ИТН, че публичният ресурс трябва да отива за медицинските дейности само на държавните и общински болници, но ние бяхме категорични, че това не трябва да случва, защото всички лечебни заведения са равнопоставени. Но с НЗК трябва да се установят потребностите от здравни дейности във всеки регион – като легла, кадри, и на тази база здравната каса да сключва договори с необходимия брой ресурси, включително и в извънболничната помощ. Защото в София и големите градове има свръхпредлагане на медицинските услуги за сметка на малките населени места. Това ще го направим. Друго решение е да попълним липсата на спешна дентална помощ в регионите, където няма, както и да разширим програмите за профилактика.

- Един важен въпрос, който обсъдихте, е да се редуцира правото на лекарите в болниците да работят само на един договор по НЗОК, ще въведете ли подобно ограничение, което ще затвори доста болници?

- Това беше едното предложение, а другото за законови ограничения на хабилитирани лица в катедрите да заемат функции на директори или началници на клиники в университетски болници, което приехме. Но по първия въпрос изказахме определени съображения. Считам, че на този етап ограничаването на лекарите да практикуват само на едно работно място би взривило системата, особено в малките населени места и тук веднага идва примера с дефицитните патоанатоми - едно такова ограничение би прекратило разрешенията за дейност на доста болници и то и в големите градове.

- Но какъв е смисълът да имаме просто бройка болници без патоанатоми, други специалисти и медицински сестри в тях?

- Така е, в света съществуват и двата модела, единият е, където има забрана и всеки лекар работи на едно място, другият е английската система, където има сеньор консултанти, които ходят и в други лечебни заведения, когато има пациенти с нужда от консултации. Интересното е, че д-р Маджаров, като председател на БЛС беше склонен да приеме едно такова развитие на нещата, но като се опитваме да изписваме вежди, да не избодем очите. И накрая искам да кажа, че Асен Василев прие нашата идея за защитени болници, въпреки че колегите от ДБ считаха, че там, където има малко население няма как да има болници, защото те няма как да се издържат. Но ние успяхме да убедим всички, че тук водеща не трябва да е идеята за печелене, а потребностите от медицинска помощ и веднага поставихме примера с Девин. Хубавото е, че бъдещият финансов министър е склонен да увеличи финансирането за тези лечебни заведения още догодина.


Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Допълнителна линейка за всеки морски курорт

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

За това са се разбрали министрите на туризма и здравеопазването Илиан Димитров и д-р Асен Меджидиев
Трябва да има наказания

Трябва да има наказания

Недопустимо е да бъдат нападани лекари, мерките да са по-строги, ако трябва да се промени и законодателството, казва Наталия Маева
Разпределиха ресорите в МЗ

Разпределиха ресорите в МЗ

Зам.-министър Александър Златанов ще отговаря за лекарствата, д-р Тома Томов ще контролира ИАМН, а Лидия Чобанова поема е-здравеопазването
Очакваме реорганизации в болниците

Очакваме реорганизации в болниците

Сливането или съкращаване на отделения ще разтовари професионалистите по здравни грижи, а те са дефицит, казва Милка Василева
 Новите заплати са непостижими

Новите заплати са непостижими

Могат ли новите възнаграждения в болниците да бъдат осигурени, как да бъде избегнат енергийната криза и има ли формула, по която недостигът на кадри да бъде прекратен. Това попитахме д-р Минко Михов, директор на МБАЛ-Габрово.
КОВИД препъва новия анекс

КОВИД препъва новия анекс

От БЛС искат болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла извън тези в договора им, от НЗОК не са съгласни

1 2 3 4 5 ... 375 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ