коментар

НЗОК ще сключва договори според потребностите

29-11-2021 16:01
БСП и ИТН са за ограничаване на пазарния механизъм в здравеопазването, докато ДБ са по-скоро за запазването му, а от ПП сякаш нямаха ясна позиция в това отношение, казва доц. Георги ЙордановНЗОК ще сключва договори според потребностите
Clinica.bg

press@clinica.bg

Преговорите за ново правителство свършиха през изминалата седмица. Бъдещите коалиционни партньори очертаха рамката за здравните реформи, доколко консенсусна е тя наистина, ще има ли реални промени, попитахме доц. Георги Йорданов от БСП, който бе и част от преговорния екип.

- Доц. Йорданов, доволни ли сте от начина, по който премина преговорния процес?

- Дискусиите и обсъжданията на предложенията на бъдещите политически партньори в 47-то НС протекоха в условията на свободна дискусия, по начин, който доскоро не бе практикуван, без мачкане на партньорите, с оглед на тяхната политическа тежест.

На първо място постигнахме съгласие, че най-важният приоритет е справянето с пандемията, категорично се обединихме около това, че е нужна ваксинация, но доброволна, като трябва да бъде направено всичко възможно гражданите на България да разберат, че това е начинът за справяне с пандемията до момента. Ние обаче не приехме идеята за създаване на КВОИД-болници, защото считаме, че тези структури в светлите отрязъци между вълните няма какво да правят. Считаме, че на съществуващите болници трябва да се увеличи капацитета за разграничаване на два потока.

Бяха обхванато и доста щекотливи проблеми на здравеопазването, обединихме се около необходимостта от започването на здравна реформа с три водещи неща – изграждане на електронна информационна система, оценка на медицинските дейности и услуги, и справедливо заплащане за медицинския персонал – не само за лекарите, а и за медицинските сестри, акушерки, санитари. Имаше и някои въпроси, които бяха повдигнати, но не намериха своето решение сега, а бяха отложени - това са главно въпросите за финансирането на системата, за данъчната и осигурителната тежест. Тези въпроси решихме да оставим за разглеждане допълнително, след консултации с колегите от финансовата комисия, защото те касаят бюджета на република България, който предстои скоро да бъде приет. Но въпреки това бяха приети няколко мерки за следващия бюджет - имам предвид преостойностяването на КП и на заплатите. Беше добре посрещната идеята за приемането на базова заплата и допълнителни коефициенти в зависимост от квалификацията на специалиста, обема на дейност, условията на труд и т.н. Но един дългосрочен мандат от 4 години предполага и мерки, които да се развият във времето, като финансирането на здравната система. Този въпрос трябва да бъде обсъден допълнително, като се вземат предвид идеите за разграничаване на основен пакет и допълнителни пакети, в тази дискусия, пак повтарям, трябва да има финансисти, които да обвържат решенията с останалата система в страната.

- Може ли да кажем има ли виждане около какъв модел ще се развива здравеопазването – пазарен или социален?

- Този въпрос беше дискутиран в два основни момента. Единият, когато се прие лекарствата за децата д 14 години да бъдат изцяло безплатни. Колегите от ДБ обаче счетоха, че трябва да има минимално доплащане от 5%, за да няма злоупотреби при предписването на тези медикаменти. Тоест, прие се лекарствата за деца до 14 години да бъдат само с 5% доплащане. Вторият момент, при който проличаха позициите за пазарния модел, беше при дискусията за отпадане на търговския статут на държавните болници. По време на нея стана ясно, че колегите от ИТН дори са по-крайно настроени и от нас, те искат да няма доплащане, когато един пациент се лекува по КП от здравната каса. Това не се прие, но не се и отхвърли. Ние искаме един обстоен анализ, защото има медикаменти и консумативи, които са доста скъпи и не само нашата здравна каса, но и в останалите държави фоновете не могат да ги поемат. Така че този въпрос не се отхвърли, но предстои да бъде разглеждан. БСП и ИТН са за ограничаване на пазарния механизъм в здравеопазването, докато ДБ са по-скоро са за запазването му, а колегите от ПП сякаш нямаха ясна позиция в това отношение. Интересното беше, че те използваха като експерт председателя на БЛС, който представи техните идеи. Приехме да се обърне и пирамидата в здравеопазването, като се инвестира повече в извънболничната помощ и профилактиката, вместо в болничната. И другото, което колегите приеха, е ешалонизацията на пациента, така че във всеки регион да се създадат условия за неговото качествено обслужване.

- Не успяхме да разберем обаче ще има ли ограничаване на роенето на болници и на договорните партньори на касата?

- Този въпрос беше поставен от ИТН, като те заявиха, че трябва да слезем на средния европейски стандарт за осигуреност с болнични легла, който е 5.3 на 1000 души. В крайна сметка ние се обединихме около идеята, че институцията, която прави корекция на леглата, които са необходими за осигуряване на доброто здравно състояние на българските граждани се казва Национална здравна карта (НЗК). Затова искаме отново да бъдат прегледани параметрите в нея и те да не са снимка на сега съществуващото положение - нужно е да се актуализира НЗК и да се види какъв е необходимият брой легла по специалности и региони.

- Ще се откриват ли нови болници и занапред като гъби?

- Общо взето мненията бяха към стагнация на процеса на разрастване на лечебните заведения и прехвърляне на тежестта за развитие на лечебни заведения в демографски слаби райони, включително с възможност за обединение на структурите за болнична и извънболнична помощ, така че да се гарантира обслужването на хората там.

- Ще има ли селективно договаряне от страна на НЗОК?

- Беше поставен въпроса от ИТН, че публичният ресурс трябва да отива за медицинските дейности само на държавните и общински болници, но ние бяхме категорични, че това не трябва да случва, защото всички лечебни заведения са равнопоставени. Но с НЗК трябва да се установят потребностите от здравни дейности във всеки регион – като легла, кадри, и на тази база здравната каса да сключва договори с необходимия брой ресурси, включително и в извънболничната помощ. Защото в София и големите градове има свръхпредлагане на медицинските услуги за сметка на малките населени места. Това ще го направим. Друго решение е да попълним липсата на спешна дентална помощ в регионите, където няма, както и да разширим програмите за профилактика.

- Един важен въпрос, който обсъдихте, е да се редуцира правото на лекарите в болниците да работят само на един договор по НЗОК, ще въведете ли подобно ограничение, което ще затвори доста болници?

- Това беше едното предложение, а другото за законови ограничения на хабилитирани лица в катедрите да заемат функции на директори или началници на клиники в университетски болници, което приехме. Но по първия въпрос изказахме определени съображения. Считам, че на този етап ограничаването на лекарите да практикуват само на едно работно място би взривило системата, особено в малките населени места и тук веднага идва примера с дефицитните патоанатоми - едно такова ограничение би прекратило разрешенията за дейност на доста болници и то и в големите градове.

- Но какъв е смисълът да имаме просто бройка болници без патоанатоми, други специалисти и медицински сестри в тях?

- Така е, в света съществуват и двата модела, единият е, където има забрана и всеки лекар работи на едно място, другият е английската система, където има сеньор консултанти, които ходят и в други лечебни заведения, когато има пациенти с нужда от консултации. Интересното е, че д-р Маджаров, като председател на БЛС беше склонен да приеме едно такова развитие на нещата, но като се опитваме да изписваме вежди, да не избодем очите. И накрая искам да кажа, че Асен Василев прие нашата идея за защитени болници, въпреки че колегите от ДБ считаха, че там, където има малко население няма как да има болници, защото те няма как да се издържат. Но ние успяхме да убедим всички, че тук водеща не трябва да е идеята за печелене, а потребностите от медицинска помощ и веднага поставихме примера с Девин. Хубавото е, че бъдещият финансов министър е склонен да увеличи финансирането за тези лечебни заведения още догодина.


Лозенец пак с нов директор

Лозенец пак с нов директор

Д-р Христо Стоянов ще е временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс, съобщиха от МЗ

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

Органите са се самосезирали за изказването му, че хора са починали, защото са се ваксинирали
Продължавайте да дарявате надежда и любов

Продължавайте да дарявате надежда и любов

Няма как да не споменем и този път, че българската здравеопазна система разполага с 4000 акушерки, които са два пъти по-малко от необходимото, казват от БАПЗГ
Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

МЗ иска ръст на парите за психиатриите

МЗ иска ръст на парите за психиатриите

В момента един леглоден е 75 лв., а специалистите казват, че са необходими 150 лв., казва зам. здравният министър д-р Петър Грибнев
Етичната комисия още без решение за Мангъров

Етичната комисия още без решение за Мангъров

С изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи той погазва етичните принципи на лекарската професия, казват от БЛС
Има нужда само от още болници за долекуване

Има нужда само от още болници за долекуване

Инвеститорските заявки за разкриване на нови болници в последните две години не спират, коректна ли е оценката на агенция „Медицински надзор", трябва ли да се направи преоценка на Националната здравна карта, след като стана ясно, че населението е намаляло с 800 хил., попитахме проф. Асен Балтов.
Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

1 2 3 4 5 ... 324 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ