пандемия

Омикрон не трябва да ни паникьосва

29-11-2021 13:41
Но е добре България да се подготви за различни сценарии, както направи щатът Ню Йорк, а не да се успокояваме, че заболеваемостта пада, казва доц. Любомира ГломбОмикрон не трябва да ни паникьосва
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Само за дни светът стана различен, след като южноафрикански учени секвенираха новия вариант на коронавируса Омикрон. Редица държави взеха мерки, като бяха ограничени и полетите. Ще действат ли ваксините и новите лекарства срещу Омикрон, по-опасно ли протича заболяването в резултат на него и възможно ли е човечеството да елиминира SARS-CoV-2, попитахме доц. Любомира Гломб. Тя е заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Възможно е Омикрон да е вече в България, но все още нямаме данни. Още не сме го открили. Все още никой не може да каже колко страшен ще бъде той. Прогнозите са обект на допълнително проучване. В световен мащаб този вариант познаваме не повече от две седмици.

В Южна Африка, където е установен,

не са забелязали, към момента да има промени в клиничната картина. Тя остава същата. Не е забелязано той да е и по-агресивен. Това, което са установили там и вече алармираха е, че за по-малко от месец броят на инфектираните се е увеличил десеткратно. Това е направило впечатление на южноафрканските колеги. Там имат мощна база за секвениране. След установяване на резултата те веднага предупредиха другите държави. Заслужават адмирации, че толкова бързо откриха новия вариант Омикрон и алармираха света. Към момента се знае единствено, че той се разпространява много по-бързо от доминирация досега Делта вариант и в Южна Африка той се опитва да го измести. Знанията ни за него са малко, той е от едва две седмици, а толкова се развива и болестта.

 

Не бива да се паникьосваме,

 

това не е необходимо. Трябва да запазим здравия си разум и да знаем кои мерки действат. Със сигурност ваксината помага. Ако тя не помага срещу самото инфектиране, то не допуска тежко разболяване. Такива са и очакванията, а именно, че тя ще продължи да действа, дори и да е с намалена ефективност. Ако се стигне до наблюдаване на по-голям брой пробиви, те ще се изразяват в по-леко изкарване на КОВИД-19. Хората, които наскоро са си сложили бустерна доза могат да бъдат една идея по-спокойни, но и те, и останалите не бива да забравят, че ваксината пази не от самото инфектиране, а от тежко боледуване. Мерките трябва да продължат да се спазват.

 

Наближават коледните празници,

 

които са свързани със събиране на големи семейни групи. В този момент това не е добре да се случва. По-умният вариант е да посрещнем тихо, в семеен кръг Новата година.

Какво ще направи  държавата, трябва ли да има локдаун, се питат хората. Обявяването му е свързано с много икономически последици. Затова и политиците би следвало да претеглят много добре какво можем и какво не можем да си позволим. Щатът Ню Йорк направи нещо разумно – там беше обявена степен на спешност, за да могат различните структури да се подготвят, ако се окаже, че Омикрон е много заразен и много хора могат да попаднат в болница по едно и също време. Там се опитват да бъдат една крачка пред вируса.

 

Ако властимащите успеят да направят

 

това и тук, ще е добре, а не да се успокояваме, че заболеваемостта пада. Напротив, трябва да продължим да спазваме установените и действащи към момента мерки. Не бива да забравяме още, че все още не знаем поведението на новия вариант, не ни е известно как ще му действа моноклоналните тела, нито хапчето на Мерк. Очаква се те да бъдат ефикасни и при него, но това е само хипотеза. Коронавирусът SARS-CoV-2 остава впечатлението, че тича пред нас и няма да успеем да изградим достатъчно имунитет като цяло, за да го ограничим до незначителни размери. Това обаче не е така – човечеството е доминиращото, то е безсмъртният биологичен вид на земята. То ще се справи, но не е ясно колко жертви ще даде.

 

За да ограничим вируса максимално,

 

трябва да използваме оръжията, с които разполагаме към момента. Те са ваксиниране, като науката вече е категорична, че ще са необходими усилващи дози – трета, четвърта, ако се наложи и пета, за да може по едно и също време голяма част от населението да има достатъчно напрегнат имунитет и да се ограничи разпространението. Нефармацевтичните мерки са другото ни оръжие – носенето на маски особено в затворено помещение, хигиена, дистанция и ограничване на социалните контакти, които не са жизнено необходими.


Грипът дойде у нас

Грипът дойде у нас

Той е доказан при дете на три години и жена на 27 г. , хоспитализирани са в МБАЛ-Сливен, обясни проф. Нели Корсун
Инфекциите растат, но грип още няма

Инфекциите растат, но грип още няма

Медицинските специалисти да не лекуват вирусни заболявания с антибиотици, предупреди отново проф. Ива Христова
Отпадна изолацията за пациентите с КОВИД

Отпадна изолацията за пациентите с КОВИД

Кандидатите за подуправител на здравната каса ще разполагат с 15 минути да се представят и с 30 за отговор на въпросите към тях

ЕМА препоръча ваксина срещу КОВИД

ЕМА препоръча ваксина срещу КОВИД

Тя е адаптирана, казва се Nuvaxovid е насочена срещу субварианта Омикрон XBB.1.5 на коронавируса
СЗО с нова е-платформа за КОВИД

СЗО с нова е-платформа за КОВИД

Тя е специално за Европа и е направена съвместно с Центъра за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)

Първи случай на Пирола у нас

Първи случай на Пирола у нас

Новият подвариант на Омикрон е установен при анализиране на 88 клинични проби взети от 14 области в страната, съобщиха от НЦЗПБ
Не знам дали е-рецептите са приложими

Не знам дали е-рецептите са приложими

Каква е готовността на лекарите за изписват антибактериални препарати само електронно, къде сме в класацията по резистентност към тях, има ли интерес към ваксините срещу коронавируса, имаме ли вече изграден масов имунитет, възможен ли е пробив от други инфекциозни заболявания, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.
Лек ръст на болните от КОВИД и грип

Лек ръст на болните от КОВИД и грип

Средната заболеваемост от коронавирус в страната е ниска - 55.32 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Работодателите да вземат мерки срещу КОВИД

Работодателите да вземат мерки срещу КОВИД

Не трябва да забравяме, че имаме възможност да се предпазим, да защитим своето здраве и това на близките си и колегите, казват от КНСБ
СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

Той е отворен от днес 27 септември, столичната здравна инспекция е получила 5760 от новите дози
1 2 3 4 5 ... 451 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ