Oтново

Разследват смърт след отказ за лечение

29-11-2021 12:39
62-годишен мъж е починал, след като от няколко болници го върнали у дома с линейка, твърдят близките муРазследват смърт след отказ за лечение
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Смърт на пациент отново стана обект на разследване. 62-годишният Йордан Иванов от Елин Пелин е починал след отказ за прием в болница, твърди съпругата му Илона Александрова. По случая е образувано досъдебно производство, съобщи пред clinica.bg адвокатът Иванка Георгиева, информацията потвърдиха и от прокуратурата (СОП).

Йордан се е разболял на 10 септември и се оказало, че имам двустранна пневнония, разказа съпругата му Илона Александрова. Близките му го закарали в МБАЛ "Св. Анна" – София, където обаче не бил приет, защото тестът му за КОВИД-19 е бил отрицателен. В последствие Йордан продължава изписаното домашното лечение, но състоянието му не се подобрява. Тогава семейството му започва да търси Спешна помощ, откъдето казват, че няма къде да го закарат. Най-накрая след едно от поредните обаждания е приет в Пета градска болница.

Той прекарва там общо 26 дни,

като преминава през три отделения, след което е изписан за домашно лечение. По думите на съпругата му Илонка Георгиева това било така, защото вече нямало пътека, по която да се лекува в болницата. Йордан пак остава на лечение у дома, обаче отново се влошава и близките за пореден път търсят Спешна помощ. Така на 19 ноември мъжът е откаран с линейка. Впоследствие Илона разбира, че е приет в Александровска болница, откъдето й съобщават, че ще бъде пренасочен към белодробната - „Св. София", където са обещали да го приемат. Около 11 часа вечерта обаче мъжът е върнат с линейка у дома.

„Той трепереше гол с катетър и викаше

за помощ", разказа Илона, като по думите й Йордан е бил без кислород. В последствие, след поредица от въпроси от страна на съпругата, медицинско лице се качва в дома на семейството, за да помогне, тя се обажда и на втори екип на Спешна помощ, но в крайна сметка Йордан издъхва пред очите на 12-годишното си дете. На място е имало и полиция, като по думите на Илона тя е била извикана от медицинския екип. „Исках отговор от Спешна помощ защо ми го карат по нощите в това състояние, защо беше без поставен кислород, интересува ме коя болница го е върнала и защо, търся справедливост", каза още съпругата. В документа, в който тя получила, било посочено, че всъщност мъжът е бил приет в"Александровска", след това пренасочен към Софиямед, откъдето пък препратен към лечебно заведение в Елин Пелин и в крайна сметка върнат у дома. 


От ИАМН заявиха, че са запознати със случая,

предприети са необходимите действия и се предполага, че ще бъде извършена проверка. От Националната асоциация на работещите в Спешна помощ изказаха съболезнования, но призоваха да не се обвинява Спешна помощ, която е била със семейството до последния момент и са правили всичко възможно, за да помогнат. 


„Виновни има, но не са спешните медици,

които са обикаляли с близкия ви и са получавали откази от препълнените болници, в които не останаха белодробни отделения и масово се превърнаха в ковидарници. Виновни има, но не са изнемогващите ми колеги в препълнените Ковид отделения", гласи още позицията им. Според Асоциацията виновни са всички, които са имали неправилно отношение към ваксинацията и мерките. „Това се случва, когато броят на пациентите надвишат възможностите за лечението им в единица време и пространство и за съжаление не е нито първия нито последния случай", казват още оттам.


Увеличават с 10% интезивните легла в София

Увеличават с 10% интезивните легла в София

И Варна спира плановия прием и операции от утре, реши Областният кризисен щаб
КОВИД огнище в психиатрията в Русе

КОВИД огнище в психиатрията в Русе

Лекуват болните в отделенията, болници отказват да ги приемат заради агресивното им поведение
5 области в третия етап на пандемията

5 области в третия етап на пандемията

Според плана в Силистра, Русе, Разград, В. Търново и Габрово заведенията трябва да работят на 50%, а половината ученици да са на ротация

Още общини затягат мерките заради Омикрон

Още общини затягат мерките заради Омикрон

В София решават дали ще има нови ограничения в понеделник, засега училищата и детските градини остават отворени
Спират плановия прием в София

Спират плановия прием в София

Новото органичение важи и за операциите, то влиза в сила от 12 януари, гласи заповед на д-р Данчо Пенчев
Арестуваха мъж за фалшив сертификат

Арестуваха мъж за фалшив сертификат

Униформените щракнаха белезници на 48-годишен от Хасково, продавал документа в Пампорово
Без нито едно джипи в община Трекляно

Без нито едно джипи в община Трекляно

Единственият личен лекар там е починал миналата година и никой не иска да заеме мястото му
Наказват РЗОК-Добрич

Наказват РЗОК-Добрич

Причината е, че не са изплатили навреме парите за СИМП и ПИМП, обясниха от здравната каса
1600 в спешното на УМБАЛ

1600 в спешното на УМБАЛ "Св. Марина" - Варна

Нарастване на заболеваемостта от КОВИД-19 след Нова година отбелязват от лечебното заведение
Изправят лекарка от Варна пред Темида

Изправят лекарка от Варна пред Темида

Окръжната прокуратура предаде на съд 63-годишна кардиложка след смъртта на пациент
1 2 3 4 5 ... 137 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ