безпокойство

Омикрон във все повече държави

29-11-2021 11:44
Според СЗО засега няма достатъчно информация, за да се направят категорични заключения колко опасен е новият вариантОмикрон във все повече държави
Clinica.bg

press@clinica.bg

Само за броени, след като бе открит в Южна Африка, новият вариант на коронавируса бе засечен в редица европейски държави. B.1.1.529, който получи името Омикрон, вече е открит в Белгия, Германия, Италия, Чехия, Австралия, Великобритания, предаде „Гардиън". Към списъка трябва да прибавим още Нидерландия, Хох Конг и др. Заради вируса днес на спешно заседания се събраха здравните министри на държавите от Г-7.

Новият вариант бе официално регистриран през миналата седмица в Южна Африка. На 26 ноември Световната здравна организация (СЗО) обяви, че Омикрон (B.1.1.529) е вариант на безпокойство, а не на интерес. Причина за това станаха опасенията, че той е по-заразен и води до по-тежко протичане на болестта, както и че ваксините може да се окажат по-малко ефективни. Според СЗО обаче засега няма достатъчно информация, за да се направят категорични заключения.


Преносимост и тежест


Предположението, че този вариант е по-заразен засега не е потвърдено. Броят на заразените в Южна Африка с Омикрон се повишава, но изследователите не са сигурни каква е причината за това. Все още не е ясно дали този вариант води до по-тежко протичане в сравнение с Делта, казват от СЗО. Повишеният брой на хоспитализациите в Южна Африка може да е свързан с по-големия брой на заразените. Докладваните случаи са предимно сред студенти, при които се предполага, че инфекцията ще протече по-леко, но заключения могат да се извадят едва след няколко седмици.


Имунитет и ваксини


Данните към момента показва, че хората, които вече са прекарали КОВИД, се заразяват повторно с Омикрон по-лесно, отколкото с другите варианти. СЗО работи усилено, за да разбере какъв ще е ефектът на мерките и ваксините върху новия вариант на вируса. На този етап ваксините предпазват от тежко протичане и смърт, категорични са от СЗО.


Диагностика


Сегашните PCR-тестове могат да откриват инфекцията с Омикрон. Все още се изследва дали това важи и за останалите видове тестове, включително и антигенните.


Лечение


Коритокостеоридите и блокерите на IL6-рецепторите са ефективни и при тежките случаи на болестта, провокирани от Омикрон. Останалите терапии ще бъдат оценени, за да се види дали са ефективни и при този вариант. Междувременно държавите трябва да вземат мерки, за да ограничат разпространението на вируса, смятат от СЗО. А най-ефективните сред тях са дистанция от 1 метър между хората, носенето на маски, честото проветряване, избягването на непроветрени места, както и на тълпите, ваксинацията.


Oнлайн обучение в още градове

Oнлайн обучение в още градове

До края на седмицата дистинационно ще учат големите ученици от Ямбол и Сливен и още осем общини, сред които и Пловдив
Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Те настовят да се регламентира и снабдяването с лекарства до дома на хронично болните, които са под карантина
В НС със зелен сертификат от днес

В НС със зелен сертификат от днес

Същото изискване влиза в сила и за сградите на образователното министерство
4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

Това показва картата на страната, която отчита заетостта на интензивните легла
2847 са новите случаи на КОВИД

2847 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 13 268, показват данните на Единния информационен портал
Ще актуализираме здравната карта

Ще актуализираме здравната карта

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в болничната сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. 

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Вторият критерий, при който документът ще спира да действа е, ако заетостта на интензивните легла с КОВИД падне под 5%, обясни Кирил Петков

Децата излизат във ваканция

Децата излизат във ваканция

Противоепидемичните мерки в столицата се затягат заради високата заболеваемост, реши междувременно Областният съвет по здравеопазване
Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

КОВИД мина 1300 на 100 000

КОВИД мина 1300 на 100 000

Столичният щаб обсъжда нови мерки днес, в Бургас част от учениците минават на ротация
1 2 3 4 5 ... 416 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ