медицина

Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

30-11-2021 07:05
У нас тази диагноза е на първо място като причина за смърт от всички онкологични заболявания при мъжете и на трето при жените, казва проф. Светлана ХристоваКакво трябва да знаем за рака на белия дроб
Clinica.bg

press@clinica.bg

Ноември е месецът за борба с рака на белия дроб. Колко значим е този проблем, как се диагностицира, кои са иноватвините методи на лечение и достъпни ли са за българските пациенти, попитахме проф. Светлана Христова. Тя е началник на Клиниката по обща и клинична патология в УМБАЛ „Александровска".

- Проф. Христова, колко значим е проблемът рак на белия дроб у нас и наистина ли най-често пациентите се обръщам към специалист късно?

- По данни на GLOBOCAN в световен мащаб за 2020 г. заболеваемостта от рак на белия дроб и гърдата е на първо място по честота, но ракът на белия дроб е на първо място по причина за смъртност от всички онкологични заболявания.

У нас последните данни на Националния раков регистър са за 2015 г. заболеваемостта е 43.4 на 100 000 население при мъже и 10.1 при жени. У нас ракът на белия дроб е на първо място като причина за смърт у мъже и на трето – при жени. Смъртността е висока поради късното диагностициране, обикновено в напредналите клинични фази. Средната 5-годишна преживяемост е значително по-ниска сравнено с другите европейски държави.

- Призовава се за по-бърза диагностика - какви обаче са симптомите, които не трябва да пренебрегваме и какъв е апелът Ви към личните лекари?

- Симптомите не са специфични и зависят от локализацията на тумора и стадия на заболяването. Кое трябва да накара пациента да потърси консултация с личен лекар? Продължаваща във времето кашлица, кръвохрак, гръдна болка при дишане или кашляне, персистиращ задух, отпадналост, чести инфекции на белите дробове и бронхите, трудно или неповлияващи се от лечение и др. Би било добре при пациентите с хронични белодробни заболявания да бъдат извършвани редовно годишните профилактични прегледи.

- Смятате ли, че скринингова програма би могла да бъде полезна в този случай?

- Естествено, че профилактичната медицина и скрининговите програми ще улеснят ранното откриване на онкологичните заболявания. Това би допринесло полза за пациентите, тъй като своевременната оперативна интервенция може да доведе до пълно излекуване. Полза ще има и за здравните органи, свързано с редуциране на разходите за химио-лъчелечение на иноперабилни пациенти.

- Само стандартна рентгенография ще даде ли яснота за диагнозата? При съмнения или симптоми как се стига до диагнозата, какви изследвания са необходими и се провеждат?

- Стандартна рентгенография е ориентировъчен метод. Съществуват други нови по-сигурни образни диагностични методи като компютърна томография, позиционна емисионна томография и др. Решението за вида изследване се взима от специалист пулмолог или гръден хирург.

- Кои са най-важните етапи в диагностиката?

- След образното изследване и откриването на промени в белите дробове се взема решение за метода, чрез който ще се добие тъканен или клетъчен материал за патоморфологична диагностика. Тук се включва фибробронхоскопия с биопсия, трансторакална иглена биопсия под ехографски контрол, видеоасистирана торакоскопия с биопсия и др. Хистологично изследване т.е. микроскопско потвърждаване на туморен процес е задължитено при определяне на терапевтичния подход.

- Какви са видовете рак на белия дроб? Какви са особеностите им и кой е по-разпространен в България?

- Ракът на белия дроб е с разнообразна характереистика и класификационни форми, всяка една от които има своята специфика и прогноза. Понастоящем са определени 2 основни групи – недребноклетъчен и дребноклетъчен. Недребноклетъчните карциноми са по-чести (до 85% от всички видове) и според клетъчната и тъканна характеристика се подразделят на аденокарцином с множество варианти; плоскоклетъчен (3 варианта; едроклетъчен карцином и др.) В световен мащаб най-висока е честотата на аденокарциномите. Някои автори предполагат, че това е свързано с употребата на цигари с филтър. В България липсват официални статистически данни за честотата на отделните хистологични форми.

- Какви са съвременните методи на патоморфологична диагностика и достъпни ли са за българските пациенти?

- Освен класическата хистологична диагностика понастоящем се изискват и някои допълнителни изследвания върху тъканния материал от тумора необходими за верификация на класификационния тип или за избор на таргетно (прицелно) лечение. Тук се включва имунохистохимия за доказване на специфични клетъчни белтъци, вкл. PDL-1 рецептор за приложение на имунотерапия. Друг вид са молекулярно-генетичните изследвания за избор на таргетно лекарство. Най-широко приложимо е доказването увреждания (мутации) в гена, регулиращ нивата на рецептора за епидермалния растежен фактор (EGFR). В България тези високоспециализирани изследвания са достъпни за пациентите единствено благодарение финансовата подкрепа на фармацевтичната индустрия. Не се заплащат от НЗОК.


Недоносените деца са рискови за инфекции

Недоносените деца са рискови за инфекции

Респираторно-синцитиалният вирус подвежда родителите, че става дума за тривиална настинка, а може да доведе до тежки пневномии, казва доц. Ралица Георгиева
Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Пандемията ни показа, че е нужно обществото да има по-голямо доверие на лекарите, тогава ще можам да защитим не само себе си, но и нашите близки и приятели, казва чл.-кор. проф. Цветалина Танкова
Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Рискът от нова инфекция е 5% до три месеца след първото заболяване, като нараства до 50% след 17 месеца

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Скрининг сред рисковите групи ще открие повече хора, на които може да бъде предоставено своевременно лечение, казва проф. Здравко Каменов
Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Операцията се прави за първи път в България и ще се извърши в УМБАЛ „Св. Екатерина", съобщи проф. Генчо Начев

Забравата издава Алцхаймер

Забравата издава Алцхаймер

Музиката, упражненията, диетата и ангажираността на ума помагат в борбата с болестта, казва д-р Костис Прускас от Блокс Здравни и социални грижи

Германски топ лекар оперира у нас

Германски топ лекар оперира у нас

Проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков извършиха първата съвместна интервенция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", известният специалист от чужбина отказа хонорар
Действай бързо! Инсултът не чака!

Действай бързо! Инсултът не чака!

Ако симптомите бъдат открити и лечението започне навреме, процесът на „умиране" на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен, казва акад. Иван Миланов

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Разписване план стъпка по стъпка как да става ранната диагностика, казва проф. Красимир Антонов
Хоспис – хуманното име на медицината

Хоспис – хуманното име на медицината

Наш човешки дълг е да осигурим спокойни старини на родителите си, изживяни с достойнство, уважение и разбиране, казва доц. Николай Йорданов от здравния център Блокс

1 2 3 4 5 ... 48 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ