медицина

Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

30-11-2021 07:05
У нас тази диагноза е на първо място като причина за смърт от всички онкологични заболявания при мъжете и на трето при жените, казва проф. Светлана ХристоваКакво трябва да знаем за рака на белия дроб
Clinica.bg

press@clinica.bg

Ноември е месецът за борба с рака на белия дроб. Колко значим е този проблем, как се диагностицира, кои са иноватвините методи на лечение и достъпни ли са за българските пациенти, попитахме проф. Светлана Христова. Тя е началник на Клиниката по обща и клинична патология в УМБАЛ „Александровска".

- Проф. Христова, колко значим е проблемът рак на белия дроб у нас и наистина ли най-често пациентите се обръщам към специалист късно?

- По данни на GLOBOCAN в световен мащаб за 2020 г. заболеваемостта от рак на белия дроб и гърдата е на първо място по честота, но ракът на белия дроб е на първо място по причина за смъртност от всички онкологични заболявания.

У нас последните данни на Националния раков регистър са за 2015 г. заболеваемостта е 43.4 на 100 000 население при мъже и 10.1 при жени. У нас ракът на белия дроб е на първо място като причина за смърт у мъже и на трето – при жени. Смъртността е висока поради късното диагностициране, обикновено в напредналите клинични фази. Средната 5-годишна преживяемост е значително по-ниска сравнено с другите европейски държави.

- Призовава се за по-бърза диагностика - какви обаче са симптомите, които не трябва да пренебрегваме и какъв е апелът Ви към личните лекари?

- Симптомите не са специфични и зависят от локализацията на тумора и стадия на заболяването. Кое трябва да накара пациента да потърси консултация с личен лекар? Продължаваща във времето кашлица, кръвохрак, гръдна болка при дишане или кашляне, персистиращ задух, отпадналост, чести инфекции на белите дробове и бронхите, трудно или неповлияващи се от лечение и др. Би било добре при пациентите с хронични белодробни заболявания да бъдат извършвани редовно годишните профилактични прегледи.

- Смятате ли, че скринингова програма би могла да бъде полезна в този случай?

- Естествено, че профилактичната медицина и скрининговите програми ще улеснят ранното откриване на онкологичните заболявания. Това би допринесло полза за пациентите, тъй като своевременната оперативна интервенция може да доведе до пълно излекуване. Полза ще има и за здравните органи, свързано с редуциране на разходите за химио-лъчелечение на иноперабилни пациенти.

- Само стандартна рентгенография ще даде ли яснота за диагнозата? При съмнения или симптоми как се стига до диагнозата, какви изследвания са необходими и се провеждат?

- Стандартна рентгенография е ориентировъчен метод. Съществуват други нови по-сигурни образни диагностични методи като компютърна томография, позиционна емисионна томография и др. Решението за вида изследване се взима от специалист пулмолог или гръден хирург.

- Кои са най-важните етапи в диагностиката?

- След образното изследване и откриването на промени в белите дробове се взема решение за метода, чрез който ще се добие тъканен или клетъчен материал за патоморфологична диагностика. Тук се включва фибробронхоскопия с биопсия, трансторакална иглена биопсия под ехографски контрол, видеоасистирана торакоскопия с биопсия и др. Хистологично изследване т.е. микроскопско потвърждаване на туморен процес е задължитено при определяне на терапевтичния подход.

- Какви са видовете рак на белия дроб? Какви са особеностите им и кой е по-разпространен в България?

- Ракът на белия дроб е с разнообразна характереистика и класификационни форми, всяка една от които има своята специфика и прогноза. Понастоящем са определени 2 основни групи – недребноклетъчен и дребноклетъчен. Недребноклетъчните карциноми са по-чести (до 85% от всички видове) и според клетъчната и тъканна характеристика се подразделят на аденокарцином с множество варианти; плоскоклетъчен (3 варианта; едроклетъчен карцином и др.) В световен мащаб най-висока е честотата на аденокарциномите. Някои автори предполагат, че това е свързано с употребата на цигари с филтър. В България липсват официални статистически данни за честотата на отделните хистологични форми.

- Какви са съвременните методи на патоморфологична диагностика и достъпни ли са за българските пациенти?

- Освен класическата хистологична диагностика понастоящем се изискват и някои допълнителни изследвания върху тъканния материал от тумора необходими за верификация на класификационния тип или за избор на таргетно (прицелно) лечение. Тук се включва имунохистохимия за доказване на специфични клетъчни белтъци, вкл. PDL-1 рецептор за приложение на имунотерапия. Друг вид са молекулярно-генетичните изследвания за избор на таргетно лекарство. Най-широко приложимо е доказването увреждания (мутации) в гена, регулиращ нивата на рецептора за епидермалния растежен фактор (EGFR). В България тези високоспециализирани изследвания са достъпни за пациентите единствено благодарение финансовата подкрепа на фармацевтичната индустрия. Не се заплащат от НЗОК.


Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

По него работят специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница заедно със свои колеги от Загреб
Изследване казва възрастта на съдовете

Изследване казва възрастта на съдовете

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори тя може да има голямо разминаване с биологичната, казва д-р Наталия Спасова
Първите три месеца след инсулт са най-важни

Първите три месеца след инсулт са най-важни

Рехабилитация още в болницата, упражнения у дома и чести разходки дори по 10 минути съдействат за възстановяването, казват специалистите от УМБАЛ "Св. Анна"
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Д-р Кирил Пеев скоро ще започне да я прилага и на изгубили обонянието си след прекаран тежък КОВИД-19
Бум на стомашни заболявания

Бум на стомашни заболявания

Пациенти пълнят гастроентерологията на УМБАЛ-Пловдив в резултат на безконтролен прием на лекарства
Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ