коментар

Инфлацията ще удари още денталното здраве

01-12-2021 07:00
Над 140 000 деца са с поставени безплатно силанти, те спестяват средства на родителите за пломби, казва д-р Николай ШарковИнфлацията ще удари още денталното здраве
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Втора година живеем в условията на пандемията от КОВИД-19. Влоши ли се за това време денталното здраве на българина, как можем да опазим зъбите на децата и какво очаква от новите управленци, попитахме д-р Николай Шарков. Той е председател на Българския зъболекарски съюз.
- Д-р Шарков, преди дни се проведе първата среща на бъдещите коалиционни партньори, на която бяха обсъдени идеи за реформи в здравеопазването. Какво е впечатлението Ви от нея?

- Направи ми впечатление, че в нея се говореше за здравеопазването по начина, по който се говореше и преди изборите. Повтаряха се почти същите постулати, които бяхме чували вече от не една и две партии и които вече са парламента. Винаги обаче трябва да има много точен анализ на ситуацията в здравеопазването във всеки един сегмент от него – медицината, денталната медицина и фармацията. В този анализ следва да има конкретни предложения за корекция или промяна на организацията на здравеопазването. Най-важното обаче е всеки, предлагащ промени да предложи и съответните финансови показатели по отношение на това, което говори. Когато вече се конституира парламента, здравната комисия, финансовата комисия и Министерството на здравеопазването (МЗ), може да се говори и за план за действие, който на практика ще определи бюджета и ще го разпредели по пера. Аз не чух някакви съществени предложения, отнасящи се до денталната медицина, нито прочетох такива. Тъй като това бяха само предварителни разговори, като председател на съсловната организация на 10 000 лекари по дентална медицина, очаквам в най-скоро време да започнат срещи с нас, тъй като ние познаваме в детайли здравеопазването, що се отнася до денталната помощ в България.

- Кои са основните проблеми, които се открояват в нея и за които ще обърнете внимание на новите политици?

- Няма да навлизам в детайли. Ще кажа обаче само едно, че дейността ни при днешната инфлация, която започва да става застрашителна и непрекъснатото нарастване на нашите преки и непреки разходи, ни принуждава да настояваме за повишаване на цените на денталните услуги по линия на Националната здравноосигурителна каса. Това няма да изчерпи проблемите, защото те са доста по-различни от тези в медицината. Предвид точно на инфлацията очаквам денталното здраве на българина да се влоши още повече.

- Какво е денталното здраве на българина към момента, като цяло?

- В годините на пандемията драстично намаля посещаването на нашите кабинети. Основната причина е притеснението а хората да не се заразят. Подчертавам, че нашите кабинети са едни от най-безопасните места. Още преди пандемията всеки от нас работи при изключителна хигиена, спазват се правилата на септика и антисептика. По време на пандемията те не са по-различни. Важно е да се отбележи, че оралното здраве не е първостепенно в съзнанието на нашите пациенти. Ние го променяме постепенно, но ценностната система на индивида се поддава изключително трудно на промени. Формирането й започва от първите седем години на детето. В това трябва да се включи поставянето, като основа здравето на човека, включително и здравето на устата, което е неделимо от общото здраве – нещо, което не се осъзнава от нашенеца.

- Кои органи и системи може да удари лошото орално здраве?

- Усложненията на зъбния кариес могат да причинят увреждане на сърцето – миокардит. Това се случва и от заболявания на венците. Страда и панкреасът. Здравето на устата е многокомпонентно понятие. Освен, че включва способността да говорим, това е контактът ни с хората чрез нашата усмивка, предаването на емоции. Това трябва да го оценят пациентите и да не отлагат посещението при зъболекаря.

- Пациентите го оценяват, но не смятате ли, че за повечето хора денталните услуги са скъпи, възприемат ги като лукс?

- 70% от децата на пет-шест години са с кариес на временните зъби. От нуждаещите се до 18-годишна възраст 20 на сто посещават кабинета на лекаря по дентална медицина, който има договор с НЗОК, където те могат да ползват четири пломби, напълно безплатно за една година. 80 % от 12-годишните са с кариеси на постоянните зъби, като само 18 – 20 на сто от тях ходят на дентален лекар.

- Това на липсата на достатъчна осведоменост на родителите ли се дължи?

- Има хора, които не познават четката за зъби, не я познават и техните деца. Според последно проучване, направено преди десетина години само 30 на сто от българите купуват постоянно четки и пасти за зъби. За децата има достатъчно услуги, покривани от здравната каса, но за възрастните не са достатъчно. Годишно дейностите са ограничени до един преглед и две дейности, които могат да бъдат пломба или вадене на зъб. Има обаче още нещо безплатно, което е плаща от Министерството на здравеопазването.

- Кое е това нещо?

- В момента се провежда кампания по поставянето на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби при децата. Това са първите молари, които най-рано пробиват, най-рано са атакувани от кариесите и не се ли поддържат, най-рано ще напуснат устната кухина. Тази процедура не е болезнена, няма я бръмчащата машинка, дори е приятна за малчуганите. Поставят ги 400 лекари по дентална медицина в цялата страна. Те работят по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години. Тя е многокомпонентна, но в момента се провежда частта й в поставянето на силанти. Проблем е, че както заради пандемията хората се страхуват и отлагат лечението на зъбите, така и родителите отлагат завеждането на децата, за да бъдат обслужени по програмата. Призовавам те да го направят, ако деца им са на възраст до 8 години и зъбите им към момента не са с кариес. Колегите ще им направят цялостен преглед и ще ги упътят как да се грижат за оралното си здраве. Те ще могат да направят това до 10 декември. Програмата започна през 2011 година и към момента по нея са преминали 140 000 деца. Силантите спестяват нервно напрежение, безпокойство, болка на детето от интервенция, ако то развие кариес. Спестява и средства на родителите.

- За незапознатите, какво точно представляват силантите?

- Това е смес, подобна на лак, която се поставя върху дълбоките ямки и падини на дъвкателната повърхност на зъбите. По тези места се задържа плака, в която често пъти има колонии от микроорганизми, проявява своя патогенен потенциал и причинява кариес. От своя страна, микроорганизмите отделят киселини, които разграждат емайла. Падините и ямките не могат да бъдат почистени идеално дори с най-съвременните средства за устна хигиена. След поставянето на силантите плака повече не може да се задържи в тях. Така, за един месец броят на микроорганизмите там намалява 300 пъти. По този начин не се развива кариес.

- Защо силантите се поставят във възрастта 5 – 8 години?

- Защото, когато зъбът пробива, е с по-ниска степен на минерализация, отколкото са стойностите на минералната структура след период от три години. Следователно, за три години след 8-годишна възраст емайлът узрява, като продължава процесът на минерализация до постигане на максималните й стойности. Тогава вече здравината му е почти колкото тази на диаманта. И въпреки това, под киселинната атака на микроорганизмите се стига до кариеси. Силантите, от една страна, предпазват зъба, а от друга, подпомагат минерализацията на неговия емайл.

- Може ли пост КОВИД синдрома да удари оралното здраве?

- До момента няма научни доказателства за влиянието на КОВИД инфекцията върху оралното здраве. Ясно е, че устната кухина е вход и за инфекции. Установено е, че при първата атака на коронавируса, ако е поддържана идеална устна хигиена с четка и паста за зъби, използват се и разтвори за уста, броят на вирусите, причиняващи КОВИД-19, както и на всички останали микроорганизми, намалява рязко. Това означава, че ако поддържаме добра хигиена, ще намалим и опасността от заразяване. Затова особено важно е тя да е на ниво в условията на пандемията. След оздравяване човек трябва да изхвърли четката за зъби, но да не забрави да си купи нова.


Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100000 души

КОВИД мина 1200 на 100000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
Етичната комисия подхваща Мангъров

Етичната комисия подхваща Мангъров

Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението му
Само 4 области извън тъмночервеното

Само 4 области извън тъмночервеното

Средната заболеваемост достигна 1144.4 на 100 000 души, и Велико Търново спря плановия прием
Разследват поръчките на тестове

Разследват поръчките на тестове

Специализираната прокуратура образува досъдебно производтсво за длъжностно престъпление
Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

1 2 3 4 5 ... 690 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ