Превенция

Португалия връща мерките

26-11-2021 12:34
Отрицателен тест дори за имунизирани за влизане в дискотеки и ресторанти, опашки в Гърция за поставяне на ваксини Португалия връща мерките
Clinica.bg

press@clinica.bg
Португалия затяга отново противоепидемичните мерки, голяма част, от които бяха отменени преди два месеца. Въпреки, че ваксинираните срещу КОВИД-19 в страната са 86%, ограниченията се налагат заради увеличения брой на инфектирани с коронавируса, съобщи Еuractiv.
От 1 декември маските стават отново задължителни на закрити обществени места. За дискотеките, баровете, ресторантите и посещенията на спортни събития ще се изискват резултат от отрицателен тест дори от ваксинираните. Това ще важи и за хората, които отиват на свиждане в болница или старчески дом. Пристигащите от чужбина също ще трябва да имат отрицателен тест независимо от това, че са ваксинирани.

20 000 евро за пътник без документа

ще бъде глобата за авиокомпаниите, ако качат на борда човек без отрицателен резултат, направен максимум 72 часа преди полета. Здравни власти съобщиха днес за 3150 нови случая и 15 починали вследствие на коронавируса. На 1 ноември Португалия отчете по-малко от 500 нови заразени. „Португалия не е толкова добре, колкото исках" заяви по повод връщането на мерките премиерът Антонио Коста.

Локдаун за момента не се предвижда.

Правителството обаче препоръчва на хората да се тестват редовно и да работят дистанционно, ако това е възможно. Премиерът Коста заяви още, че в процес на одобрение са ваксините срещу КОВИД-19 за деца от 5 до 11 години. По думите му кабинетът вече е договорил 600 000 дози за тази възрастова група. Предвижда се и ускоряване на поставянето на бустерната доза.

 

Гръцките власти констатират

 

засилен интерес към ваксиниране, след като в страната бяха въведени редица ограничения за лицата без имунизация. Около 70 хиляди на ден си поставят ваксина, съобщи БНР, позовавайки се на гръцкото здравно министерство. Премиерът Кириакос Мицотакис отхвърли вероятността за въвеждане на локдаун. Част от лекарите от Съвета за контрол на пандемията настояват да се въведе задължително ваксиниране и да се тестват дори хората с поставени две дози. Правителството обаче отказа да приложи тези мерки.

 

Проблем са над 60-годишните,

 

които нямат поставена дори първа доза. Те са около 570 000 души. По последни проучвания 56% от гърците са на мнение,че правителството не се справя с пандемията. Късно снощи в Солун протестираха лекарите от държавните болници. Те настояват за незабавна мобилизация на всички медици на частна практика, както и на всички частни клиники. От днес в десет държавни болници започва прилагането на моноклониални антитела за лекуване на пациенти с КОВИД-19.


И София мина в зелената зона

И София мина в зелената зона

Средната заболеваемост в страната падна под 300 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Ваксинация за полиомиелит в Лондон

Ваксинация за полиомиелит в Лондон

Дозата се предлага извънредно на деца от една до девет години, след като здравните власти откриха наличие на вируса в канализацията
Всеки трети ще развие неврологичен проблем

Всеки трети ще развие неврологичен проблем

Затова от СЗО публикуваха насоки как човек може да се грижи за здравето на мозъка си

Израел спира приема на чужди студенти по медицина

Израел спира приема на чужди студенти по медицина

Причината е недостигът на лекари и необходимостта повече тамошни младежи да учат в страната си
Обмислят „щадящи дози

Обмислят „щадящи дози" за маймунската шарка

Причината са оскъдните доставки, в САЩ вече приеха нов подход, при който се използва една пета от количеството от един флакон
КОВИД намалява още

КОВИД намалява още

МЗ връща плащането на медици за поставяне на ваксини, обмисля намаляване на карантината
Без маски на закрито от четвъртък

Без маски на закрито от четвъртък

Те ще се изискват само в определени обекти като лечебни заведения, социални домове, аптеки, оптики, градски транспорт, гласи заповед на здравния министър д-р Асен Меджидиев
КОВИД пълзи още надолу

КОВИД пълзи още надолу

Средната заболеваемост на 14-дневна база отбелязва спад и днес до 314.73 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
 Все повече избират да живеят без деца

Все повече избират да живеят без деца

Предполага се, че между 40 и 50 милиона американци съзнателно и по собствено желание остават без потомство
САЩ влага в по-евтини лекарства

САЩ влага в по-евтини лекарства

Американският Сенат одобри историческата инвестиция от 369 млрд. долара за борба с климатичните проблеми
1 2 3 4 5 ... 498 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ