Коментар

Москов стигна до задънена улица

09-03-2016 15:22


Москов стигна до задънена улицаРешението на Конституционния съд беше очаквано, казва д-р Хасан Адемов
Конституционният съд отхвърли спорните промени в закона за здравното осигуряване, с които пакетът на касата се разделя на две. Решението му беше следствие от обжалването на нормативните изменения, което направиха депутатите от БСП и ДПС. Очакваха ли народните представители това развитие на нещата, защо се стигна до отхвърлянето на реформата на министър Петър Москов, попитахме д-р Хасан Адемов. Той е бивш социален министър, сега депутат от ДПС и член на здравната комисия в парламента.
Ние от ДПС не само очаквахме, но бяхме убедени, че Конституционният съд ще отмени текстовете в Закона за здравното осигуряване, които на практика са основната част и гръбнака на реформата, предлагана от министър Петър Москов. Конкретно – разделянето на основния пакет на две – на основен и на допълнителен. Депутати от пет парламентарно представени партии подписахме акта за сезиране на КС. Това означава, че намеренията на министъра за разделяне на основния пакет са с неясна посока и то не се показва само от решението на съда.

 

Знаете, че само преди дни събора на Българския лекарски съюз отхвърли предложението за подписването на нов рамков договор. Това е звучен шамар за министъра от съсловието. 265 човека гласуваха против договора, той бе подкрепен само от 10 делегати. Освен всичко това и Върховният административен съд е на път да отмени методиката за изработването на областните здравни карти. Това поставя под съмнение избаротването на Националната здравна карта. Всичкият нормативен хаос сега не дава възможност за каквито и да било промени от 1 април т.г. А надеждата бе от тази дата да се случат всички предложения за промени на министър Москов.

Става съвсем ясно, че нито Реформаторскишт блок, нито екипът на този министър са в състояние да променят системата. Ние, от опозицията, предупреждавахме министъра, че разделянето на пакетите означава ограничаване на достъпа на пациентите до системата на здравеопазването. Също така, че това означава сриване на солидарността, а без нея и доверие, няма как да се направи осигурителна система.

Случилото се не е случайно и неочаквано. Дори за самия министър, предвид това, че той пусна за публично обсъждане на сайта на МЗ проект за изменение на Закона за здравното осигуряване. В този проект се връщат стари клаузи от закона, което показва, че Москов сам е стигнал до извода, че политиката му не върви в правилна посока. Но най-големият проблем е, че той изразходва политическо време в рамките на над една година, без да промени нищо по същество. Очакванията на лекарите, на обществото от него бяха по-големи. Но за съжаление едноличните му решения, опитът за централизиране на системата, несъобразяването с критиките на опонентите му, доведоха до този тотално сбъркан подход. Без прилично ниво на съгласие, няма как да се промени тази толкова консервативна система.

А какво да кажем за безобразието пръстов идентификатор! Без каквото и да е нормативно основание е направена обществена поръчка за изработването му. В нито един от съществуващите закони не е записано, че трябва да има такава система на контрол. Едно от основанията на БЛС да не подпише новия рамков договор беше точно несъгласието от въвеждането на тази система. В никакъв случай обаче не бива да се твърди, че който не е съгласен с въвеждането на системата за пръстови отпечатъци, е против контрола на системата. Контролирането може да се прави по нормални и легитимни начини. По-добре е да се съгласим с идеята за електронно правителство и електронна здравна карта, отколкото да правим опити от типа „проба-грешка" и т.н. В НЗОК има информационна система, която може да засича нередностите и да следи стриктно работата на договорните партньори. Ние от опозицията, не се радваме от това, което се случва. Системата не може да се променя без да се постигне съгласието на всички групи.

Управляващото мнозинство подкрепи политиката на Москов и сега трябва да сподели отговорността с него. Министърът трябва да подаде оставка, защото едноличното му управление го доведе до задънена улица.Държавата подцени здравната система

Държавата подцени здравната система

Ковид-19 постави пред изпитание не само всеки човек, но и цялата ни здравна система. Под въпрос са всички разчети на публичните средства, които бяха направени миналата година, а дейността на болниците и лекарите се промени. Затова НЗОК реши да им плаща по 85% от приходите, които са имали през януари, независимо колко са работили. Добра ли е тази мярка, попитахме проф. Григор Димитров.

Разписаха парите на болниците

Разписаха парите на болниците

Лечебните заведения ще получат 85% от бюджетите си в извънредното положение, независимо от отчетената дейност за период
Подписаха договора за Детската болница

Подписаха договора за Детската болница

Работна комисия от педиатри от различни специалности ще одобряват проектите за отделните отделения
Без прекъсване на лечението на онкоболни

Без прекъсване на лечението на онкоболни

Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Имам доста идеи за подобряване на конролната дейност на касата, каза кандидатът за управител на НЗОК
Повече от 50 болници с ортопедия е разхищение

Повече от 50 болници с ортопедия е разхищение

Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на ортопедията показват, че огромните диспропорциите в броя на операциите се запазват. Същевременно през 2019 г. интервенциите се увеличават. Какво стои зад цифрите, какво е качеството на медицинските услуги в тази област, кои са необходимите промени, гарантиращи добро лечение и ефективно изразходване на публичния ресурс, попитахме проф. Асен Балтов. Той е директор на "Пирогов"
Още 9 млн. лв. за заплати на сестри

Още 9 млн. лв. за заплати на сестри

Нощният труд става 0.15% от минималната заплата, договориха на среща в МС
Между 6-7% е ръстът на бюджетите на областните болници

Между 6-7% е ръстът на бюджетите на областните болници

Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. За болниците са предвидени около 200 млн. лв. повече. Има ли ръст при бюджетите на областните лечебни заведения и има ли необходимост от корекции в НРД, попитахме д-р Васислав Петров. Той е директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен и председател на Сдружението на областните болници.
ГЕРБ и Патриотите с общ кандидат за шеф на НЗОК

ГЕРБ и Патриотите с общ кандидат за шеф на НЗОК

Спрягат д-р Йорданка Пенкова за нов управител на здравната каса
1 2 3 4 5 ... 104 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020