Заплаха

Още един вариант на SARS-CoV-2

25-11-2021 12:07
Британски учени предупредиха, че може да е по-опасен от Делта, като той има 32 потенциално опасни изменения, които го правят по-устойчив на ваксинитеОще един вариант на SARS-CoV-2
Clinica.bg

press@clinica.bg
Нов вариант на коронавируса, който може да се окаже по-опасен от Делта, откриха британски учени. Те са го нарекли B.1.1.529 и са установили 32 промени в него. Някои от тях затрудняват антителата да обезоръжат патогена, съобщиха Daily Mail и Independent.
Според учените новият вариант на коронавируса SARS-CoV-2, съдържащ редица промени, които го правят потенциално по-устойчив към ваксините за разлика, от който и да е друг генетичен вариант, познат досега. Към момента са известни само десет случая, в които вариантът B.1.1.529 се явява при разшифроването на геномите на коронавируса от образците, взети от инфектирани хора. Най-наред той е бил засечен в база данни от 11 ноември.

 

Три от случаите са установени

 

Ботсвана, шест в ЮАР и един в Хонконг, при който той е от мъж, пребивавал в Южноафриканската република. Информацията показва, че новият вариант на вируса може да бъде особено заразен и способен да се разпространява не по-малко от доминиращият в момента Делта.

 

„Той е с най-кошмарния профил

 

на мутация на спайк белтъка. Невероятно големите промени в него показват, че той може да стане причина за голямо безпокойство", пише в профила си в Twitter проф. Том Пикок от Имперския колеж в Лондон. Негови колеги заявяват, че сега особено внимателно трябва да се наблюдава неговото разпространение, което ще се окаже ключова роля за определяне на потенциалната му опасност.

 

„Природата на вирусите предполага

 

частни и случайни мутации, няма нищо необичайно в появата на голямото им количество в случая. Всеки вариант демонстрира признаци на разпространение, като процедурата на оценка минава бързо", казва представител на учредената пред април Агенция по санитарна безопасност във Великобритания Мир Чанд. Според директора Института по генетика на Университетския колеж в Лондон проф. Франсоа Бало, новият щам може да се образува в организма на човек с отслабнала имунна система, като например заразените с ХИВ, които не са на лечение.


Едни и същи изнесоха тежестта на пандемията

Едни и същи изнесоха тежестта на пандемията

Обсъжданията за реформите в здравеопазването вече започнаха от политическите партии, спечелили изборите. Същевременно страната ни остава с висока заболеваемост и смъртност от КОВИД-19. Защо антиваксърите взимат превес, какво следва да направят новите управленци, попитахме д-р Десислава Найденова.
КОВИД отключва психични реакции

КОВИД отключва психични реакции

Пациентите най-често проявяват тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство,, медиците също не са пощадени, казва доц. Стефан Попов

Монтана излезе от тъмночервената зона

Монтана излезе от тъмночервената зона

Заболеваемостта в страната продължава да намалява, вече е 403 на 100 000 души

Наличностите на 316 лекарства са малки

Наличностите на 316 лекарства са малки

Най-голям е проблемът с липсата на пулмикорт и вентолин, казват от Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства

Медици щурмуваха МЗ в Брюксел

Медици щурмуваха МЗ в Брюксел

Хиляди протестираха с искане за по-добри условия на работа и срещу задължителната ваксинация за КОВИД

СЗО: Ваксините действат срещу Омикрон

СЗО: Ваксините действат срещу Омикрон

До края на седмицата ще стане ясно дали новият вариант е в България, казаха от НЦЗПБ

2299 са новите случаи на КОВИД

2299 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 27 694, показват данните на Единния информационен портал

Над 66% от децата учат присъствено

Над 66% от децата учат присъствено

Осигурени са достатъчно тестове за всички ученици в страната през следващата седмица, казват от МОН
СЗО срещу задължителни ваксини

СЗО срещу задължителни ваксини

Това би трябвало да е последната мярка в борбата с КОВИД, след като всички други възможности са изчерпани, заяви д-р Ханс Клуге

И Сливен в жълтата зона

И Сливен в жълтата зона

Намалява и средната заболеваемост за страната, днес тя е 416 на 100 000 души срещу 432 вчера
1 2 3 4 5 ... 397 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли идеята Лозенец да стане детска болница?

Декември 2021 Предишен Следващ