интервю

Големите реформи дават плодове след години

25-11-2021 06:16
Управляващите биха имали интерес от въвеждането на ДСГ само, ако са визионери, но в повечето случаи не са, казва д-р Стефан КонстантиновГолемите реформи дават плодове след години
Clinica.bg

press@clinica.bg

Преди броени дни служебният кабинет предложи стъпка във въвеждането на ДСГ. Вчера се оказа, че замяната на клиничните пътеки с този модел на финансиране на болничната помощ е приоритет и за бъдещата управленска коалиция. Какво биха променили ДСГ в системата, защо въвеждането им се бави толкова години и можем ли най-накрая да очакваме здравна реформа, попитахме д-р Стефан Константинов. Той е директор на УСБАЛО и един от бившите здравни министри, който усилено работи за прилагането на ДСГ в практиката.

- Д-р Константинов, от 1 януари МЗ предлага да се променят кодировките в КП с тези от австралийската системата, това стъпка напред ли е във въвеждането на ДСГ?

- Може да се разглежда като стъпка в подобна посока, но в случая не трябва да бъдем особени оптимисти. Първо - защото никъде не се казва, че целта е такава, второ – защото, за да се смени модела заплащане от клинични пътеки с механизма на ДСГ, има множество други неща, които трябва да се направят, някои от тях засягат закони. Въобще трябва промяна на цялата дълбоко сгрешена система по която болниците се финансират и която дава своя принос за лошата ефективност на българското здравеопазване. Това е много над възможностите на един служебен кабинет. А явно и на повечето редовни – последните 10 години го доказват.

- Защо толкова дълго време не се въвежда този модел у нас?

- Защото в повечето време не се е въвеждал реално. Нека припомня – през 2011 г. екипът, с който работех в МЗ, полагаше огромни усилия да преминем от КП към ДСГ. Имахме пътна карта, тогава се сключи договора с Австралия за закупуване на лиценз, който днес 10 години по-късно ще се ползва за новите адаптирани кодировки. Не е тайна, че от НЗОК нямаше никаква подкрепа, дори точно обратното – опозиция. Не е тайна, че БЛС, както НЗОК, не искаше промени. Не е тайна на края, че на политическо ниво също не получихме исканата подкрепа за реформи и тогава пътищата ми с управляващата партия се разделиха. В следващите години въвеждането на ДСГ неизменно фигурираше в предизборните програми, подобно на едни петдесетина кухи фрази, с които може винаги да направиш универсална предизборна програма. Но никой не работеше реално по въпроса.

- Какво е нужно, за да се направи това?

- Две неща. Първото е – желание. Второто е – експертиза. И двете смятам, че до ден днешен ги няма в критичната маса от хора, необходима за стартиране на процеса. Да почна с желанието. Кой би имал интерес от повишаване ефективността на здравеопазването с въвеждането на ДСГ? Това са ползвателите на болнична помощ, т.е. населението и второ – отговорните за функционирането на здравната система. Сънародниците никога няма да изразят недоволство, че не са въведени ДСГ – това е специфична и далечна тема от техния живот. Абсолютно неразбираема за 99,99% от хората. Остават управляващите. Те биха имали интерес, но само ако са визионери. В повечето случаи обаче те не са – искат действие днес, а утре да могат да се похвалят с резултата от него. Но в здравеопазването това може да се случи само за много дребни неща – например допълнително безплатно изследване, промяна в някое малко изискване. Големите реформи дават плодове след години, даже десетилетие. Кой политик ще чака, въобще ще бъде ли на власт тогава, та да отчете успеха от действията си? От другата страна са тези, които не искат промени. Парадоксалното там е НЗОК (говоря като институция, не на личностно ниво). Защо са ѝ промени, при положение, че системата е изградена, знае се кое как става, искаш не искаш – касата е една. Не може да фалира, не може да не я избереш, харесва ти, не ти харесва – това е положението. Следва БЛС. Защо са му ДСГ? БЛС иска да договаря, да е фактор, да определя цени. ДСГ имат съвсем различна логика. Накрая болниците и техните собственици. Защо са им ДСГ? Техниката за усвояване на клинични пътеки е перфектно усъвършенствана. Механизмите как да получиш повече пари от касата също са известни. Защо им трябва смут и непредвидим риск с една нова система?

И другото условие - експертизата. Със съжаление мога да отбележа, че експертният капацитет на администрацията не върви в посока увеличаване. Не е фатално като фактор, винаги може да се ползва външна помощ, включително от чужбина. Но също е някакво препятствие за преодоляване.

- Ще струва ли по-скъпо?

- Това е един от големите митове за ДСГ. В същност появата им като механизъм за финансиране в САЩ се свързва с желанието да се ограничат стремглаво растящите разходи за здравеопазване. Да го кажа възможно най-просто: ДСГ ще струват толкова, колкото можем да си позволим. Силата на ДСГ е да стимулират реално работещите, да поощрят по-ефективните, да тласнат здравеопазването към комплексната грижа за хоспитализирания пациент. За разлика от КП, където всичко е на калпак, фрагментирано и единствените стимули са повече пациенти, с по-леки случаи по възможност.

- Какво би променило въвеждането на ДСГ?

- Вече почти отговорих, но ще добавя още малко. Ако махнем клиничните пътеки за лекарите това ще е връщане към нормалността в медицината, към индивидуализиране на лечебния процес, отказ от лъжестатистиката, от безсмислените изследвания и манипулации правени под рубриката „задължителни". Всичко това ще рефлектира върху качеството на лечението на пациентите. Край на подмятането на хората от пътека в пътека, от отделение в отделение или от болница в болница след края на минималния задължителен престой. За собствениците на лечебни заведения зависи как гледат на собствеността си – като важно зъбно колело за здравето на обществото или единствено като източник на приходи и печалба. Ако е последният случай - май няма да им хареса да бягаме от КП към ДСГ. За НЗОК – би трябвало с две ръце да искат промяната, да са мотора ѝ. За касата въвеждането на ДСГ би значило, да подобряват ефективността на изразходване на парите ни като здравноосигурени. А това в същност е основната задача на тази институция.

- На прага сме на ново правителство, което ще е излъчено от реформаторски настроени партии, какво реално можем да очакваме в сферата на здравеопазването?

- Дали са реформаторски настроени партиите тепърва трябва да разберем. За момента част от тях се определят за партии на промяната и така спечелиха протестния вот на гражданите. Но в коалиция ще трябва да има и традиционни партии с минал опит в управлението, при които дали ентусиазмът за промени ще е водещ е въпрос. Трудно е да се формулират очаквания, ако темите не са били поставени ясно още на ниво предизборни програми. Мисля, че е възможно да се постигне консенсус по някои не много големи крачки, но за кардинални реформи в сектора съм по-скоро песимист. Просто картофът е много горещ, мераклиите да го вадят са малко, а сеирджиите, дето чакат някой да се изгори – много.

- Напоследък се дават заявки за преструктуриране на болниците, такова е заложено и в плана за развитие - вярвате ли, че това може да стане и какъв ще е ефектът?

- О, това би било страхотно, защото е правилно решение. На всичко отгоре ще има и средства, с които да се направи една смислена реформа. Въпросът е дали ще се намерят политици, които да видят в тези средства възможност да подобрим организацията на здравната ни система или традиционно ще погледнем на парите от Европа като на нещо, което просто трябва да усвоим. Ако не се намерят силни лидери, ако зад тях не застанат политически партии планът за развитие в най-добрия случай ще допринесе да подменим част от медицинската си апаратура и да освежим някоя и друга болница.

- Какво бихте посъветвали бъдещия здравен министър, който и да е той?

- Не знам дали бъдещият министър ще иска съвети, нито дали идеите му ще съвпаднат с моите. За това няма да кажа нищо. Но днес бих посъветвал хората, които ще избират новия здравен министър. Ако знаете какво точно искате да направите в здравеопазването – изберете човек, който 100% вярва в тази кауза и е готов да мине през огъня, за да я постигне. Но ако имате колебания, или смятате, че не може да се осигури пълна подкрепа за реформи – основно гледайте да изберете честен човек, неопетнен, без сенки от миналото. Защото промяната винаги може да бъде и с отрицателен знак. А не за това гласуваха хората.


Приветстваме внесените в парламента промени за ТЕЛК

Приветстваме внесените в парламента промени за ТЕЛК

Надяваме се законопроектът да бъде приет от депутатите, тъй като той ще реши много належащи въпроси, казва Веска Събева
Частните болници предлагат промени в наш ущърб

Частните болници предлагат промени в наш ущърб

Броят на леглата, за които НЗОК сключва договори с болниците да се определя на национално вместо на регионално ниво на база използваемост предложиха частните клиники. Какъв ще ефектът за държавните лечебни заведения, попитахме д-р Васислав Петров.

Не сме съгласни леглата да се разпределят на национално ниво

Не сме съгласни леглата да се разпределят на национално ниво

Практиката показва, че влияние върху заетостта може да имат различни фактори – от сезонност до епидемични взривове, затова подобни предложения са нецелесъобразни, казват от НСОМБАЛ
МЗ не казва има ли нужда от още дейности в Бургас

МЗ не казва има ли нужда от още дейности в Бургас

Пет болници изпратиха писмо на властите с предупреждение за риска от нови легла, след жалба на „Сърце и мозък" в КПКОНПИ срещу здравния министър, държавната се отказа от подписа си

Удължиха бюджетите на първо четене

Удължиха бюджетите на първо четене

Те бяха одобрени със 127 гласа „за",2-ма против и 90 въздържали се след близо цял ден обсъждания
Разходите на държавните болници растат

Разходите на държавните болници растат

Увеличили са се перата за издръжка и лекарства, но не и приходите и средствата за заплати, показват отчетите за деветмесечията на тази и миналата години

Депутатите заседават извънредно за бюджета

Депутатите заседават извънредно за бюджета

В дневния ред е включен и парламентарен контрол, програмата за него обаче все още не е ясна 
В текстовете на касата за НРД има абсурди

В текстовете на касата за НРД има абсурди

Увеличението на клиничните пътеки с 8% задоволява лекарите донякъде, все допълнителни пари са, със сигурност обаче те няма да са достатъчни, казва д-р Христо Димитров
Безвластието поражда безвремие и безнадеждност

Безвластието поражда безвремие и безнадеждност

Втора година България се люшка в политическа криза, която рефлектира и върху здравната система. Докога болниците ще се роят, може ли държавата да се справи с незаконния износ на онколекарства, попитахме д-р Нигяр Джафер.

ББР дава до 5 млн. заем на болници

ББР дава до 5 млн. заем на болници

Вече може да се кандидатства по програмата, насочена към лечебни заведения със Спешни отделения, кредитите може да са за погасяване на задължения или за ремонти, ново оборудване
1 2 3 4 5 ... 390 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Декември 2022 Предишен Следващ