финанси

ЕК отпусна 11 млрд. евро за 2022

24-11-2021 17:22
139 млн. евро от тези средства са за България, с тях ще се финансират и грижи за възрастните хораЕК отпусна 11 млрд. евро за 2022
Clinica.bg

press@clinica.bg

11 млрд. евро разпредели Европейската комисия между държавите-членки за 2022 г. по линия на REACT-EU. Тези средства допълват предоставените през миналата година почти 40 милиарда евро.

С тях държавите членки ще могат да продължат да прилагат мерките за възстановяване, увеличавайки устойчивостта на здравните системи, предприятията и подкрепата за най-уязвимите групи, като същевременно допринасят за работата по приоритетите в областта на околната среда и цифровите технологии с цел постигане на интелигентно, устойчиво и подпомагащо сближаването възстановяване.


България получава 139 млн. евро.

С тези средства ще се финансират и услуги за възрастните хора. Всички държави обаче ще трябва да представят актуализираните си програми за транша за 2022 г. с цел своевременно усвояване на средствата, каза комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра. Тя добави, че REACT-EU е доказал успеха си инструмент в подкрепа на възстановяването от кризата с коронавируса и за осъществяване на справедлив екологичен и цифров преход в ЕС.


Средствата по линия на REACT-EU

се отпускат на два транша, за да се отчете изцяло променящото се икономическо и социално въздействие на пандемията. Разпределението е въз основа на данните за БВП, безработицата и младежката безработица в отделните държави. Освен това при него се взема предвид въздействието, оказано от коронавирусната пандемия върху икономиките на държавите членки, по статистически данни към 19 октомври 2021 г.

REACT-EU беше първият инструмент, предназначен за използване по линия на NextGenerationEU, като първото плащане в размер на 800 милиона евро беше извършено на 28 юни 2021 г.

Бързото одобряване на мерките

позволи на държавите членки да разпределят 37 милиарда евро, като общият размер на плащанията достигна 6,1 милиарда евро. В рамките на тези одобрени мерки 23,3 милиарда евро ще бъдат използвани посредством Европейския фонд за регионално развитие, 12,8 милиарда евро — посредством Европейския социален фонд и 0,5 милиарда евро — посредством Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.


Едни и същи изнесоха тежестта на пандемията

Едни и същи изнесоха тежестта на пандемията

Обсъжданията за реформите в здравеопазването вече започнаха от политическите партии, спечелили изборите. Същевременно страната ни остава с висока заболеваемост и смъртност от КОВИД-19. Защо антиваксърите взимат превес, какво следва да направят новите управленци, попитахме д-р Десислава Найденова.
КОВИД отключва психични реакции

КОВИД отключва психични реакции

Пациентите най-често проявяват тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство,, медиците също не са пощадени, казва доц. Стефан Попов

Монтана излезе от тъмночервената зона

Монтана излезе от тъмночервената зона

Заболеваемостта в страната продължава да намалява, вече е 403 на 100 000 души

Наличностите на 316 лекарства са малки

Наличностите на 316 лекарства са малки

Най-голям е проблемът с липсата на пулмикорт и вентолин, казват от Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства

Медици щурмуваха МЗ в Брюксел

Медици щурмуваха МЗ в Брюксел

Хиляди протестираха с искане за по-добри условия на работа и срещу задължителната ваксинация за КОВИД

СЗО: Ваксините действат срещу Омикрон

СЗО: Ваксините действат срещу Омикрон

До края на седмицата ще стане ясно дали новият вариант е в България, казаха от НЦЗПБ

2299 са новите случаи на КОВИД

2299 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 27 694, показват данните на Единния информационен портал

Над 66% от децата учат присъствено

Над 66% от децата учат присъствено

Осигурени са достатъчно тестове за всички ученици в страната през следващата седмица, казват от МОН
СЗО срещу задължителни ваксини

СЗО срещу задължителни ваксини

Това би трябвало да е последната мярка в борбата с КОВИД, след като всички други възможности са изчерпани, заяви д-р Ханс Клуге

И Сливен в жълтата зона

И Сливен в жълтата зона

Намалява и средната заболеваемост за страната, днес тя е 416 на 100 000 души срещу 432 вчера
1 2 3 4 5 ... 436 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли идеята Лозенец да стане детска болница?

Декември 2021 Предишен Следващ