рестарт

Пак заявка за здравна реформа

24-11-2021 17:25
Тя ще включва промени в болниците, заплащането на кадрите и ограничаване на течовете, стана ясно от експертната среща между бъдещите коалиционни партньориПак заявка за здравна реформа
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Сериозна заявка за здравна реформа дадоха четирите партии, които се очаква да сформират нов редовен кабинет. Това стана ясно днес по време на срещата на експертните групи в областта на здравеопазването на „Продължаваме промяната" (ПП), БСП, „Има такъв народ" (ИТН) и „Демократична България" (ДБ).

Дали промените ще се случат на дело или ще се окажат поредния опит за трупане на политически дивиденти на гърба на пациентите и медицинските специалисти ще покаже само времето. Дискусията бе ръководена лично от единия от двамата лидери на ПП - Асен Василев, който се очаква да бъде и финансист номер едно на държавата ни. В нея взеха участие проф. Георги Михайлов, доц. Георги Йорданов и проф. Бойко Коруков от страна на левицата, д-р Ивайло Христов, доц. Силви Кирилов и проф. Андрей Чорбанов от ИТН, д-р Александър Симидчиев и д-р Таня Андреева от ДБ, доц. Антон Тонев от ПП и др.

Радини вълнения

В политическата дискусия учудване предизвика участието на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, който представи здравните приоритети на „Продължаваме промяната". Това пък доведе до остри забележки от страна на проф. Михайлов, чието име вече се спрегна за бъдещ здравен министър. Защо се явява председателят на БЛС откъм ПП, не звучи добре за нас той да застава от страна на определена партия, молим ви друг път да не правите това, имаме вече такъв пример от 2008 г., обърна се проф. Михайлов към Асен Василев, визирайки избора на Бойко Борисов за здравен министър в първия кабинет на ГЕРБ. В крайна сметка се оказа, че д-р Маджаров е там като представител на съсловната организация, а не на политическата партия, въпреки че, парадоксално за всички, представи идеите й за промени в сектора. Извън това отклонение, представителите на четирите политически партии посветиха пет часа, за да очертаят обща визия за реформа на здравеопазването.


Реформата

В средносрочен план тя ще включва най-вече промени в болничната помощ, заплащането на кадрите, изграждането и задържането им, както и в повишаване контрола на системата, желание за промени има и в лекарствената политика. На този етап обаче не се залагат радикални изменения в здравноосигурителния модел, нито в ограничаването на доплащането от страна на пациентите. В спешен план партиите очертаха опорните точки в управлението на пандемията.


КОВИД-мерките


Те предвиждат ваксините да останат доброволни, както и да се проведе имунизационна кампания, осигуряване на мобилни групи за имунизация, извършване на национален скрининг включително и Т-клетъчен за наличие на антитела, така че да е ясно каква част от населението се е срещало с вируса. Също така ще се акцентира върху подготовката на инфекционисти. Лек спор между партиите предизвика идеята за определяне на КОВИД-болници, които да поемат потока от заразни пациенти, така че да не пречат на останалите лечебни заведения да лекуват други заболявания. Според проф. Михайлов подобна стъпка вече е безсмислена, тъй като вълната намалява и тези болници биха фалирали. По-разумно е да има разделяне на потоците, каза той. КОВИД-болниците ще са един студен резерв, като в енергетика, със 7000 легла, от които 700 реанимационни, те трябва да са в готовност за следващите, контрира д-р Христов. В крайна сметка партньорите се обединиха около идеята да има целево финансиране за инфекциозните клиники, така че да се гарантира съществуването им. Сред другите мерки за пандемията е приемането на протоколи, базирани на доказателства, които да дават общата рамка за поведение на лекаря при лечението на пациентите и да го пазят в случай на възникнали нежелани спорове и дори съдебни дела. Конкретната терапия обаче за всеки пациент ще си остане избор на медика. Също така ще се направи нов анализ на високата смъртност у нас.


В средносрочен план

С това по-лесната част от промените в здравеопазването бе изчерпана и представителите на четирите партии преминаха към очертаването на една средносрочна визия за реформи в системата. Най-радикалните от тях се залагат в болничната сфера и ще са свързани с изработването на изцяло нов закон за лечебните заведения (ЗЛЗ).


Статутът на болниците


Промените включват премахване на търговския статут на държавните и общинските болници по изричното настояване на БСП и ИТН. Ние няма да отстъпим от тази точка, категоричен бе проф. Михайлов, а д-р Христов допълни, че ИТН напълно подкрепя левицата в това искане. Засега не е ясен какъв точно ще е новият статут на публичните дружества, но една от целите на промяната му е да се предотврати всеки опит за приватизацията им, стана ясно от думите на доц. Георги Йорданов. Тази стъпка сама по себе си обаче няма да реши два от най-важните проблеми за ПП – ефективното изразходване на средствата в болниците и подобряване на грижата за пациента.

По-важно от статута е как да се промени начинът на финансиране, така че лекарите да са добре заплатени и да не гледат на пациента като на касичка, също така как да няма течове в болниците, каза Асен Василев. Това доведе и до очертаването на едни от най-важните промени, а именно във финансирането на лечебните заведения.


Финансирането им


Идеята, около която се обединиха бъдещите коалиционни партньори е при финансирането на дейностите на лечебните заведения да става на база действителните приоритети според националната здравна карта (НЗК) по региони и качеството на тяхната дейност, а не просто на база брой случаи. Това обаче ще е свързано и с актуализиране на картата. В нея ще се заложи оптимизиране на нужния брой болнични легла и кадри, като се съизмерваме със средноевропейските стандарти. В момента на база новото преброяване на населението, което ще е около 6 млн., ние ще се окажем с близо 9 легла на 1000 души, а те трябва да са 5.3 на 1000, както е в ЕС, заяви д-р Христов. Партиите се обединиха и около въвеждането на ДСГ, вероятно през 2023 г. През 2022 г. пък ще се вземе под внимание по-детайлното остойностяване на дейностите и КП, което прави за втора година БЛС.


Ешалонизиране


Лечебните заведения ще се категоризират според нивото си на дейност, това няма да се прави само сред отделенията, како е сега. Ниво на комптентност ан цялата болница имаше и преди няколко години. Идеята с връщането му е да се избегнат феномени от болница първо ниво с наличие на неврохирургия трето ниво например. При финансирането трябва да се отчетат и спецификите на университетските болници, като преподавателската дейност и поемането на най-тежките случаи, допълни проф. Бойко Коруков.


Заплатите на медиците


За да не гледат на пациента като на касичка, ще се направят промени и при формирането на заплатите на медиците. Идеята е да се изработи наредба, базирана на система с минимална почасова ставка за специалистите, която отчита квалификацията, обема дейност и нейното качество. В нея ще се заложи и разликата между най-ниската заплата в една болница – например на санитаря, и най-високата – на мениджъра, да не може да е над 20 пъти. Правилото ще важи за клиниките, които която ползват публичен ресурс. Не е нормално да имаме заплата от 70 000 лв. на месец, обясни Василев.


Договори и управление


Също така ще се ограничат възможностите за работа на повече от един договор. За лекарите и сестрите това тепърва ще се прецизира, но при управленските позиции няма да е така. Медиците няма да имат право да заемат управленски функции в две различни структури, обяви Василев. Тоест, те няма да могат да са едновременно шеф на катедра и клиника. Освен това ще има мандатност - управленска длъжност един специалист ще може да заема максимум два мандата. Целта е да не няма здравен феодализъм, да се пресече корупцията и да се даде възможност за кариерно развитие на по-младите, обясни доц. Антон Тонев от ПП.


Специализантите


Те бяха друг от основите фокуси на промените. Там ще се промени наредбата, като се уеднакви с правилата в ЕС. Една от посоките ще е включването на специализантите като изпълнители на лечебната дейност по КП. Това ще става като двама специализанти работят под ръководството на лекар със специалност, обясни д-р Андреева. Също така ще се въведе финансиране на стажове по целеви специалности в болници във водещи държави, като медиците ще са длъжни да се върнат на работа у нас. Друга ключова промяна е, че изпитът за специалност ще е на национално ниво, а не по отделни структури, за да няма спекула и съмнения за нелоялна конкуренция.


Защитени болници и дейности


По настояване на БСП ще се въведе и различно финансиране – на база капацитет и потребност, а не обем дейност, за болници в труднодостъпните региони, както и за пазарно неатрактивни отделения – инфекциозни, педиатрични, родилни. Още тази година ще бъде отделен финансов ресурс вероятно в рамките на около 100 млн. лв. Това ще стане ясно по време на приемането на бюджета, което пък ще се случи февруари, обясни Асен Василев.


Контролът


ИАМН в момента не работи добре и контролът е сред най-слабите звена на системата, смятат четирите партии. Затова те се обединиха около ефективно преобразуване на агенцията с цел да следи ефективно за разходите и качеството на дейността в системата. Освен това агенцията ще излезе от подчинение на МЗ, като още не е ясно кой ще е принципалът й. Ще има и финансов контрол над болниците, ползващи обществен ресурс, който ще е от страна на персонала им, принципалът им, и на пациентите. За подбряване на контрола се предвижда и увеличаване на правомощията на етичните комисии на БЛС, така че да могат да следят за поведението на медиците. Също така да се приемат протоколи, които да се спазват от лекарите.


Лекарствена политика


Тук ще се направят промени съвместно с Българския фармацевтичен съюз, като се обмисля генерично предписване. Ако това стане в условията на вертикално интегрирания ни пазар обаче, последствията няма да са добри. Също така се предвижда преразглеждане на финансирането на социално значимите и редките заболявания, медицинските консумативи и парантералното хранене.


Детското здраве


То е акцент. Идеята е да се въведат 95% платени лекарства от НЗОК при остри състояния на деца до 14 години в доболничната помощ. Също така да се подобри заплащането на педиатрите и да се стимулират профилактичните програми за деца. Ще се изготви и нов анализ за създаването на Национална детска болница до края на 2022 г., който трябва да завърши със строежа й.

Какво още


Спешната помощ ще се оптимизира чрез изготвянето на план до юни 2022 г. Посоката е да се осигурят нужните спешни отделения в болници, където може адекватно да се лекуват пострадалите и логистика от хеликоптери и линейки до тях за оптималния час в зависимост от диагнозата – един час за инфаркт, три за инсулт и т.н. Също така да се осигури адекватно заплащане на кадрите в системата.

Парамедиците, фелдшерите и лекарските асистенти ще бъдат интегрирани в системата и ще получат възможност за регистриране на съсловни организации. Ще се въведе спешно електронна здравна система, която ще дава надеждна информация за реформите, както и възможност за контрол. Ще се отделят повече средства за профилактика чрез спазване на закона за здравето в частта му за пренасочване на средства от акцизите за тютюн, алкохол и т.н. Ще има и нова стратегия за преструктуриране на ТЕЛК и НЕЛК.

 

На изчакване


В този режим остават редица важни проблеми, като доплащането. Въпреки заявеното желание за ограничаването му от четирите партии, те решиха, че засега не са в състояние да кажат как да стане това. На първо време ще се направи анализ на доплащанията, като целта ще е той да бъде последван от стъпки за изсветляване и премахване на тези пари от пациентите, кога обаче не е ясно.

Демонополизацията на НЗОК или въвеждане на допълнително осигуряване и прецизиране на основния пакет също няма да има. Нека да не пипаме здравната каса към момента, рисковано е да вадим идеи, които не са обсъдени, решиха всички 4 партии. И тук ще се прави засега само анализ на модела и практиките по света.


КОВИД днес намалява

КОВИД днес намалява

От ПП искат отмяната на пандемичните мерки в София, а омбудсманът връщането на добавките за първа линия

КОВИД препъва новия анекс

КОВИД препъва новия анекс

От БЛС искат болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла извън тези в договора им, от НЗОК не са съгласни

КОВИД може да доведе до язва на стомаха

КОВИД може да доведе до язва на стомаха

Ваксинацията е вариантът, който предпазва от усложнения, да не се пренебрегва и бустерната доза, казва д-р Станислав Чурчев
Изборите ще струват 70.5 млн.

Изборите ще струват 70.5 млн.

При необходимост министърът на здравеопазването, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, следва да определи временни противоепидемични мерки за тях

276 млн. за КОВИД за медиците

276 млн. за КОВИД за медиците

Ръстът на средствата в СИМП-а за шестте месеца на годината спрямо същия период на миналата е 159%, отчитат от НЗОК

Служебният кабинет пое властта

Служебният кабинет пое властта

Справяне с енергийната криза и недопускане на въвличане на България във война са сред основните задачи, които президентът Румен Радев очерта пред новото правителство
Втора бустерна доза и за ваксинирани с Янсен

Втора бустерна доза и за ваксинирани с Янсен

Тя ще може да се поставя на пълнолетни, които след еднодозовата имат и първа доза РНК ваксина, казват от МЗ
Връщат маските на закрито и в София

Връщат маските на закрито и в София

Ограничават свижданията в болници и хосписи, ще ги допускат само при пациенти с над 5 дни престой и по лекарска преценка
Служебният кабинет поема властта утре

Служебният кабинет поема властта утре

Премиер ще е Гълъб Донев, а здравен министър - д-р Асен Меджидиев, отиваме на избори на 2 октомври
С маска в закритите обекти във Варна

С маска в закритите обекти във Варна

От днес защитното средство за лице е задължително в обществените места
1 2 3 4 5 ... 464 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ