Коментар

Недоносените деца са рискови за инфекции

25-11-2021 06:00
Респираторно-синцитиалният вирус подвежда родителите, че става дума за тривиална настинка, а може да доведе до тежки пневномии, казва доц. Ралица ГеоргиеваНедоносените деца са рискови за инфекции
Clinica.bg

press@clinica.bg
Около 6000 недоносени деца се раждат всяка година в нашата страна, а в световен мащаб - над 15 млн. За разлика от повечето страни обаче в България все още няма национална програма за проследяването им, а родителите не са запознати с рисковете. От какво най-често страдат тези бебета, обяснява доц. Ралица Георгиева. Тя е ръководителят на Клиниката по неонатология в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев".
Респираторно-синцитиалният вирус (РСВ) е вторият най-чест причинител на дихателни инфекции при бебетата и малките деца след грипния. По-уязвими са недоносените, тъй като те се раждат по-рано, а в последните месеци от бременността се развиват защитните сили на имунната система и укрепването й.

 

Респираторно-синцитиалният вирус

 

Провокира остри респираторни инфекции. Те се изразяват с висока, кашлица, кихане и хрема. Първоначално родителите могат да се объркат, че става дума за тривиална настинка. Този вирус обаче се понася тежко от децата под една годинка, недоносените бебета и тези със здравословни проблеми, например белодробни и сърдечни. Резултатът може да бъде сериозна белодробна инфекция - бронхиолит и дори пневмония. Протичането им се изразява с кашлица, придружена с хрипове и затруднено дишане. В такива случаи обикновено се стига до хоспитализация, защото понякога те са дори животозастрашаващи.

 

Данни на Световната здравна организация

 

сочат, ме 1, млн. 200 хил. смъртни случая на деца под 5 годинки са причинени именно от инфекции на долните дихателни пътища. Важно е родителите да помнят, че недоносените деца са рискова група за по-тежко протичане на инфекцията, причинена от РСВ. При бебетата, родени преди 36-а гестационна седмица този риск е три пъти по-голям. При недоносените, родени преди 32-а седмица, рискът е близо седем пъти по-висок. Причината за това е, че недоносените бебета имат недоразвити бели дробове, което е рисков фактор за често повтарящи се дихателни инфекции в ранна детска възраст.

 

Те не получават и всички антителата

 

от майката, които преминават през плацентата. Причината е, че най-интензивно те се пренасят в последните три месеца на бременността. Това създава сериозна опасност за по-тежко протичане на инфекция през първите месеци след раждането. Преждевременно родените кърмачета, които са преболедували инфекция от РСВ са и по-рискови за развиване на бронхиални спазми. Тя е разпространена от октомври до април.

 

До бебето да не се допускат много хора,

 

при него да влизат най-близките. Вирусът се предава не само чрез целувка, но и чрез докосване. Преди да се влезе при новороденото задължително ръцете трябва да са добре измити, а при близък контакт е добре дори да се сложи маска. Повърхностите трябва да се почистват често със спирт, както и играчките. Пушачите в домакинството трябва да прекратят този навик, тъй като тютюнопшенето в дома на новородените и малките деца им влияе зле. Заради него евентуалните дихателни инфекции при тях могат да протекат по-тежко.

 

Синдромът на внезапна смърт на кърмачето

 

е особено обезпокоителен. Установено е, че той е по-чест, когато в дома е установено тютюнопушене. За радост, в България имаме специфични препарати за превенция на недоносените деца. Те съдържат моноклонални антитела и могат да им бъдат приложени в рисковия сезон в продължение на пет месеца. Тези препарати представляват добра защита срещу тежкото протичане на заболявания, причинени от респираторно-синцитиалният вирус. Така се избягва хоспитализация, кислородотерапия и маханична вентилация.

 

В последните години постигнахме максималното

 

така, че да бъдат осигурени с тях и профилактирани всички недоносени деца, родени под 32-та седмица, тези с хронични белодробни заболявания, както и с вродени сърдечни малформации до двегодишна възраст.


Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

По него работят специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница заедно със свои колеги от Загреб
Изследване казва възрастта на съдовете

Изследване казва възрастта на съдовете

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори тя може да има голямо разминаване с биологичната, казва д-р Наталия Спасова
Първите три месеца след инсулт са най-важни

Първите три месеца след инсулт са най-важни

Рехабилитация още в болницата, упражнения у дома и чести разходки дори по 10 минути съдействат за възстановяването, казват специалистите от УМБАЛ "Св. Анна"
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Д-р Кирил Пеев скоро ще започне да я прилага и на изгубили обонянието си след прекаран тежък КОВИД-19
Бум на стомашни заболявания

Бум на стомашни заболявания

Пациенти пълнят гастроентерологията на УМБАЛ-Пловдив в резултат на безконтролен прием на лекарства
Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ