Коментар

Недоносените деца са рискови за инфекции

25-11-2021 06:00
Респираторно-синцитиалният вирус подвежда родителите, че става дума за тривиална настинка, а може да доведе до тежки пневномии, казва доц. Ралица ГеоргиеваНедоносените деца са рискови за инфекции
Clinica.bg

press@clinica.bg
Около 6000 недоносени деца се раждат всяка година в нашата страна, а в световен мащаб - над 15 млн. За разлика от повечето страни обаче в България все още няма национална програма за проследяването им, а родителите не са запознати с рисковете. От какво най-често страдат тези бебета, обяснява доц. Ралица Георгиева. Тя е ръководителят на Клиниката по неонатология в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев".
Респираторно-синцитиалният вирус (РСВ) е вторият най-чест причинител на дихателни инфекции при бебетата и малките деца след грипния. По-уязвими са недоносените, тъй като те се раждат по-рано, а в последните месеци от бременността се развиват защитните сили на имунната система и укрепването й.

 

Респираторно-синцитиалният вирус

 

Провокира остри респираторни инфекции. Те се изразяват с висока, кашлица, кихане и хрема. Първоначално родителите могат да се объркат, че става дума за тривиална настинка. Този вирус обаче се понася тежко от децата под една годинка, недоносените бебета и тези със здравословни проблеми, например белодробни и сърдечни. Резултатът може да бъде сериозна белодробна инфекция - бронхиолит и дори пневмония. Протичането им се изразява с кашлица, придружена с хрипове и затруднено дишане. В такива случаи обикновено се стига до хоспитализация, защото понякога те са дори животозастрашаващи.

 

Данни на Световната здравна организация

 

сочат, ме 1, млн. 200 хил. смъртни случая на деца под 5 годинки са причинени именно от инфекции на долните дихателни пътища. Важно е родителите да помнят, че недоносените деца са рискова група за по-тежко протичане на инфекцията, причинена от РСВ. При бебетата, родени преди 36-а гестационна седмица този риск е три пъти по-голям. При недоносените, родени преди 32-а седмица, рискът е близо седем пъти по-висок. Причината за това е, че недоносените бебета имат недоразвити бели дробове, което е рисков фактор за често повтарящи се дихателни инфекции в ранна детска възраст.

 

Те не получават и всички антителата

 

от майката, които преминават през плацентата. Причината е, че най-интензивно те се пренасят в последните три месеца на бременността. Това създава сериозна опасност за по-тежко протичане на инфекция през първите месеци след раждането. Преждевременно родените кърмачета, които са преболедували инфекция от РСВ са и по-рискови за развиване на бронхиални спазми. Тя е разпространена от октомври до април.

 

До бебето да не се допускат много хора,

 

при него да влизат най-близките. Вирусът се предава не само чрез целувка, но и чрез докосване. Преди да се влезе при новороденото задължително ръцете трябва да са добре измити, а при близък контакт е добре дори да се сложи маска. Повърхностите трябва да се почистват често със спирт, както и играчките. Пушачите в домакинството трябва да прекратят този навик, тъй като тютюнопшенето в дома на новородените и малките деца им влияе зле. Заради него евентуалните дихателни инфекции при тях могат да протекат по-тежко.

 

Синдромът на внезапна смърт на кърмачето

 

е особено обезпокоителен. Установено е, че той е по-чест, когато в дома е установено тютюнопушене. За радост, в България имаме специфични препарати за превенция на недоносените деца. Те съдържат моноклонални антитела и могат да им бъдат приложени в рисковия сезон в продължение на пет месеца. Тези препарати представляват добра защита срещу тежкото протичане на заболявания, причинени от респираторно-синцитиалният вирус. Така се избягва хоспитализация, кислородотерапия и маханична вентилация.

 

В последните години постигнахме максималното

 

така, че да бъдат осигурени с тях и профилактирани всички недоносени деца, родени под 32-та седмица, тези с хронични белодробни заболявания, както и с вродени сърдечни малформации до двегодишна възраст.


Интересът към пулмоналната хипертония стихва

Интересът към пулмоналната хипертония стихва

В една от най-големите ни болници по време на най-тежките пандемични вълни нямаше скенер и не знаем какво е отражението на КОВИД върху пациентите с тази диагноза, казва д-р Любомир Димитров
Да измерим кръвното си днес

Да измерим кръвното си днес

Хипертонията все по-често засяга младите хора, а 10 килограма могат да понижат с 5 мм кръвното, казват кардиолозите

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Оперират иновативно три редки заболявания

Оперират иновативно три редки заболявания

С малко познат подход в ИСУЛ лекуват фамилна аденоматозна полипоза, болетта на Крон и улцирозен колит
Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Бащите могат да го предадат със сигурност на своите дъщери, докато при майките вероятността това да се случи е 50%, независимо от пола на детето, казва проф. Емил Паскалев

Ръст на генетичните изследвания за тромбофилия

Ръст на генетичните изследвания за тромбофилия

Необходима е съвременна скринингова програма при новородените, специалистите от Майчин дом консултират безплатно, казва проф. Алексей Савов
Алергия към глутен няма

Алергия към глутен няма

Хубаво е децата да се хранят не просто еко- или био-, а правилно, казва д-р Нина Шишенкова

Бъбрекът не крещи, когато е болен

Бъбрекът не крещи, когато е болен

Две изследвания – за обикновена урина и на креатинина, са минимумът, който можем да направим за тях, казва проф. Боряна Делийска

Генетичният ни скрининг е беден

Генетичният ни скрининг е беден

В Германия в него влизат 16 диагнози, у нас трябва да се обнови и списъка с редки болести, за включване в него чакат още 130, а това пречи на лечението, казва д-р Антоанета Тончева
Нужна е генетична диагностика за редки болести

Нужна е генетична диагностика за редки болести

Тя не трябва да е за сметка на пациента, а хората трябва да са по-добре осведомени за възможностите за нея, заявяват от Сдружение „Ретина – България"
1 2 3 4 5 ... 49 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ