Интервю

Едни и същи изнесоха тежестта на пандемията

09-12-2021 06:00
Парите вече не ни интересуват, уморени сме, новите управленци да помислят за работния комфорт на лекаря, казва д-р Десислава НайденоваЕдни и същи изнесоха тежестта на пандемията
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Обсъжданията за реформите в здравеопазването вече започнаха от политическите партии, спечелили изборите. Същевременно страната ни остава с висока заболеваемост и смъртност от КОВИД-19. Защо антиваксърите взимат превес, какво следва да направят новите управленци, попитахме д-р Десислава Найденова. Тя е председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) в Шумен, кардиолог и работещ в КОВИД отделението на МБАЛ – Шумен.
- Д-р Найденова, неотдавна БЛС съюз оставка на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев. Как ще коментирате това искане?

- Напълно съм съгласна с него. Ние, лекарите, останахме в по-задна позиция. Стана така, че здравеопазването в България се ръководи от една структура, като НЗОК. Парите се дават от нея, но ние сме хората, които реално реализират продукта. Ако нас ни няма, няма да я има и касата, няма да има и кой да се грижи за пациентите. Отношението на проф. Салчев към председателя на БЛС д-р Маджаров, а с това и към цялата съсловна организация, е обидно. Крайно време е в България да се разбере, че лекарите са тези, които носят отговорността, стоят до болния, обясняват на близките, когато той почине. Ние сме хората, изнасящия целия психически стрес, цялото натоварване. Касата е една структура, която банка, дава парите, докато ние сме поставяни във все по-тежки условия. От нас искат все повече бумащина, въвеждане на електронни досиета , а това пречи да прекараме повече време до пациента по време на клиничния преглед. Така все повече от лекари се превръщаме в чиновници.

- Двете страни вече започнаха да се срещат, договориха анекса за оставащите средства в бюджета. Според Вас, ще заработят ли отново без конфликти?

- Би трябвало да заработят. Начинът за разбирателство е добрата двустранна комуникация. Добри решения се постигат единствено с взаимно съгласие и стискане на ръцете. Имам надежда, че занапред НЗОК и БЛС ще заработят добре.

- Удовлетворена ли сте от разпределението на останалите средства?

- Да, важното беше те да не се прехвърлят за 2022 година. Болниците получихме добро финансиране за клиничната дейност, тъй като всички знаем, че повечето клинични пътеки са недофинансирани, а така и не се стигна до въвеждането на диагностично свързаните групи. Впрочем, не се надявам това да е случи, тъй като групите изискват много повече средства. Не бива обаче да се забравя, че точно заради недофинансирането болниците трупат дългове постоянно.

- Бяха създадени КОВИД зони в доболничната помощ. Те улесниха ли работата на болниците?

- Винаги е имало спор между лекарите от доболничната и болничната помощ и той е бил точно заради финансирането. Това идва от факта, че при нас, в лечебните заведения идват най-тежките случаи. По време на пандемията тази истина се видя най-ясно. Стресът при нас е най-голям, така болниците стават все по-непривлекателни за работа. Колкото до доболничната помощ, случаите там са много, но са по-леки. Колегите видят ли, че нещата се усложняват, веднага го насочват към болницата. Така се случва и сега с КОВИД болните. Основно те се насочват към нас. Освен това, особено в областните болници, каквато е МБАЛ-Шумен, заплащането е много по-ниско, отколкото в доболничната помощ. Аз, например, съм единственият болничен кардиолог в областта, докато в доболничната помощ има десет колеги. На практика, ние сме противопоставени от години и това е в ущърб на работата ни, тъй като води до лоша кадрова обезпеченост. Резултатът се вижда ярко сега по време на пандемията, особено на четвъртата вълна, когато лечебните заведения са препълнени, а лекарите и персоналът въобще, преуморени.

- Какво ново се случи по време на четвъртата вълна и какво старо завърди?

- Новото са препълнените болници. Старото е, че едни и същи хора изнесоха тежестта на пандемията и това са колегите в болниците, а те са с по-ниско заплащане и не толкова модерна апаратура, каквато има в кабинетите на доболничната помощ. Затова и не малко от тях, отиват на по-добре платени места при възможност.

- Каква е картината в МБАЛ-Шумен към момента?

- По време и на предходните, и на сегашната вълна болницата ни е най-натоварената. Ние сме, които приемаме КОВИД болни. Заболеваемостта в региона е по-висока и хората идват направо при нас. Най-тежите ни пациенти са в резултат на лекуване у дома, така и по-леки, но с придружаващи заболявания и твърдо решени, че трябва да бъдат хоспитализирани. Всичко това създава огромен стрес от една страна, че при лошо лекуваните вкъщи не винаги може да се помогне, а от друга - невъзможността да бъде върнат пациента за амбулаторно лечение. Лошото е, че не се поучихме от грешките си от предходните вълни.

- Кои грешки бихте очертала?

- Не бе направена добра кампания, в резултат на която повече хора да се ваксинират. Летните месеци, когато заболеваемостта беше ниска бяха идеалното време за подготовка и въвеждане на зелените сертификати. Това беше направено в разгара на четвъртата вълна, когато хората бяха уплашени и изнервени. Лоша беше и организацията на болнична дейност. Сега имаме опит, но нямаме достатъчно хора.

- В предишната вълна в подкрепа на лекарите в болниците се включваха доброволци – млади лекари, специализанти. Има ли сега такива доброволци в МБАЛ – Шумен?

- Имаме единични случаи специализанти или студенти в пети курс, които помагат като болногледачи. Колеги със специалност за доброволческа работа в КОВИД отделението обаче нямаме. В предишните вълни отзивчивостта на хората беше по-голяма. Сега всички са уморени и отегчени. Вече дори не говорим за заплащане. Колегите просто искат да си починат. Огромно е натоварването да гледаш смъртта в очите. Това води до стрес и съответно до отлив от желанието за работа с такива пациенти.

- Къде сбъркахме, за да сме последни по ваксинация в Европа и първи по смъртност от КОВИД-19?

- Закъснението беше още в началото на пандемията. Същевременно, започнахме ваксинацията заедно с другите европейски страни, но се наблюдава отлив на интерес поради нееднопосочните сигнали, които се подаваха от медици – антиваксъри. Хората трябва да знаят, че ваксината не вреди, а помага, не защитава на 100%, но светът е оцелял, защото се е ваксинирал от редица смъртоносни заболявания. Превенцията е основното и първо нещо, което трябваше и трябва да е приоритет на политиката в сферата на здравеопазването. Ето защо, тук трябва да бъдат насочени повече усилия, за да бъдат убедени хората от ползата от имунизациите. И редовното правителство, и служебното пропуснаха този влак.

- Има лекари, които в началото подвеждаха с информация по отношение на КОВИД-19, а сега по отношение на ваксините. Не е ли редно Българският лекарски съюз да вземе отношение към медицинските лица, тиражиращи фейк новини?

- Не мога да си обясня как един лекар, който се е изграждал в рамките на шест години, като медик, а после поне още четири, като специализант, запознат с фармакогенетиката и фармакодинамиката на един медикамент, да каже, че ваксината е опасна. Да, има случаи, в които може да се получат алергични реакции, но те са изключения. Има и много редки нежелани ефекти, но това е при всяко едно лекарство. Част от личните лекари, точно както и антиваксърите заявяват, че не знаят какво има във ваксините. Ние не знаем и реално много лекарства какво съдържат, но лекуваме и те са доказали своя ефект. Фалшивите новини и антиваксърските настроения бяха вече разглеждани на последния Събор на БЛС. Разгледахме и поведението на конкретни личности, които разпространяват такива „новини". Като цяло обаче, съсловната ни организация реши, че отдавайки внимание на такива лица, ще фокусираме общото внимание върху тях.

- Да разбираме ли, че съсловната организация зае позата на щрауса – зари си главата в пясъка и проблемът престана да съществува?

- Вярно е, малко така се получи. Все пак, това са колеги и ние решихме да се отнесем етично и с уважение и към техните становища, макар и реално те да не се основават на медицината.

- Защо, след като бяха направени КОВИД зони, отпускат се и безплатни лекарства за вкъщи, болниците отново са пълни и то не само с пациенти с усложнения?

- КОВИД зоната в Шумен е една за целия регион. Тя обслужва доста пациенти, но работи до 16.00 часа. Оттам насетне сме само ние, лекарите в болницата. Личните лекари трудно биха могли да бъдат намерени извън работно време, но за сметка на това спешното ни отделение е отворено денонощно. Затова и пациентите идват направо при нас. Така имат по-лесна среща с лекар. Създаването на КОВИД зоната облекчи притокът на пациенти, но само в светлата част на деня. Вечер, нощем и в почивните дни е само болницата. Затова и имаме толкова много хоспитализирани.

- Какъв е профилът на хоспитализирания КОВИД болен?

- Хората, които попадат при нас, в КОВИД отделението, са неваксинирани, в тежко състояние и някои от тях завършват фатално. Ваксинирани имаме единични случаи и те са с придружаващи тежки други заболявания, като сърдечно-съдова патология, захарен диабет, затлъстяване и метаболитен синдром. Средностатистическият рофил е на пациент около 70-годишен с придружаващи заболявания, мисли си, че знае всичко за коронавируса и може да се опази от него и без ваксина. Тези хора са заблудени от твърденията на някои медици в началото на пандемията, че заболяването е едва ли не настинка, нещо като грип, протичащо леко, което се показа, че категорично не е вярно. Широко разпространяваната теория, че той трябва да премине през всички нас, за да се създаде стаден имунитет съвсем обърка хората и им създаде преврати, опасни представи. Резултатите берем сега.

- Забогатяха ли лекарите от лечението на КОВИД-19, както си мислят някои?

- Вече има заплащане за работа на първа линия, но хората вече не мислят за пари. Искат малко повече спокойствие, да имат време за себе си и за своите семейства, защото работата в пандемията ги погълна. Те обедняха по отношение на своите лични интереси, нямат време за своите нужди. Лично на мен финансовото ми състояние не е нараснало. Реално погледнато, лекарят би трябвало да е богат човек, за да работи спокойно. Така е навсякъде по света. Ние отдаваме голяма част от времето си за образование - шест години следване, четири години за първа специалност, следват още години за още специалности и постоянно четене и следене на медицинските новости. Така обедняваме не само в личния си живот и взаимоотношения, но се отказваме и от много неща. Който не е в кожата на лекаря, не знае какво ни е.

- Парите в здравеопазването се увеличават с всяка изминала година, но нито пациентите са удовлетворени, нито лекарите. Защо?

- Защото нямаме реална реформа в сектора. За нея се говори от години, но не я виждаме. Понякога някой се захваща да прави нещо, но на парче. Необходимо е да стане ясно, какво точно трябва да се случи, за да се подобри здравеопазването и пациентът да е в центъра на системата.

- Ако някои от бъдещите управленци в здравеопазването Ви попитат какво трябва да се направи, за да се подобри то, какво ще му отговорите?

- Да се създадат добри условия за работа на лекарите, те да се чувстват желани и нужни, а не да бъдат нападани от пациентите вербално, физически или с клевети. Освен това, те трябва да получават и добро възнаграждение. Следва да се минимизира бумащината, която ни отнема от времето за болните. Има още много неща да се желаят, но това са основните, от които трябва да е започне.


Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100000 души

КОВИД мина 1200 на 100000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
Етичната комисия подхваща Мангъров

Етичната комисия подхваща Мангъров

Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението му
Само 4 области извън тъмночервеното

Само 4 области извън тъмночервеното

Средната заболеваемост достигна 1144.4 на 100 000 души, и Велико Търново спря плановия прием
Разследват поръчките на тестове

Разследват поръчките на тестове

Специализираната прокуратура образува досъдебно производтсво за длъжностно престъпление
Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

1 2 3 4 5 ... 690 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ