Пандемия

Няма алергични противопоказания за ваксините

24-11-2021 07:00
Нашите пациенти прекарват КОВИД-19 по-леко, рядко влизат в болница и инфекцията не протича така тежко, казва доц. Мария СтаевскаНяма алергични противопоказания за ваксините
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Есенните алергологични дни, организирани от Българското дружество по алергология (БДА) приключиха наскоро. Кои парливи въпроси бяха разгледани на тях, кои са алергиите през есенно-зимния сезон и има ли такива алергични състояния, които не позволяват ваксиниране срещу КОВИД-19. Това попитахме доц. Мария Стаевска. Тя е председател на БДА и началник на Клиниката по алергология в Александровска болница.
- Доц. Стаевска, преди броени дни се проведоха Есенните алергологични дни. Кои бяха основните теми и проблеми, поставени на форума?

- Есенните алергологични дни се организират два пъти годишно от Българското дружество по алергология (БДА), като в тях участват както колеги алерголози, така и колеги от други специалности, които имат интерес към алергологията. Имахме общ симпозиум с Българското дружество по дерматология, който беше изключително интересен. На него обсъдихме проблемите на атопичния дерматит. Засегнати бяха и проблемите при лечението на пациентите с уртикарии.

- Какви са проблемите на пациентите с уркитарии?

- На практика, не нямат достъп до съвременно лечение, тъй като медикаментите за тази диагноза не са реимбурсирани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Те са принудени да си плащат както антихистамините, така и биологичната терапия. 20% от хората на земята получават уртикариален обрив. Това е доста чест проблем в обществото. При голяма част от тях те могат да не се повторят в живота им.

- На какво се дължат тези уртикариални обриви?

- В 40% те са провокирани от вируси, около 9 на сто – от алергии или непоносимост към лекарства, като аналгин, аспирин и групата на нестероидните противовъзпалителни средства. В нея попадат и алергиите към антибиотици, антиепилептиците и други. Само в 1% заболяването се дължи на алергия към храна. В останалите 50 на сто има причина, която също може да бъде идентифицирана и не е невъзможно това да са първи прояви на една интернитетна хронична уртикария.

- Какво е лечението?

- Лекува се с антихистамини, които трябва да се взимат, докато уртикарията съществува. Тези медикаменти са с много добър профил на безопасност. Може спокойно да се приемат дълго време без пациентите да се притесняват. Ако те не могат да се взимат в единична доза, каквато е препоръката в листовката, тя може да се увеличи. В това отношение световните гадлайни както американски, така и европейски, го позволяват. За това Клиниката по алергология на Александровска болница има много голям принос. Преди време ние направихме едно от първите най-прецизни проучвания, доказали ползата от повишаване на дозата на хистамините. Резултатите от него бяха публиквани в авторитетни американски научни списания. Антихистамините са от по-евтините лекарства, но лечението с тях може да излезе 200-300 лева месечно на пациентите особено, ако дозата е по-голяма. Биологичните препарати са отлични. За един – два флакона месечно обаче отиват около 1300 лева. И двата типа медикаменти не се поемат от НЗОК, което в повечето случаи е непосилно за нашите пациенти. Те или трябва да платят тези разходи – нещо, което рядко някой може да си позволи, или се отива на алтернативата кортикостероиди, тъй като са по-евтини. По всички световни ръководства последните се препоръчват много рядко за употреба. Българските пациенти обаче, заради липсата на средства, масово се лекуват с тях. Някои лекари дори им предписват депо кортикостероиди, което е още по-опасно за организма им. Те довеждат всякакви негативни последствия – диабет, катаракта, напълняване. Ако комулативната годишна доза от тях е повече от 500 млг до 1 г вече има риск, следват странични ефекти. Четвъртото стъпало от лечението на уртикариите е циклосфорина, който пак е за сметка на пациентите. Ние имаме голям проблем с тези болни, защото много често те не попадат на най-доброто лечение. Понякога дори са поставяни на безумни диети.

- Не е ли необходимо да се спазва диета в такъв случай?

- Не. Истината е, че историята на хроничната уртикария е имунна. Тя може да бъде автоимунна и автоалергична. Постоянните опити на засегнатите да намерят външна причина са обречени на неуспех. Те започват да спазват диети, да изхвърлят домашните си любимци, ограничават се от спорт и различни други дейности, което е напълно погрешно. Причината не е във външна, а във вътрешната среда. Антителата в организма могат да са автоалергични или автоимунни и поддържат процеса. Те водят до разпукване на клетките мартоцити в кожата, които освобождават хистамини. От своя страна хистамините водят до сърбежи, отоци и зачервяване на кожата. За разлика от други автоимунни заболявания, като множествена склероза и ревматоиден артрит, уртикарията не е толкова опасна, от нея не се умира. Казуистика е да се стигне до подуване на гърлото. Като се има предвид всичко това, се стараем всякак да изострим вниманието към проблема с нереимбурсираните лекарства за нашите болни. Нещо повече, няма дори клинична пътека за лечение на хроничната уртикария. Имаме такава само за токсоалергични реакции. Заедно с Дружеството по дерматология се опитваме от доста време да постигнем амбулаторна процедура, която да ни позволи да лекуваме особено тежките пациенти с уртикария. Би трябвало да ги следим поне четири пъти годишно, както и да не бдат принуждавани заради ниската цена да взимат кортикостероиди. Впрочем, България е една от малкото страни, в които всеки може да си ги купи свободно от аптеката без рецепта въпреки, че са с ясни страничните ефекти. Затова се надяваме да се позволи диспансеризацията и да се реимбурсира поне един биологичен препарат. Нашата страна е от малкото в Европа, в която тези пациенти си купуват сами медикаментите.

- Хората свързват алергиите предимно с пролетта и лятото. Какви са рисковете през есента и зимата?

- Действително, повече алергии има през пролетта и лятото, но не са и малко и тези през есента и зимата. Сега е времето на бронхиалните асми. Вирусните инфекции са най-честите фактори, които я провокират. Дойде ли есента, клиниката се напълва с пациенти с астматични пристъпи, които въпреки лечението не могат да постигнат добър контрол върху заболяването. Те са чувствителни особено към мъглите, студения и замърсен въздух, характерни за есенно-зимния сезон.

- Вярна ли е теорията, че алергичните пациенти боледуват по-леко от КОВИД-19?

- Да, вярно е, че боледуват по-леко. Това изненада и китайските учени в началото на пандемията. Оказа се, че редки са по-тежките случаи при КОВИД-19 сред тези, които страдат от алергии и алергична астма. Причината е, че алергичното възпаление е напълно противоположно на цитокиновата буря от имунното възпаление в резултат на коронавирусната инфекция. Такива пациенти влизат по-рядко в болница и протичането на болестта не е така тежко. До известна степен, те са защитени. От друга страна обаче, другите - с неалергична астма, наистина са в по-голям риск от по-тежко протичане на КОВИД-19. В момента има изключително голям скок в развитието на медицината за лечение на тежка астма, а именно биологичната терапия. Слава богу, тя е достъпна и в България – НЗОК плаща това скъпо лечение.

- Възможно ли обрив да бъде белег за КОВИД-19, каквито твърдения се срещат?

- Хората с хронична уртикария се влошават при него. Имахме случаи, в които идваха пациенти с остра уртикария, с каквато се беше изявил КОВИД-19. Дори човек с отрицателен тест беше с такава обостреност. Впоследствие се оказа, че острата му уртикария е предизвикана от коронавирусната инфекция. Тя е един от симптомите на кожната изява на това заболяване. Обикновено хората преболедуват КОВИД-19, но уртикарията остава още продължително време и протича по-тежко.

- Много хора смятат, че ваксините срещу КОВИД-19 предизвикват алергични реакции. Търсят ли Ви за консултации преди да се ваксинират?

- Важно е да се знае, че алергичните реакции към ваксините са изключително редки. В единични случаи се съобщава за обриви, сърбеж на мястото на инжектирането. Доколкото ми е известно, и в Изпълнителната агенция по лекарствата не са съобщавани случаи. Дружеството по алергология, на което съм председател, още с внасянето на ваксините направи няколко обучителни сесии по този въпрос. Обсъдихме световните препоръки. Направихме специален сет, в който хората да се тестват по отношение на всяка една от четирите ваксини. При нас вече идват доста граждани за консултации. Досега не се е случвало някой да се окаже неподходящ за ваксина срещу КОВИД-19. Не мога да приема такова оправдание за отказ от ваксинация. Много рядко е имало положителни проби. Например, една пациентка се оплака, че има алергия към определена паста за зъби, в която има политиенликол. Той е в малки количества и в две от ваксините, но има две други, които могат да й бъдат приложени.

- Какъв е профилът на пациентите, които идват за тест преди ваксинация?

- Това са хора, които действително искат да се защитят срещу коронавирусната инфекция. Малко са тези, които се надяват, че ще им се открие нещо, за да не го направят. Имах куриозен случай с мъж, който направо заяви, че иска да му издам бележка, че е алергичен към всичко. Така искаше да се оправдае пред близките си, които му говореха да си сложи ваксина срещу КОВИД-19. След това ми изнесе една антиваксърска лекция. Естествено, че няма човек алергичен към всичко. Така и не можах да удовлетворя желанието му. Имах обаче и възрастна дама на 72 години. Жената беше си сложила дори бустерна доза. Каза ми, че не се притеснява за себе си, защото е стара, но го е направила, за да се пресече пандемията, колкото се може по-скоро. Ето това е отговорна обществена позиция.

Хората обаче, като цяло не мислят като нея, уплашени са. За съжаление, част от колегите – общопрактикуващи лекари дават съвети на хората да изчакват или да не се ваксинират.

- Как си обяснявате тези техни съвети?

- Не мога да си обясня тази тяхна съпротива срещу ваксинирането. Възможно е общопрактикуващите лекари да се страхуват да поемат евентуална отговорност, ако човек получи някаква реакция, колкото и редки да са тези случаи. Искам да подчертая, че алергичните болести не са противопоказание за ваксинация, както някои си мислят. Като имам предвид обаче антивасърските настроения у нас и сред хората, и сред някои колеги, не виждам скоро КОВИД-19 да отшуми в България. Като нищо ще стигнем и до пета вълна. Хубавото е, че бяха въведени зелени сертификати, защото мнозина се ваксинираха, за да имат достъп до заведенията и моловете. Но, като няма съзнание, и тази мотивация не е лош вариант, щом има добър резултат. Ще е добре българската нация да се ваксинира и най-сетне да затворим тази глава от историята.

- Възможно ли е някои алергични реакции да подведат човек и да го паникьосат, че е болен от КОВИД-19?

- Сухата кашлица при някои алергични състояния може да заблуди човека първоначално, но лекарят е наясно и не може да сбърка. Тестът и опитът на колегите изключват грешките.

- Какви пропуски бихте посочила за ниското ваксинационно покритие в страната?

- Отдавам го на понижената комуникационна кампания и даване на думата в общественото пространство на лица, включително и лекари, с антиваксърски идеи. Това доведе допълнително до объркване на хората и в крайна сметка, до недоверие.


Докараха ваксини срещу Омикрон

Докараха ваксини срещу Омикрон

България получи 80 640 дози срещу подвариант XBB 1.5, имунизациите започват от 27 септември за всеки желаещ, съобщиха от МЗ
Нов вариант на КОВИД, не е по-опасен

Нов вариант на КОВИД, не е по-опасен

Той се нарича EG.5 и СЗО го класифицира  като представляващ интерес, циркулира най-вече в САЩ
Няма да получаваме нови доставки ваксини срещу К-19

Няма да получаваме нови доставки ваксини срещу К-19

Това може да стане, само ако страната ни изрично го пожелае, според нуждите, стойността на таксата за преобразуване от задължителни доставки на дози на такива по желание е 134.2 млн. лв., казват от МЗ
COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

Вирусът представлява риск по отношение появата на нови мутации само и единствено, когато се намира в човешкия организъм, казва проф. Татяна Червенякова

Дават 36 млн. за РЗИ и Спешна помощ

Дават 36 млн. за РЗИ и Спешна помощ

С тези средства заплатите на работещите в сектора ще могат да се увеличат с 20%, предложение за това направиха ГЕРБ и ПП

Без карантина при КОВИД

Без карантина при КОВИД

Промяната предлагат от ресорното министерство с промени в Закона за здравето
Препоръчват актуализация на КОВИД-ваксините

Препоръчват актуализация на КОВИД-ваксините

Това предвиждат насоките на ЕМА и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията
Отменят карантината при КОВИД

Отменят карантината при КОВИД

Такива законодателни промени ще инициира здравният министър д-р Асен Меджидиев, казаха от МЗ
Пестим 188 млн. лв. от КОВИД ваксини

Пестим 188 млн. лв. от КОВИД ваксини

Толкова средства ще икономиса България чрез предоговаряне на договора с Пфайзер, съобщиха от здравното министерство
Купуваме по-малко ваксини

Купуваме по-малко ваксини

Допълнително споразумение на ЕК създава възможност България да заявява реално необходими количества до 2026 г., казаха от МС
1 2 3 4 5 ... 450 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ