пандемия

Епидемиологичната траектория на SARS-CoV-2

23-11-2021 13:24
Очакваме този вируса да има дълго ендемично персистиране в човешката популация, казва д-р Петър МарковЕпидемиологичната траектория на SARS-CoV-2
Clinica.bg

press@clinica.bg

Пандемията превзе изцяло вниманието на медицинските специалисти и то не само в областта на инфекциозните болести. Оказа се, че КОВИД води до тежки поражения в целия човешки организъм, включително и в сърдечносъдовата система. По тази причина той се оказа и в центъра на Националната конференция по кардиология у нас тази година. Какво ще се случи с пандемията и кога ще си отдъхнем от нея, разказа д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Повечето хора са наясно, че SARS-CoV-2 няма сам да се махне, а повечето епидемиолози и вирусолози са на мнението, че не само няма да се махне, но ще е изключително трудно да се елиминира от популацията. Причините са много, но 4 от тях са основни.


Първата е фактът, че SARS-CoV-2


не предизвиква стерилизираща инфекция, тоест презаразяването е възможно, а имунитетът е нетраен и избледнява във времето. Тези свойства се предават и на имунитета придобит след имунизация. Заради това е трудно да се организира една глобална кампания за елиминиране на вируса по начина, по който това се прави за полиомиелита.


Втората причина е високата заразност


на SARS-CoV-2, особено на Делта варианта, което му позволява да маневрира между хора, които имат имунитет - естествен имунитет или от ваксинация, и да намира групи от населението, които са податливи на заразяване. Виждаме какво се случва в страните от Западна Европа, които са с много високо ниво на ваксинационно покритие – над 80%, но независимо от това и там има вълни на заразяване.


Третият фактор е клиничен.


Това е фактът, че SARS-CoV-2 може да заразява предсимптомно и безсимптомно. Тоест, заразените могат да заразяват в продължение на ден-два преди за покажат симптоми и това е кошмар, защото е невъзможно да се идентифицират и изолират заразните случаи. Към момента, когато ние знаем, че някой е заразен, той вече е бил цели два дена сред хора. Аз имах шанса да участвам в първото епидемиологично огнище на SARS-CoV-1 преди 17 години в Хонг Конг. Ключовият фактор, който помогна тогава вирусът да се контролира, беше липсата на предсимптомно заразяване или то беше в много малка степен.


Последният фактор е екологичен.


Този вирус с голяма охота заразява голям кръг от животински гостоприемници, повечето от тях са бозайници, както домашни, така и диви животни. Това означава, че дори ние да успеем да елиминираме вируса от популацията в един бъдещ момент, той винаги може да успее да се завърне. Примери за това има отпреди година, това са случаи на инфектиране на норки от хора. При тях е документирана дълга верига от заразяване и връщане на инфекцията от норките към гледачите. По-скорошен пример е заразяването на елени в САЩ, където има предаване на инфекцията от хора на елени и после обратно, където са заразени и ловци.


Това е ситуацията, въпросът е какви са ни очакванията.


А те са за дълго ендемично персистиране на SARS-CoV-2 в човешката популация по подобие на други 4 коронавируси, които са ендемични у хората и са отговорни за една част от сезонните настинки, с които сме свикнали.


Какво означава ендемично присъствие.


Това е сравнително постоянно присъствие, като нива на заболеваемост, на даден патоген в човешката популация. Тоест няма голямо повишаване на заразяването, но вирусът стои в популацията. Обикновено в тази дефиниция се влага и нисък процент на заразяване. Връзката с репродуктивното число – новите заразени, които един заразен произвежда в популацията, е важна. Колкото по-високо е то, толкова по-заразен е вирусът, ако е 10, един човек заразява – 10, ако е 2, само двама и т.н. От него зависи колко стръмно и експлозивно нараства епидемията. Когато репродуктивното число е 1 , това е дефиницията на ендемичност. Ако е под единица, това означава, че всеки случай заразява по-малко от един човек и се очаква инфекцията в дългосрочен план да отмре. Но ние очакваме, че вирусът ще е ендемичен доста дълго време.


Какво очакваме да е бремето от заболеваемост


и смъртност в процеса на напредване на ендемичния период. Децата прекарват много по-леко инфекцията от възрастните, тежестта на инфекцията се увеличава с възрастта. Първичните инфекции протичат много по-тежко от повторните. Възрастните са преобладаващия дял индивиди, по тази причина първичните инфекции сред тях са главният двигател на тежестта и смъртността от пандемията. Когато тя напредва и имаме все повече хора, които са се срещнали с вируса, тогава броят на първичните инфекции все повече намалява за сметка на малко по-бавно, но устойчиво нарастване на повторните инфекции. Тоест, имаме ситуацията, при която базата на смъртността много намалява, докато стигнем до един момент, когато тя почти изчезва, момент, в който преобладаващият дял от инфекции ще са вторични.


Заради всичко това от месеци наред


в обръщение е хипотезата, че с напредване на пандемията можем да очакваме бремето от sars-cov-2 да намалее устойчиво и дългосрочно и това е извън контекста на мерките за контрол. Това е интересна идея и резултатът от нея е силно желан, въпросът е, че тя стои върху едно важно допускане - че темпът на антигенна еволюция на SARS-CoV-2 не е достатъчно висок. Антигенната еволюция е постепенната промяна с времето на аминокиселинният състав на епитопите и антителата, които се свързват и ползват за неутрализация. Въпросът е с каква скорост се случва този процес и как се съотнася с времето на един индивид да се презарази.


Ако антигенната революция е много бърза,

тогава може да се очаква, че за времето, което е нужно на един човек да се зарази повторно, вирусът толкова се е изменил, че имунитетът, който е създал при първата инфекция, вече не е достатъчно силен да го предпази от вторичната инфекция. Обратно – ако темпът на антигенна революция е ниска, можем да се надяваме, че към момента на втората инфекция, вирусът ще е доста подобен към първата вирусна линия и имунната система ще успее да предпази човека.


Ако се обърнем към еволюционната теория


за съвет, тя ни казва, че всеки организъм се опитва да повиши адаптивността си, в контекста на вирусите конкретно, най-добрият начин да се окачестви това е репродуктивното число. На популационно ниво най-добре адаптивен вирус е този, който максимизира репродуктивното число, тоест може да зарази максимален брой хора. Въпросът е, че това вирусът може да го направи по различни начини. Когато много малко хора имат имунитет, най-прекият път за максимизиране на адаптивността е увеличаване на заразността му и това наблюдаваме не веднъж – първо възникна Алфа варианта, който беше много по-заразен от предшествениците си, след това възникна Делта варианта, който доста бързи успя да измести другите вирусни линии.

Когато повечето хора обаче имат

имунна защита, тогава простото увеличаване на заразността, почва да не върши работа за максимизиране на репродуктивното число, защото гостоприемниците стават резистентни и не допускат вируса. Съответно еволюционната теория предвижда, че колкото по-висок е имунитетът в популацията, толкова повече можем да очакваме възникването на повече варианти, които имат фиксирани мутации, които дават възможност за заобикаляне на имунитета или да го пробиват. Всъщност ние сме наблюдавали много от вариантите, които имат мутации, които намаляват свързването на антитела и ограничават контрола. В миналото тези мутации не доминираха, останаха малко разпространени. Но в бъдеще, трябва да очакваме повече мутации, което означава, че контролът може да се окаже недостатъчен и да има по-тежко протичане на инфекцията.


Тоест, това е една система, в която работят


два процеса. От една страна имаме дългосрочно устойчиво намаляване на бъдещите заразявания, от друга страна обаче - с увеличаване на броя на имунните индивиди, имаме повишен риск за възникване на мутации и увеличаване тежестта на вторичните инфекции. Ако това се случва във висока степен, няма да се възползваме от първото.

Очакваме двата процеса да постигнат равновесие, но каква точно не знаем, нужна ни е малко повече информация. Първият въпрос е какъв е темпът на антигенна еволюция при промяната на SARS-CoV-2. Вторият е каква степен на отдалечаване от първоначалния вирусен вариант е достатъчна, така че вирусът да причини тежко протичане при заразяване. Третото, което трябва да знаем, е времето, което отнема на човек за повторно заразяване в ендемичен контекст.


Накрая уравнението е сравнението


межди две наблюдаеми. Ако времето, за което вирусът успява да еволюира и да причинява тежки случаи в сравнение с времето за повторна инфекция, е много късо, то ние ще имаме много хора, които ще се разболяват. Така ефектът от намаляване на клиничните случаи ще се неутрализира. Ако обратно, на вируса му трябва много време да постигне това, то можем да сме спокойни, че много хора ще са се заразили повторно преди той да мутира.


Учениците обратно в клас

Учениците обратно в клас

С новите доставки вече са осигурени тестове за всички деца от I до XII клас за изследването на 6 декември, казаха от МОН
2018 са новите случаи на КОВИД

2018 са новите случаи на КОВИД

За последното денонощие са починали 114 души, а излекуваните са 3344, показват данните на Единния информационен портал
EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

Европейският регулатор започна непрекъснат преглед на продукта срещу КОВИД-19
КОВИД оформи политически ров

КОВИД оформи политически ров

Той е тук, за да остане, тоест трябва да измислим как да живеем редом с него, казва Първан Симеонов

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Това е необходимо, за да могат да се върнат всички ученици, казаха от МОН
Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Да започнат дебати за въвеждане на задължителна ваксина срещу КОВИД-19, призова председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
Възобновяват плановия прием

Възобновяват плановия прием

От понеделник връщат и всички деца в клас, ще се тестват само веднъж, каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров
Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

За изминалите 24 часа са починало 89 души, а излекуваните са 2089, показват данните от Единния информационен портал
1 2 3 4 5 ... 395 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ