Коментар

НЗОК няма да се справи финансово с ДСГ

22-11-2021 14:03
По-реално е първо да се остойностят постепенно клиничните пътеки до реалните им цени, казва Красимир Грудев НЗОК няма да се справи финансово с ДСГ
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравните власти са готови да направят крачка към заменянето на клиничните пътеки с диагностично-свързаните групи (ДСГ) от 1 януари 2022 година. Това става ясно от проект за промени на Наредба 9 за пакета на здравната каса. Защо толкова време се забави въвеждането на групите, с какво ще облекчат те болниците и готови ли сме за тях. Това попитахме Красимир Грудев. Той е председател на Национално сдружение на частните болници.
Преминаването към диагностично свързани групи определено е добре както за лечебните заведения, така и за пациентите. Това е широко разпространена практика по света, по-съвременна е, по-добра е от клиничните пътеки и е дала добър резултат. Чрез диагностично свързаните групи се отчитат реално всички направени разходи по лечението на пациентите независимо какви са те.

Лошо идва от калкулацията

на принципа на кейс микса, който е на базата на събраните цени от еднакви случаи, разделени на броя им, получава се усреднена цена. Тази средна цена в ДСГ отчита всички направени разходи по лечението на пациента. Преди години имаше идея и се работеше по въвеждането на тази система. Получават се обаче средства, надвишаващи неколкократно това, което към момента Националната здравноосигурителна каса може да задели. 

Ще се наложат средства

четири-пет пъти повече, отколкото сега. Като се има предвид това, тя категорично няма да можем да се справи с въвеждането на диагностично свързаните групи.

Впрочем, няма и директно намерение това да се случи от 2022 година. От 2010-та, когато се заговори за въвеждането на ДСГ досега много неща се промениха. Включени бяха много нови дейности, цените също са различни. Затова, трябва да се направи нова калкулация. Целта на Националното сдружение на частните болници, Българската болнична асоциация, Сдружението на университетските болници и Сдружението на общинските болници е да обновим и осъвременим цените на клиничните пътеки.

 

Винаги ме е притеснявало

 

едно обстоятелство. Напоследък притеснението ми се  задълбочи в резултат на отказа на НЗОК да прави реални калкулации на клиничните пътеки поради лобистки подходи от страна на определени специалности, е стигащата в пъти диспропорция в техните на цени. От тях има такива, които са далече под себестойността и малка група, които са надценени в четири, пет и повече пъти. Затова ние предложихме нещо просто, но ефективно, което може да работи на първо време. Българската система на клиничните пътеки е взета от австралийската, която пък е подвид на английската. Тъй като тази във Великобритания е по-близка до нас, се спряхме на цените от нейните клинични пътеки.

 

Наложихме ги на нашите цени,

 

като за база взехме кардиологичната №116, тъй като е остойностена правилно. Така видяхме какви са диспропорциите между българските и английските клинични пътеки. На тази база предложихме поетапо, в зависимост от ресурса на касата, те да бъдат осъвременявани. По този начин следва да се постигнат едни по-приемливи цени. Това е нещото, което ние искаме да започнем. Имаме съгласието на Българския лекарски съюз и действаме в тази посока. Предлагаме да се започне от най-недоплатените клинични пътеки, като в рамките на около пет години те да достигнат справедливо стойността си.

 

Така ще имаме плавно решаване

 

на въпроса, без да се прави форсмажор, което ще бъде по-добре и за болниците, и за пациентите, и за лекарите. Причината да е плавно е, защото ще е необходим двоен ресурс на това, което е в момента. Вместо 2,5 млрд. лева ще са нужни над 5 млрд. лв. за болнична помощ. Така за следващата година са договорени 340 млн. лева повече за нея. Ще има обаче години, в които ще трябва да се добавят 500 - 700 млн. лева повече. И така, постепенно, докато се стигне до реалните стойности.

 

По това наше предложение

 

имаме принципото съгласие на НЗОК, но знаем, че не всичко зависи от нея, тъй като бюджетът й е вързан за консолидирания държавен бюджет. Според мен то е по-възможно, отколкото въвеждането на диагностично свързаните групи.


Едни и същи изнесоха тежестта на пандемията

Едни и същи изнесоха тежестта на пандемията

Обсъжданията за реформите в здравеопазването вече започнаха от политическите партии, спечелили изборите. Същевременно страната ни остава с висока заболеваемост и смъртност от КОВИД-19. Защо антиваксърите взимат превес, какво следва да направят новите управленци, попитахме д-р Десислава Найденова.
Намаляваме инстултите с 10 на сто

Намаляваме инстултите с 10 на сто

Учат децата чрез игра как да забелязват симптомите им при хората около тях и да звънят на телефон 112
По-строги изисквания за хранителните добавки

По-строги изисквания за хранителните добавки

Занапред ще се определя дори колко да е максимално количество витамини и минерали в тях
Още 9 млн. за детско здраве

Още 9 млн. за детско здраве

Кабинетът удължи срока за 9% ДДС върху стоки, свързани с пандемията до края на извънредната епидемична обстановка
Няма място за две болници в Лозенец

Няма място за две болници в Лозенец

От месеци се оказва натиск върху нас, хората се безпокоят за работата си, много от тях напускат, казва доц. Йорданка Узунова
Добре е, че има развитие за детската болница

Добре е, че има развитие за детската болница

Кризисната ситуация в сегашната Педиатрия трябва да бъде разрешена, казва Мария Бресничка
Нова среща за бъдещето на Лозенец утре

Нова среща за бъдещето на Лозенец утре

Целта ни е да надградим съществуващите в болницата услуги, да развием детските трансплантации, казва здравният министър д-р Стойчо Кацаров
Лозенец е добра идея, но идва късно

Лозенец е добра идея, но идва късно

Не е ясно какви ще са намеренията на бъдещия здравен министър и дали той ще продължи идеята на д-р Кацаров, казва проф. Иван Литвиненко
Лозенец не иска да е детска болница

Лозенец не иска да е детска болница

Това е временно решение, докато се изгради новата сграда в двора на Правителствена, каза д-р Стойчо Кацаров, идеята подкрепят лекари и родители

Нужна е развита спешна помощ

Нужна е развита спешна помощ

В БЛС сме на мнение, че времената, в които се плащаше само, за да съществува една структура без да се отчита какво и как работи, са отминали, казва д-р Иван Маджаров 
1 2 3 4 5 ... 312 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли идеята Лозенец да стане детска болница?

Декември 2021 Предишен Следващ