медицина

Коронавирусът причинява миокардити

19-11-2021 17:13
Все по-често виждаме пациенти с едновременна тромбоза на двете коронарни артерии, казва проф. Иво ПетровКоронавирусът причинява миокардити
Clinica.bg

press@clinica.bg
КОВИД-19 удря тежко хората със сърдечносъдови заболявания. Как точно действа коронавирусната инфекция, с какво повече е опасна тя от останалите и какво показват последните проучвания и прогнози. За това разказа инвазивният кардиолог проф. Иво Петров по време на Национална кардиологична конференция на тема КОВИД-19, която се откри днес в София.
Важно е да знаем за възпалителните заболявания, свързани с КОВИД-19. За тях има няколко причини. Основната е, че все още нямаме лечение както за това заболяване, така и за сърдечносъдовите му усложнения. Не само на световно ниво, но и на българска база е ясно, че по-рискови са пациентите, които са изходно със сърдечно съдови заболявания, засягащи поне 60% от нашето население. По този повод проф. Хектор Буено от Испания казва, че тази пандемия не е просто пандемия.

 

Тя е нещо по-лошо, синдемия е.

 

Като имаме предвид синергизма по отношение на влошаване на човешкото здраве, КОВИД-19 е по-опасен при пациенти с проявени сърдечносъдови заболявания. Колегите специалисти го определят като остър респираторен дисстрес - белодробен синдром със сърдечносъдови усложнения. За съжаление, има хора, при които той протича фатално. Необходимо е да се знае, че усложненията, които притесняват нас, сърдечносъдовите специалисти, са тези, започващи в късната фаза на белодробната инфекция. Това става, когато вече очакваме пациентът да се подобрява, а той рязко се влошава. Тогава идват и сърдечносъдовите усложнения.

 

Резултатите от 57 проучвания

 

показват, че инфекцията КОВИД-19, макар и респираторна, засягаща предимно белия дроб, засяга и всички органи и системи, включително и сърдечносъдовата. Затова, ние лекарите, трябва да сме много внимателни. Множество статистики върху повече от един милион болни показват, че има директна връзка между лошата прогноза и сърдечното засягане. Ако на засегнатите от КОВИД-19 направим ядрено-магнитен резонас, ще се окаже, че между 4 и 5 на сто от КОВИД-19 позитивните са и със сърдечносъдово засягане. Миокардитът, както е известно, е възпаление на сърдечния мускул. Той може да е автоимунен или инфекциозен, а когато не се установява причината, е идиопатичен. Той може да се причинява от бактерии, спирохети, протозои, паразити и от огромен брой вируси, включително грипният вирус и този на ХИВ. От 2002 г. се предполага, че братовчедът на сегашния КОВИД-19 - SARS-CoV-1, също може да е причинител.

 

За SARS-CoV-2 вече е доказано

 

абсолютно. По ирония на съдбата научна публикация по вероятността за това причинителство беше публикувана месеци преди в Ухан да бъде обявен първият случай на КОВИД-19. Тази статия на проф. Мушер показа, че имаме не само директна колонизация на миокарда, но и екстремно стимулиране на възпалителния процес, водещо до тежките коронарити, които наблюдаваме в последните дни. Все по-често виждаме пациенти с едновременна тромбоза на двете коронарни артерии – нещо, което в миналото се смяташе за казуистика. Това, всъщност, е механизмът, предизвикан от КОВИД-19.

 

Има директна колонизация,

 

проникване и деструкция, както и фиброзно заместване на миокардната тъкан след проникването на вируса КОВИД-19. Това вече е установено с пряка електронна микроскопия. Проф. Мушер, като един истински Нострадамус, още през 2019 г. заяви, че има директна връзка между нивата на възпалителното заболяване и влошаването на прогнозатаот сърдечносъдовото засягане. Тези, които две седмици след възникване на инфекцията, качват рязко интерлевкин 6, който е един от основните възпалителни маркери, и по същото време рязко качват сърдечните тропонини, имат изключително неблагоприятна прогноза. Рискът от смърт при тях се увеличава. Ехокардиографията и ядрено.магнитният резонанс са методите за доказване, както в България, така и в света. Те  дават съществена прогностична стойност, която трябва да наблюдават колегите при засегнати от КОВИД-19.


Грипът дойде у нас

Грипът дойде у нас

Той е доказан при дете на три години и жена на 27 г. , хоспитализирани са в МБАЛ-Сливен, обясни проф. Нели Корсун
Инфекциите растат, но грип още няма

Инфекциите растат, но грип още няма

Медицинските специалисти да не лекуват вирусни заболявания с антибиотици, предупреди отново проф. Ива Христова
Отпадна изолацията за пациентите с КОВИД

Отпадна изолацията за пациентите с КОВИД

Кандидатите за подуправител на здравната каса ще разполагат с 15 минути да се представят и с 30 за отговор на въпросите към тях

ЕМА препоръча ваксина срещу КОВИД

ЕМА препоръча ваксина срещу КОВИД

Тя е адаптирана, казва се Nuvaxovid е насочена срещу субварианта Омикрон XBB.1.5 на коронавируса
СЗО с нова е-платформа за КОВИД

СЗО с нова е-платформа за КОВИД

Тя е специално за Европа и е направена съвместно с Центъра за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)

Първи случай на Пирола у нас

Първи случай на Пирола у нас

Новият подвариант на Омикрон е установен при анализиране на 88 клинични проби взети от 14 области в страната, съобщиха от НЦЗПБ
Не знам дали е-рецептите са приложими

Не знам дали е-рецептите са приложими

Каква е готовността на лекарите за изписват антибактериални препарати само електронно, къде сме в класацията по резистентност към тях, има ли интерес към ваксините срещу коронавируса, имаме ли вече изграден масов имунитет, възможен ли е пробив от други инфекциозни заболявания, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.
Лек ръст на болните от КОВИД и грип

Лек ръст на болните от КОВИД и грип

Средната заболеваемост от коронавирус в страната е ниска - 55.32 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Работодателите да вземат мерки срещу КОВИД

Работодателите да вземат мерки срещу КОВИД

Не трябва да забравяме, че имаме възможност да се предпазим, да защитим своето здраве и това на близките си и колегите, казват от КНСБ
СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

Той е отворен от днес 27 септември, столичната здравна инспекция е получила 5760 от новите дози
1 2 3 4 5 ... 451 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ