медицина

Коронавирусът причинява миокардити

19-11-2021 17:13
Все по-често виждаме пациенти с едновременна тромбоза на двете коронарни артерии, казва проф. Иво ПетровКоронавирусът причинява миокардити
Clinica.bg

press@clinica.bg
КОВИД-19 удря тежко хората със сърдечносъдови заболявания. Как точно действа коронавирусната инфекция, с какво повече е опасна тя от останалите и какво показват последните проучвания и прогнози. За това разказа инвазивният кардиолог проф. Иво Петров по време на Национална кардиологична конференция на тема КОВИД-19, която се откри днес в София.
Важно е да знаем за възпалителните заболявания, свързани с КОВИД-19. За тях има няколко причини. Основната е, че все още нямаме лечение както за това заболяване, така и за сърдечносъдовите му усложнения. Не само на световно ниво, но и на българска база е ясно, че по-рискови са пациентите, които са изходно със сърдечно съдови заболявания, засягащи поне 60% от нашето население. По този повод проф. Хектор Буено от Испания казва, че тази пандемия не е просто пандемия.

 

Тя е нещо по-лошо, синдемия е.

 

Като имаме предвид синергизма по отношение на влошаване на човешкото здраве, КОВИД-19 е по-опасен при пациенти с проявени сърдечносъдови заболявания. Колегите специалисти го определят като остър респираторен дисстрес - белодробен синдром със сърдечносъдови усложнения. За съжаление, има хора, при които той протича фатално. Необходимо е да се знае, че усложненията, които притесняват нас, сърдечносъдовите специалисти, са тези, започващи в късната фаза на белодробната инфекция. Това става, когато вече очакваме пациентът да се подобрява, а той рязко се влошава. Тогава идват и сърдечносъдовите усложнения.

 

Резултатите от 57 проучвания

 

показват, че инфекцията КОВИД-19, макар и респираторна, засягаща предимно белия дроб, засяга и всички органи и системи, включително и сърдечносъдовата. Затова, ние лекарите, трябва да сме много внимателни. Множество статистики върху повече от един милион болни показват, че има директна връзка между лошата прогноза и сърдечното засягане. Ако на засегнатите от КОВИД-19 направим ядрено-магнитен резонас, ще се окаже, че между 4 и 5 на сто от КОВИД-19 позитивните са и със сърдечносъдово засягане. Миокардитът, както е известно, е възпаление на сърдечния мускул. Той може да е автоимунен или инфекциозен, а когато не се установява причината, е идиопатичен. Той може да се причинява от бактерии, спирохети, протозои, паразити и от огромен брой вируси, включително грипният вирус и този на ХИВ. От 2002 г. се предполага, че братовчедът на сегашния КОВИД-19 - SARS-CoV-1, също може да е причинител.

 

За SARS-CoV-2 вече е доказано

 

абсолютно. По ирония на съдбата научна публикация по вероятността за това причинителство беше публикувана месеци преди в Ухан да бъде обявен първият случай на КОВИД-19. Тази статия на проф. Мушер показа, че имаме не само директна колонизация на миокарда, но и екстремно стимулиране на възпалителния процес, водещо до тежките коронарити, които наблюдаваме в последните дни. Все по-често виждаме пациенти с едновременна тромбоза на двете коронарни артерии – нещо, което в миналото се смяташе за казуистика. Това, всъщност, е механизмът, предизвикан от КОВИД-19.

 

Има директна колонизация,

 

проникване и деструкция, както и фиброзно заместване на миокардната тъкан след проникването на вируса КОВИД-19. Това вече е установено с пряка електронна микроскопия. Проф. Мушер, като един истински Нострадамус, още през 2019 г. заяви, че има директна връзка между нивата на възпалителното заболяване и влошаването на прогнозатаот сърдечносъдовото засягане. Тези, които две седмици след възникване на инфекцията, качват рязко интерлевкин 6, който е един от основните възпалителни маркери, и по същото време рязко качват сърдечните тропонини, имат изключително неблагоприятна прогноза. Рискът от смърт при тях се увеличава. Ехокардиографията и ядрено.магнитният резонанс са методите за доказване, както в България, така и в света. Те  дават съществена прогностична стойност, която трябва да наблюдават колегите при засегнати от КОВИД-19.


Учениците обратно в клас

Учениците обратно в клас

С новите доставки вече са осигурени тестове за всички деца от I до XII клас за изследването на 6 декември, казаха от МОН
2018 са новите случаи на КОВИД

2018 са новите случаи на КОВИД

За последното денонощие са починали 114 души, а излекуваните са 3344, показват данните на Единния информационен портал
EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

Европейският регулатор започна непрекъснат преглед на продукта срещу КОВИД-19
КОВИД оформи политически ров

КОВИД оформи политически ров

Той е тук, за да остане, тоест трябва да измислим как да живеем редом с него, казва Първан Симеонов

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Това е необходимо, за да могат да се върнат всички ученици, казаха от МОН
Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Да започнат дебати за въвеждане на задължителна ваксина срещу КОВИД-19, призова председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
Възобновяват плановия прием

Възобновяват плановия прием

От понеделник връщат и всички деца в клас, ще се тестват само веднъж, каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров
Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

За изминалите 24 часа са починало 89 души, а излекуваните са 2089, показват данните от Единния информационен портал
1 2 3 4 5 ... 395 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ