медицина

Коронавирусът причинява миокардити

19-11-2021 17:13
Все по-често виждаме пациенти с едновременна тромбоза на двете коронарни артерии, казва проф. Иво ПетровКоронавирусът причинява миокардити
Clinica.bg

press@clinica.bg
КОВИД-19 удря тежко хората със сърдечносъдови заболявания. Как точно действа коронавирусната инфекция, с какво повече е опасна тя от останалите и какво показват последните проучвания и прогнози. За това разказа инвазивният кардиолог проф. Иво Петров по време на Национална кардиологична конференция на тема КОВИД-19, която се откри днес в София.
Важно е да знаем за възпалителните заболявания, свързани с КОВИД-19. За тях има няколко причини. Основната е, че все още нямаме лечение както за това заболяване, така и за сърдечносъдовите му усложнения. Не само на световно ниво, но и на българска база е ясно, че по-рискови са пациентите, които са изходно със сърдечно съдови заболявания, засягащи поне 60% от нашето население. По този повод проф. Хектор Буено от Испания казва, че тази пандемия не е просто пандемия.

 

Тя е нещо по-лошо, синдемия е.

 

Като имаме предвид синергизма по отношение на влошаване на човешкото здраве, КОВИД-19 е по-опасен при пациенти с проявени сърдечносъдови заболявания. Колегите специалисти го определят като остър респираторен дисстрес - белодробен синдром със сърдечносъдови усложнения. За съжаление, има хора, при които той протича фатално. Необходимо е да се знае, че усложненията, които притесняват нас, сърдечносъдовите специалисти, са тези, започващи в късната фаза на белодробната инфекция. Това става, когато вече очакваме пациентът да се подобрява, а той рязко се влошава. Тогава идват и сърдечносъдовите усложнения.

 

Резултатите от 57 проучвания

 

показват, че инфекцията КОВИД-19, макар и респираторна, засягаща предимно белия дроб, засяга и всички органи и системи, включително и сърдечносъдовата. Затова, ние лекарите, трябва да сме много внимателни. Множество статистики върху повече от един милион болни показват, че има директна връзка между лошата прогноза и сърдечното засягане. Ако на засегнатите от КОВИД-19 направим ядрено-магнитен резонас, ще се окаже, че между 4 и 5 на сто от КОВИД-19 позитивните са и със сърдечносъдово засягане. Миокардитът, както е известно, е възпаление на сърдечния мускул. Той може да е автоимунен или инфекциозен, а когато не се установява причината, е идиопатичен. Той може да се причинява от бактерии, спирохети, протозои, паразити и от огромен брой вируси, включително грипният вирус и този на ХИВ. От 2002 г. се предполага, че братовчедът на сегашния КОВИД-19 - SARS-CoV-1, също може да е причинител.

 

За SARS-CoV-2 вече е доказано

 

абсолютно. По ирония на съдбата научна публикация по вероятността за това причинителство беше публикувана месеци преди в Ухан да бъде обявен първият случай на КОВИД-19. Тази статия на проф. Мушер показа, че имаме не само директна колонизация на миокарда, но и екстремно стимулиране на възпалителния процес, водещо до тежките коронарити, които наблюдаваме в последните дни. Все по-често виждаме пациенти с едновременна тромбоза на двете коронарни артерии – нещо, което в миналото се смяташе за казуистика. Това, всъщност, е механизмът, предизвикан от КОВИД-19.

 

Има директна колонизация,

 

проникване и деструкция, както и фиброзно заместване на миокардната тъкан след проникването на вируса КОВИД-19. Това вече е установено с пряка електронна микроскопия. Проф. Мушер, като един истински Нострадамус, още през 2019 г. заяви, че има директна връзка между нивата на възпалителното заболяване и влошаването на прогнозатаот сърдечносъдовото засягане. Тези, които две седмици след възникване на инфекцията, качват рязко интерлевкин 6, който е един от основните възпалителни маркери, и по същото време рязко качват сърдечните тропонини, имат изключително неблагоприятна прогноза. Рискът от смърт при тях се увеличава. Ехокардиографията и ядрено.магнитният резонанс са методите за доказване, както в България, така и в света. Те  дават съществена прогностична стойност, която трябва да наблюдават колегите при засегнати от КОВИД-19.


МЗ разреши втори бустер срещу К-19

МЗ разреши втори бустер срещу К-19

Тя ще се прилага от 27 юни и ще бъде вписвана в Националния имунизационен регистър, позволява се за хора над 18 години
Лек ръст на КОВИД

Лек ръст на КОВИД

Средната заболеваемост днес е 34.12 на 100 000 души, спрямо 31. 26 седмица по-рано, показват данните на НЦЗПБ
Бивалентна ваксина срещу грип и К-19 наесен

Бивалентна ваксина срещу грип и К-19 наесен

Тя ще е РНК, все ще не е ясно дали ще се плаща от държавата или ще е за сметка на желаещите да се имунизират
МЗ пита за втори бустер

МЗ пита за втори бустер

Ресорното министерство е поискало становище от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката
10 държави искат по-малко ваксини

10 държави искат по-малко ваксини

Здравните министри на България и още 9 страни от ЕС представиха общо писмо до ЕК по темата
Второ денонощие без починали от КОВИД

Второ денонощие без починали от КОВИД

Това става ясно от данните, подадени в Националната информационна система

НЗОК: Има пари за по-високите заплати

НЗОК: Има пари за по-високите заплати

Новите бюджети на болниците са повишени между 16 и 133 процента, само едно лечебно заведение е с по-малко пари

КОВИД падна под 40 на 100 000

КОВИД падна под 40 на 100 000

Средната заболеваемост падна до 35. 31 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Бюджетите на болниците с различен ръст

Бюджетите на болниците с различен ръст

Увеличението на средствата им варира от по-малко от 10% до повече от 20%, но няма да стигне навсякъде за заложените заплати в Анекса

КОВИД при хората с ХИВ

КОВИД при хората с ХИВ

Ваксините предпазват от тежко протичане на инфекцията и значително намаляват проявите на „дълъг" постефект, обяснява проф. Мария Николова
1 2 3 4 5 ... 438 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ