коледа

Щастието да даряваш

25-12-2021 12:36
Добротата, приятелството, усмивката и помощта за другите, видяни през очите на три деца Щастието да даряваш
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
„Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят!", казва Марк Твен. И дори понякога да забравяме за него, на Коледа всички разтваряме сърцата си. Най-добре обаче го правят децата. Затова точно днес решихме да ви разкажем какво мислят за доброто, приятелството и светът около нас Дара (на 5 години), Влади (на 6 години) и Лео (на 7 години).
„Талант е да твориш, но двойно по-ценен е талантът да даваш", казва една източна мъдрост. Тя напълно се отнася за Дара Георгиева. Освен дарбата да рисува, момиченцето вече има чувство за състрадание и помощ за другите. Преди време тя дари свои картини на Детското отделение в „Пирогов" и Акушеро-гинекологичната клиника в УМБАЛ „Света Анна".

 

„Искам да радвам другите

 

– и децата, и големите. Искам да им е весело, да се смеят, да не плачат и да са добри". Така 5-годишната художничка обяснява направеното дарение от картини, които ще украсяват коридорите на двете лечебни заведеня. „Рисувам, за да помагам на децата. Има много болни, искам те да са весели", казва Дара. Няколко пъти нейни работи са разпродавани и на благотворителни изложби-базари, последната от които бе през месец юли за набиране на средства за подкрепа на децата, страдащи от епилепсия.

Дара иска да остане художничка

и като порасне, но иска и да помага на другите. „Искам да съм полицайка, да залавям лошите, за да не страдат добрите", казва момиченцето. Все още не може да формулира, какво значи щастие, но се досеща. „Щастие е, когато се усмихваш и подаряваш. Когато подарявам картини, да се усмихват и болните деца", казва малката художничка. Иска и да е лекарка, като баба си. „Не иска да има болни деца и котенца", казва още Дара и допълва, че е изрисувала къщичките на животинките пред блока, за да им е весело.

За разлика от нея, Влади

е дете с по-различна съдба. Чаровникът е от наречените сребърни деца. Така наричат хората, засегнати от таласемия майор - най-тежката форма на анемия. На всеки 20 дни го докарват за кръвопреливане в Педиатричната болница в София. „Болницата не ми харесва.

 

Там има рисунки, но децата плачат.

 

Тъжно е", казва 6-годишният Влади. Заради заболяването се е научил да бъде дисциплиниран. „Моите приятели са в Бургас. Аз си ги избирам да са добри. Може да са красиви, но не са ли добри, не са ми приятели", казва с увереността на възрастен момчето.

„Да са добри, значи да ми помагат

и аз да им помагам, когато са тъжни и плачат. В градината, Данаил като ме удари, Мартина дойде и ми даде водичка. Тя ми е приятелка, Данаил не искам да ми е приятел", разказва той. Седемгодишното дете не знае кой е Достоевски, нито, че то казал: „Човек, който може да прегръща, е добър човек". Знае обаче тази истина интуитивно и я прилага. „Сутрин в градината малките плачат. Аз ги прегръщам и им казвам, че ги обичам, има играчки и отиваме да играем. Като ги прегърна, те спират да плачат". Така Влади разбира щастието и добротата в света. Казва, че иска да има пухкаво бухалче и дъска. „Бухалчето ще гушкам, като ме вземат в болницата.

 

На дъската ще пиша какво добро

 

съм свършил и какво не. Там ще си пиша кои хора са добри и са приятели и кои не са и не искам да са ми приятели", заявява детето съвсем не като за своята възраст. Родителите му го подготвят за предстояща операция. Съвсем скоро предстои да му бъде отстранен далака. Дотогава той обаче още веднъж иска да пресметне кой му е приятел и кой не е.


Лео Найденов е на 7 години – 

дете от лекарско семейство. Майката е физиотерапевт, бащата – неврохирург. За него щастието е да имаш приятели. „Аз имам двама – един още от детската градина, другият е от училище. Обичам ги, защото са добри и не лъжат. Радостен съм, щом съм с тях", казва детето. Обича да ходи на училище присъствено. „Много исках пак да съм в училище. Там е интересно, учим разни неща и е весело.

 

Понякога ми е тъжно, когато уча от вкъщи,

 

но с мама измисляме игри и пак ми става весело", казва момченцето. Лео смята, че всички хора са добри, доверчив е и иска и другите да са усмихнати. Иска да е лекар, но не му харесва да работи в болница, като баща си. „Искам да съм като мама, защото тя помага на децата да ходят.

И на големите помага да оздравеят.

Искам, ако може всички дечица да имат нови крачета и да могат да тичат", казва 7-годишният Лео и допълва, че сигурно това е щастието, защото майките им ще се усмихват.


Натискът върху медиите у нас се увеличава

Натискът върху медиите у нас се увеличава

„Делата шамари" срещу журналисти стават повече, целта е да се окаже форма на тормоз и да се спрат неудобни разследвания, казват от Амнести Интернешънъл

Свободата е усещане за баланс

Свободата е усещане за баланс

Това е онази вътрешна мярка за уравновесеност, която дава свободата и полета на духа, казва д-р Ваня Савова
330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Заедно за Ивo

Заедно за Ивo

За да продължи лечението си, младият писател и семейството му имат нужда от финансова помощ
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
1 2 3 4 5 ... 64 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ