коледа

Щастието да даряваш

25-12-2021 12:36
Добротата, приятелството, усмивката и помощта за другите, видяни през очите на три деца Щастието да даряваш
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
„Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят!", казва Марк Твен. И дори понякога да забравяме за него, на Коледа всички разтваряме сърцата си. Най-добре обаче го правят децата. Затова точно днес решихме да ви разкажем какво мислят за доброто, приятелството и светът около нас Дара (на 5 години), Влади (на 6 години) и Лео (на 7 години).
„Талант е да твориш, но двойно по-ценен е талантът да даваш", казва една източна мъдрост. Тя напълно се отнася за Дара Георгиева. Освен дарбата да рисува, момиченцето вече има чувство за състрадание и помощ за другите. Преди време тя дари свои картини на Детското отделение в „Пирогов" и Акушеро-гинекологичната клиника в УМБАЛ „Света Анна".

 

„Искам да радвам другите

 

– и децата, и големите. Искам да им е весело, да се смеят, да не плачат и да са добри". Така 5-годишната художничка обяснява направеното дарение от картини, които ще украсяват коридорите на двете лечебни заведеня. „Рисувам, за да помагам на децата. Има много болни, искам те да са весели", казва Дара. Няколко пъти нейни работи са разпродавани и на благотворителни изложби-базари, последната от които бе през месец юли за набиране на средства за подкрепа на децата, страдащи от епилепсия.

Дара иска да остане художничка

и като порасне, но иска и да помага на другите. „Искам да съм полицайка, да залавям лошите, за да не страдат добрите", казва момиченцето. Все още не може да формулира, какво значи щастие, но се досеща. „Щастие е, когато се усмихваш и подаряваш. Когато подарявам картини, да се усмихват и болните деца", казва малката художничка. Иска и да е лекарка, като баба си. „Не иска да има болни деца и котенца", казва още Дара и допълва, че е изрисувала къщичките на животинките пред блока, за да им е весело.

За разлика от нея, Влади

е дете с по-различна съдба. Чаровникът е от наречените сребърни деца. Така наричат хората, засегнати от таласемия майор - най-тежката форма на анемия. На всеки 20 дни го докарват за кръвопреливане в Педиатричната болница в София. „Болницата не ми харесва.

 

Там има рисунки, но децата плачат.

 

Тъжно е", казва 6-годишният Влади. Заради заболяването се е научил да бъде дисциплиниран. „Моите приятели са в Бургас. Аз си ги избирам да са добри. Може да са красиви, но не са ли добри, не са ми приятели", казва с увереността на възрастен момчето.

„Да са добри, значи да ми помагат

и аз да им помагам, когато са тъжни и плачат. В градината, Данаил като ме удари, Мартина дойде и ми даде водичка. Тя ми е приятелка, Данаил не искам да ми е приятел", разказва той. Седемгодишното дете не знае кой е Достоевски, нито, че то казал: „Човек, който може да прегръща, е добър човек". Знае обаче тази истина интуитивно и я прилага. „Сутрин в градината малките плачат. Аз ги прегръщам и им казвам, че ги обичам, има играчки и отиваме да играем. Като ги прегърна, те спират да плачат". Така Влади разбира щастието и добротата в света. Казва, че иска да има пухкаво бухалче и дъска. „Бухалчето ще гушкам, като ме вземат в болницата.

 

На дъската ще пиша какво добро

 

съм свършил и какво не. Там ще си пиша кои хора са добри и са приятели и кои не са и не искам да са ми приятели", заявява детето съвсем не като за своята възраст. Родителите му го подготвят за предстояща операция. Съвсем скоро предстои да му бъде отстранен далака. Дотогава той обаче още веднъж иска да пресметне кой му е приятел и кой не е.


Лео Найденов е на 7 години – 

дете от лекарско семейство. Майката е физиотерапевт, бащата – неврохирург. За него щастието е да имаш приятели. „Аз имам двама – един още от детската градина, другият е от училище. Обичам ги, защото са добри и не лъжат. Радостен съм, щом съм с тях", казва детето. Обича да ходи на училище присъствено. „Много исках пак да съм в училище. Там е интересно, учим разни неща и е весело.

 

Понякога ми е тъжно, когато уча от вкъщи,

 

но с мама измисляме игри и пак ми става весело", казва момченцето. Лео смята, че всички хора са добри, доверчив е и иска и другите да са усмихнати. Иска да е лекар, но не му харесва да работи в болница, като баща си. „Искам да съм като мама, защото тя помага на децата да ходят.

И на големите помага да оздравеят.

Искам, ако може всички дечица да имат нови крачета и да могат да тичат", казва 7-годишният Лео и допълва, че сигурно това е щастието, защото майките им ще се усмихват.


Как празнува светът

Как празнува светът

Въпреки инвазията на Омикрон, все повече държави избраха да посрещнат 2022 по традиция

Без заря на Нова година у нас

Без заря на Нова година у нас

В София няма да има и традиционното празненство „Шоу под звездите" заради епидемичната обстановка
Важно е сърцето да си е на мястото

Важно е сърцето да си е на мястото

Да бъдеш апостол на доброто е възможно не само по Коледа. Да проявиш емпатия, но и активно да помогнеш можеш по всяко време. Това правят от близо две години „Доброволците на свети Георги". Трудно ли е да си доброволец, разказа Деян Петров.
2021 г. като функция на две неизвестни

2021 г. като функция на две неизвестни

Безкрайността на пандемията и изборите нажежиха страстите до краен предел, а крайният резултат е като баснята на Езоп за меда и мухите

Лекарите искат малко спокойствие

Лекарите искат малко спокойствие

„Българската Коледа" за поредна година помага на болни деца и лечебни заведения. Как тя ще го направи за МБАЛ-Добрич, как се справят там лекарите през пандемията, попитахме управителят на болницата д-р Георги Желязков.
Урок по силен дух

Урок по силен дух

За мечтите и за тази да се изправиш, разказва 27-годишният Сейхан Ибиш, дкато разнася храна в инвалидна количка
Съчетавайте празничната трапеза с движение

Съчетавайте празничната трапеза с движение

Забравете за такситата, така ще подпомогнем проблема с храносмилането след преяждане, казва доц. Теодора Дърленска
Да помогнем на Марти да проходи

Да помогнем на Марти да проходи

Tригодишното момченце е с детска церебрална парализа и епилепсия, поради липса на достатъчно средства прекъсва терапия в чужбина
Да подхождаме с любов и търпение към другите

Да подхождаме с любов и търпение към другите

До Рождество Христово остават броени часове. Какво е духовното измерение на празника, имаме ли сили на прошка и любов, как от финансист на Световната борса се става монах, какво съчетава човек в себе си, попитахме архимандрит Никанор.
Българската Коледа се запази като чиста идея

Българската Коледа се запази като чиста идея

Наскоро бе даден официален старт на "Българската Коледа". Инициативата, която обръща вниманието ни към онези дечица, които още от ранна възраст водят битка за живот и за здраве. Как кампанията им помага  и защо е важна за обществото ни, попитахме д-р Пламен Цеков.
1 2 3 4 5 ... 57 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ